Tarımda plansız üretimin arz talep dengesini bozması ile benzer bir durum olan plansız işletme açılışı da kendini böylece göstermiş oluyor. Aynı sektörden işletmelerin yan yana açılması, arz talep dengesinin göz önünde bulundurulmaması ve yetersiz sermaye de dükkânların bir bir kapanma nedenleri arasında yer alıyor.
Çanakkale Merkez’de neredeyse her gün bir yeni iş yeri açılırken, her gün de biri kepenk indiriyor. 2018 yılının ortalarından başlayarak kendini gösteren ekonomik kriz Bin bir umut ve binlerce sermaye ile hayallerinin peşinden koşan esnafın yakasını bırakmıyor.2019 yılı ilk beş ayında Çanakkale’de açılan iş yeri sayısı 1483 olurken kapanan işletme sayısı 481 oldu. Aynı zaman diliminde sadece Merkez İlçe’de 443 iş yeri açılırken, kapanan iş yeri sayısı 140 oldu. 2018 yılının tamamında il genelinde açılan iş yeri sayısı 2759 olurken kapanan iş yeri sayısı 1102 olmuştu. Bu yılın ilk beş ayında açılan iş yeri sayısını korursa yılsonunda yaklaşık üç bin işyeri açılmış olacak.
Uzun yıllar hizmet veren ve dükkân kirası ödemeyen işletmelerin haricinde kalan kiracı esnaf hem kira yükü hem de vergi yükünün altından kalkamıyor. Merkez İlçe’de her ay ortalama 90 işletme açılıyor.
Özellikle Çarşı Caddesi’nin hemen yanındaki İnönü Caddesi bir döneme özellikle kadın işletmecilerle hareketli girse de bugünlerde terk edilmiş duruyor. Neredeyse bütün dükkânların kapatıldığı cadde uzun süre girişimciler tarafından da tercih edilecek gibi durmuyor.
Tarımda plansız üretimin arz talep dengesini bozması ile benzer bir durum olan plansız işletme açılışı da kendini böylece göstermiş oluyor. Aynı sektörden işletmelerin yan yana açılması, arz talep dengesinin göz önünde bulundurulmaması ve yetersiz sermaye de dükkanların bir bir kapanma nedenleri arasında yer alıyor.
Dilek Akşen