AFAD Merkezi'nden yönetilen deprem tatbikatında ülkedeki tüm cep telefonlarına gelen mesajla depremden korunmak için çök, kapan, tutun hareketi yapıldı.
TÜM ÜLKEDE ÇÖK, KAPAN, TUTUN DEPREM TATBİKATI
81 ilde ve Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nde, 30 saniye süren 845 kişinin hayatını kaybettiği 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nin yıl dönümünde saatler 18.57'de gösterdiğinde “çök kapan tutun” deprem tatbikatı yapıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu' nun AFAD Merkezi'nden yönettiği ve ülke genelinde gerçekleşen çök kapan tutun tatbikatında, özel eğitim kurumlarında resmi, özel öğrenci yurtlarında, sanayi kuruluşlarında özel tesis ve işletmelerde, konutlarda, apartman ve sitelerde, sivil toplum kuruluşlarında, köylerde cep telefonların gelen mesajla çök, kapan, tutun uygulaması yapıldi81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen çök, kapan tutun ve tahliye deprem tatbikatı Çanakkale’de, Çanakkale Jandarma Eğitim Merkez Komutanlığı’nda Çanakkale Vali İlhami Aktaş’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
"HAYATİ UYARI BİLDİRİMİ" UYARISI İLE ÇÖK, KAPAN, TUTUN DEPREM TATBİKATI BAŞLADI
Çanakkale’de Çanakkale Jandarma Eğitim Merkez Komutanlığı’nda gerçekleştirilen Çök-Kapan- Tutun ve Tahliye Tatbikatına; Çanakkale Vali İlhami Aktaş, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Sadi Akman, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı Sahil güvenlik Yüzbaşı Ercan Oran, Çanakkale Jandarma Eğitim Merkez Komutanı Jandarma Albay Ufuk Yetiş, AFAD İl Müdürü İbrahim Tarı, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, il müdürleri, AFAD Ekipleri, Kızılay personeli, Çanakkale Özel İdare ÇÖZAK ekibi, AKUT ekipleri, kamu kurum ve kuruluş personelleri, emniyet ve jandarma personelleri ve STK temsilcileri katıldı. Tatbikatta saatler 18.57'i gösterdiğinde tüm cep telefonlarına gönderilen "Hayati Uyarı Bildirimi" sesli uyarısı ile çök, kapan, tutun ve tahliye deprem tatbikatı başladı. Tatbikatın başlaması ile İl Jandarma Merkez Komutanlığı salonda bulunan başta Çanakkale valisi İlhami Aktaş olmak üzere Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, AFAD İl Müdürü İbrahim Tarı çök, kapan, tutun hareketini uyguladılar. 30 saniye süren tatbikatın ardından tehlike geçti bilgisinin ardından güvenli tahliye protokollerine uygun olarak salonda bulunanlar binadan tahliye edildi.
BİLGİLENDİRME VE UYGULAMALAR İLE AFETLERE KARŞI FARKINDALIĞI ARTTIRDIK
Çök, kapan, tutun deprem tatbikatının ardından 7,2 büyüklüğündeki Düzce depreminde hayatını kaybeden 845 vatandaşımız ve ülkemizde meydana gelen tüm afetlerde hayatını kaybeden vatandaşlar için dualar okundu. Tatbikatın ardından açıklama yapan Vali Aktaş,” Bugün 12 Kasım 1999’ da Düzce 1857’de deprem felaketi yaşamıştık. Depremleri önceden bilmek ve önlemek mümkün değil ama depremin öldürücü ve yıkıcı etkisini azaltmak insanoğlunun elinde. Gelinen teknolojide binaların yapımında depremin zararlarını azaltmak mümkün. Afet eğitimleri, afet tatbikatları ve uygulamaları ile insanlarımızı bilinçlendirerek can ve mal kaybını en az seviyeye indirebilmek mümkün. Bu kapsamda da ülkemizde son yıllarda AFAD Başkanlığı ve İçişleri Bakanı sayın Süleyman Soylu’ nun talimatları ile depreme karşı büyük farkındalıklar oluşuyor. Deprem felaketi ile ilgili çok önemli çalışmalar ve hazırlıklar yapılıyor. Son yıllarda da meydana gelen doğal afet ve depremlerde görüldüğü gibi yapılan çalışmalar, tatbikatlar ve uygulamalar sonucunda vatandaşlarımız doğal afet ve depremlere karşı daha bilinçli. Tüm afet ve depremlerden sonra başta bakanlarımız olmak üzere onlarında başında İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu olmak üzere hepsi en hızlı şekilde afet bölgesine ulaşıyorlar. Artık yıllar önce olduğu gibi “Nerde Bu Devlet ?” serzenişlerini duymuyoruz. Afetlerde insanlar devletlerini yanlarında görmek istiyorlar. Yapılan afet farkındalık çalışma ve uygulamaları ile büyük bir bilinçlenme gerçekleşti. Bizde bireyler ve vatandaşlar olarak doğal afetlere hazırlıklı olmalıyız. Afet anında yapacaklarımızı çok iyi anlamamız lazım. Bu anlamda tüm Türkiye’de çok önemli bir çalışma ile gerçekten de afetlere karşı farkındalık oluştu. Okullarda öğrenciler bu çalışmayı haftanın son iş günü olan Cuma günü yaptılar. Tüm Türkiye’de aynı anda saat 18.57’de bir tatbikat gerçekleştirmiş olduk. Tekrar ediyoruz Allah doğal afet göstermesin. Ama doğal afetlerde başımıza geldiğinde buna hazırlıklı olmamız lazım. Afet anında tüm gücümüzü kullanmamız lazım. İlimizde de gerçekleştirilen Deprem anı ülke tatbikatına destek veren tüm kurumlara, tüm kuruluşlara ve STK’lara ve herkese teşekkür ediyorum.
AFAD SERGİSİ VE STANDINI GEZDİLER
30 saniye süren Deprem anı ülke tatbikatının ardından Vali Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin ve beraberindekiler AFAD İl Müdürlüğü arama, kurtarma araç, gereç ve malzeme sergisi ve standını gezerek AFAD Müdürü İbrahim Tarı’dan bilgi aldılar. Tatbikata katılan personellere göstermiş oldukları dikkat ve hassasiyetten dolayı teşekkür eden Vali Aktaş, çalışmalarında başarılar diledi. Deprem Anı ve Tahliye Tatbikatı sonrasında Vali İlhami Aktaş, tatbikata katılan ekipler ile hatıra fotoğrafı çektirdi.
Ogün İnal