FİSA Çocuk Hakları Merkezi Kurucusu Esin Koman hazırlanan rapor ile ilgili kent müzesinde düzenlediği basın toplantısında Çocuk Yaşam Hakkı İhlalleri konusunda bilgiler verdi.
ÖNLENEBİLİR SEBEPLERİ OLAN ÖLÜMLER YAŞANIYOR
Çanakkale Kent Müzesi Fikir ve Sanat Atölyesi Derneği çocuk hakları merkezi tarafından hazırlanan raporun görsellerinin sergilenmesine ev sahipliği yapıyor. Kent Müzesinde sergilenen rapor görselleri ve rapor ile ilgili bilgiler veren FİSA Çocuk Hakları Merkezi kurucusu Esin Koman yaptığı açıklama ‘’Bu raporun amacı çocuk ölümlerinin neden ortaya çıktığı ne yapılması gerektiği ile ilişkin bilgi vermekti, 10 aylık Ocak 2022’den Ekim 2022’ye kadar olan tarihler arasındaki süre içinde raporu yayınladık. Ama raporu yılsonunda toplamını da yayınlayacağız. Bu 10 aylık süreç içinde toplam 752 çocuk yaşamını kaybetti. Bu kayıplar önlenebilirdi. Bu çalışma ile Gerçekten önlenebilir nedenleri ortaya çıkarabilmek, aynı zamanda devlete ve toplum karşı sorumluluklarını anlatmak istedik. Bu raporu farklı temalarda hazırlıyoruz. Raporun hazırlanmasında basın taraması yaparak bu suçlara ulaşabiliyoruz. Çünkü başka türlü yerlere ulaşamıyoruz. O yüzden medya taraması yaptığımız ve medyadan ulaşabildiğimiz verilerle göre 752 çocuk, önlenebilir olan sebeplerden yaşamını kaybetti. Temalarımızda her ay aslında farklılaşıyor, ama genel olarak ev içi şiddet, hastanede sağlık hizmeti alırken, kentsel ve toplumsal olaylar, yangın, deprem, elektrik yüksek gerilimden yaşamın yitiren, kaybeden çocuklar gibi farklı temalarda çocukların yaşam hakkı raporlarını, sayısal rakamlar üzerinden veriyoruz. Buradaki sayılar çocuk olduğundan dolayı sayıdan çok, 752 çocuk yaşamını devam ettirmeden, hayatını kaybetmiş oluyor.’’ dedi.
‘’14-18 YAŞ ARASI ÇOCUKLAR İNTİHAR EĞİLİMİ GÖSTERİYOR’’
Koman açıklamasının devamında ‘’Şöyle bir kısaca bakarsak trafik kazalarında 181 çocuk hayatını kaybetmiş bu inanılmaz bir rakam. Sağlık hizmetini alırken 48 çocuk hayatını kaybediyor. Raporda 52 çocuğun intihar ettiği verisini paylaştık. Bu durumun aslında Pandemi’ den sonra arttığını düşündüğümüz bir rakam. Özellikle 14 ile 18 yaşları arasında çocuklar intihar eğilimi gösteriyor. Bunun da devletin sorumlulukları açısından durup düşünmesi gereken bir durum, ev içi şiddet yine çocuklar açısından 15 vaka var. Bununda kadına yönelik şiddet ile çocuğa yönelik şiddetin ayı olduğunu ve yine arttığını da söyleyebiliriz. Aslında bu verilerin sonuncunda en az 752 çocuk olduğunu söylüyoruz. Başka veriler elimze geçse belki bu rakam daha fazla olacaktı.’’ diye ekledi. Ölümlerin mevsimsel olarak değiştiğini ifade eden Koman; ‘’İl dağılımına bakarsak eğer farklılıklar gösteriyor.’’ diye devam edilen açıklamada; ‘’Her ay illerdeki dağılım farklı, işte Adana Ocak ayında farklı, Haziranda İstanbul, Şanlıurfa yaz aylarında daha fazla çıkıyor. Özellikle Temmuz Ağustos aylarında, hem yaz aylarında böyle bir dağılım var çocukların suda boğulması, denize girmek istemesi göletlere gidiyor olması böyle bir şeyin artığını gösteriyor. Hem de Şanlıurfa gibi göç alan mülteci çocuklarının olduğu, bir akım olduğunu varsayıyoruz.’’ dedi. Çalışan işçi çocuk ölümleri hakkında Koman; ‘’Yine işçi çocuklar ile çalışmalarımız devam ediyor. Onlarda da, 83 tane çocuğu kaybettik. Hem çalışırken iş koşulları çocuklara, uygun olmaması hem, kaçak çalıştırılması 14 yaş üstü çocuklar çalışabiliyorlar, ama çocuklara uygun yerle de çalışmaları gerekiyor. Bunun akabinde de kaçak çalışan yasal olmayan koşullarda çalışan, çocuklar yaşamını kaybetti’’ diye tamamladı.
‘’ÇANAKKALE’DE 2 TANE ÇOCUK YAŞAMINI KAYBETTİ’’
Raporda Çanakkale’de ölen çocuk sayısının 2 olduğunu’ da ifade eden Koman; ‘’Çanakkale’de bu raporda 10 aylık süreçte 2 tane çocuk yaşamını kaybetti. Bu tabi sadece ulaşabildiğimiz rakamlar medya tarafından, bu çalışmadan sonra İHD ve diğer örgütler 10 Aralıkta yapacakları bir toplantı var, forum var. Orada şunu başlatmak istiyoruz. Yine FİSA çocuk haklarının içinde olacağı, yerelde çocuk hakları ihlallerini önlemeye yönelik, bir çalışma ve belki 6 ayda bir bu raporları izlediğimiz hak ihlali raporlarını, ortaya çıkarıp hem yerel yönetimde hem valilikle hem sivil örgütlerle hem sivil toplum örgütleri ile paylaşmak gibi çalışmamız olacak’’ dedi.
Şenay Azman