Hayvansal üretimde Çanakkale’nin önde gelen ve etin ve sütün kenti olarak nam salan Biga’da bile süt üretimi azaldı. Geçtiğimiz yıl günlük süt üretimi 300 ton olan kentte bu yıl üretim 250-280 ton arasında kaldı. Öte yandan, TÜİK verilerine göre, ülke genelinde ağustosta inek sütü üretimi yüzde 2,9, inek peyniri üretimi yüzde 4,1 azaldı. Yılın 8 ayında ise süt üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5, peynir üretimi de yüzde 5,5 düştü. Ulusal Süt Konseyi, süt üretim maliyetini Marmara Bölgesi için, bu yılın Ağustos ayı verilerine göre 7 lira 10 kuruş olarak açıkladı. Kooperatifleşmenin önemi bir kez daha gözler önüne serilirken üreticinin zarardan vatandaşın pahalılıktan sütten ağzı yandı.
Maliyetlerdeki artış nedeniyle süt üreticilerinin ineklerini besleyebilmek için bir kısmını kesime göndermesinin olumsuz karşılığı çabuk geldi. TÜİK verilerine göre, ağustosta inek sütü üretimi yüzde 2,9, inek peyniri üretimi yüzde 4,1 azaldı. Yılın 8 ayında ise süt üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5, peynir üretimi de yüzde 5,5 düştü. Ulusal Süt Konseyi, süt üretim maliyetini Marmara Bölgesi için, bu yılın Ağustos ayı verilerine göre 7 lira 10 kuruş olarak açıkladı. Çanakkale Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Doç. Dr. Ahmet Ferhan Savran ise,son açıklanan 8,5 liralık çiğ süt fiyatının az olduğunu ifade ederek “Elinde 10 hayvanı olan 5’i’ni kesime gönderiyor ki, diğer 5 hayvanı besleyebilsin. Üreticileri kurtaracak fiyat 10 TL’dir. Bu rakamın altı üreticiye zarardır” dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,9; Ocak-Ağustos döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,5 azaldı. Bir önceki ay 127 bin 386 ton olan içme sütü üretimi Ağustos ayında %4,9 azalarak 121 bin 125 ton olarak gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu ülke genelindeki süt üretimi verilerini açıkladı. Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, içme sütü üretimi %15,7, tereyağı üretimi %5,5 ve yoğurt üretimi %1,9 artarken; ayran üretimi %5,9, inek peyniri üretimi %4,1 azaldı.
Ocak-Ağustos döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, tereyağı üretimi %26,9, ayran üretimi %13,9, yoğurt üretimi %3,6 artarken; inek peyniri üretimi % 5,5 ve içme sütü üretimi %1 azaldı.
Bir önceki ay 843 bin 364 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı Ağustos ayında %5,2 azalarak 799 bin 135 ton oldu.
Bir önceki ay 127 bin 386 ton olan içme sütü üretimi Ağustos ayında %4,9 azalarak 121 bin 125 ton olarak gerçekleşti.
Maliyetlerdeki artış nedeniyle süt üreticilerinin ineklerini kesime göndermesinin olumsuz yankıları sürüyor.
14 EKİM 2022 İTİBARİ İLE ÇİĞ SÜT FİYATI 8,50 TL OLDU
Ulusal Süt Konseyi’nden yapılan son açıklamada, “14 Ekim 2022 tarihinden geçerli olmak üzere; %3,6 yağ ve %3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatının üreticinin eline litre başına net 8,50 TL geçecek şekilde belirlenmesine oy çokluğu ile karar verilmiştir (soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde bu giderler üreticiye ilave olarak ödenecektir)” denildi.
SÜT ÜRETİM MALİYETİ NE KADAR?
Ulusal Süt Konseyi, süt üretim maliyetini Marmara Bölgesi için, bu yılın Ağustos ayı verilerine göre 7 lira 10 kuruş olarak açıkladı.
Çanakkale Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Doç.Dr. Ahmet Ferhan Savran ise, “Elinde 10 hayvanı olan 5’i’ni kesime gönderiyor ki, diğer 5 hayvanı besleyebilsin. Üreticileri kurtaracak fiyat 10 TL’dir. Bu rakamın altı üreticiye zarardır” dedi.
Dilek Akşen