MHP Genel Başkanı Devlet Bahçelinin Grup toplantısında gündeme getirdiği zincir marketlerdeki fahiş fiyat açıklamasına, zincir marketlerden cevap gelinde konu tartışmaya dönmüştü. Tartışma sonrasında başta zincir marketler olmak üzere tüm marketlerde denetlemeler yapılmaya başlandı. TV’ ler de zincir marketlerdeki aynı ürün markası, aynı gramaj olmasına rağmen neredeyse %50’lerin üzerine fiyat farklılıklarının çıkması şaşırttı. Bazı illerde yapılan zincir market denetimlerine tarihi geçmiş ürün bulundurma başta olmak üzere fiyat farklılıkları ve evrak eksiklikleri nedeni ile zincir mağaza Şubelerinin bazıları mühürlendi.

KESİLEN AĞIR CEZALARIN FATURASINI HALKIN ÖDEMESİNİ SAĞLAMAK İÇİN FİYAT ARTTIRDILAR MI?
Bir süre önce zincir marketlerin üst düzey yöneticileri ile mağaza müdürlerinin Whatsapp hattındaki konuşmalarından, fahiş fiyat uyguladıkları, ürünlerin satış fiyatlarını koordine ettikleri tespit edilmiş, bu nedenle ünlü zincir marketlere ağır cezalar kesilmişti.  İşte vatandaşlar, bu cezalar nedeni ile zincir marketlerdeki fiyatları kasıtlı şekilde yükselttiğine inanıyor.  Zincir marketlere kesilen ceza miktarlarının ürünlere yansıtılarak vatandaştan çıkarmak niyeti ile fiyatların bilinçli şekilde arttırıldığı görüşünde olan vatandaşlar denetimlerin devam etmesini talep ediyor. Sosyal medyadan birkaç gün içerisinde ünlü zincir marketlere yapılan denetim ve kapatma kararlarını ardından bazı zincir marketlerin fiyatlarını olması gereken fiyatlara çektiği görüldü. Sosyal medyadan paylaşılan indirimli fiyatları gören vatandaşlarda bu kadar fahiş fiyatın olmasını aşkınlık ile karşıladılar. Bir zincir marketin raflarındaki indirimli ürünlerin fiyatlarının gösterildiği resimler bu kadarına da pes dedirtti. Görsellerde neredeyse %50 oranında düştüğü görüldü. Denetimler öncesinde 82 TL’ye satılan bir peynir çeşidinin yeni fiyatının 55 TL olduğu görüldü. Denetim öncesinde 54 TL’ye satılan bir sucuğun yeni fiyatının 39 TL olduğu görüldü. Bu fiyatları gören vatandaşlarda zincir marketlerde fahiş fiyat satışlarının tescillendiği görüşünde birleşti.

TARİHİ GEÇMİŞ ÜRÜN VE RAF- KASA FİYAT FARKLARI İLE DE GÜNDEMDELER
Zincir marketlere yapılan son denetimlerin ardından fahiş fiyat oyunu ortaya çıkan zincir marketler hemen indirime geçmeye başladı. Ancak Vatandaşlar denetimlerin devam etmesi ve fiyatların kontrol altına alınmasını talep ediyor. Son birkaç günde basında ve sosyal medyada zincir marketlerin fahiş fiyatlar uyguladığının neredeyse tescillenmesinin ardından vatandaşlar daha fazla denetim istedi. Hatta denetimlerin belirli aralıklar ile daha sık yapılmasını talep etiler. Tüm bu gelişmeler yaşanırken Belediyelerin zabıta ekipleri de zincir marketlerinde denetimlerine devam ediyor. Zincir marketlerde fahiş fiyat sorunundan başka raf fiyatı ile kasa fiyatlarının birbirini tutmaması gibi önemli ve tüketiciyi kandırmaya yönelik artık alışkanlık haline gelmiş durumda tespit edildi. Zincir marketlerde tarihi geçmiş ürün satışının da yapıldığı yapılan denetimlerde tespit edilmiş durumda.

Ogün İnal