Artan maliyetler karşılanamayacak seviyeye gelince süt üretimi yapan hayvanlarını kesime gönderen süt üreticileri süt üretim miktarının önemli ölçüde azalmasına neden oldu. Süt üretiminin azalmasının sonuçları yavaş yavaş ortaya çıkarken, Çanakkale’nin meşhur Peynir helvası da süt krizine takılmaya başladı.

ARTAN MALİYETLERİ KARŞILAMAK İÇİN HAYVANLARIMIZI KESİME GÖNDERDİK
Türkiye’de Süt üretimi ve süt fiyatının belirlenmesi konusunda önemli merkez olan Çanakkale’de Süt üreticilerinin girdi maliyetleri ve Süt konseyinin fiyat politikası nedeni ile çok zor bir dönem geçirmiş Türkiye’deki birçok Süt üreticisi gibi girdi maliyetlerini çıkarabilmek ve süt üretimine devam edebilmek için hayvanlarını kesime gönderdi. Hayvanları kesime gönderen süt üreticileri aldıkları para ile mevcut bulunan hayvanlarına yem aldı. Birçok süt üreticisi süt üretimi yapan hayvanlarının yarısına yakınını kesime gönderdiğini belirten süt üreticileri “Eğer bu kararı almasaydık özellikle artan yem fiyatları ve diğer girdi fiyatları nedeni ile süt üretimi yapamayacaktı. Hayvanlarımızın bir bölümünü kesime göndererek en azından süt üretmeye devam edebiliyoruz” ifadelerine yerdi.

SÜT ÜRETİMİ AZALINCA, SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNİ AZALTMAYA BAŞLADI
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar süt sektöründe yaşanan sıkıntılara ilişkin yaptığı açıklamada “Başta yem olmak üzere elektrik, ilaç ve işçilik gibi birçok maliyette ciddi artışlar oldu. Küçük süt üreticilerinin bir bölümü maalesef sektörden çekildi. Artık süt üretimi yapmıyorlar.  Süt üreticileri, Süt üretimi yapan hayvanlarını kestirdiler. Süt üreten işletmeler ya küçülmeye ya da bir bir kapanmaya başladı, ilerleyen zamanlarda süt’ te krizler yaşanabilir uyarısında bulunmuştu. Süt üretiminin ülke genelinde azalması süt bulunamamasına neden olmaya başladı. Günlük süt üretimi artık süt tüketimini karşılamamaya başladı. Bu nedenle de süt ürünlerinde üretim azalması her an kapıyı çalabilir.

PEYNİR HELVASI YAPACAK KEÇİ SÜTÜ BULUNAMAMAYA BAŞLANDI
Süt üretiminin azalması Çanakkale’nin meşhur Peynir Helvası üretimine de sekte vurdu. Uzun zamandır süt fiyatlarına artış alamayan süt üreticisi Çanakkale’de de hayvanlarını kesime göndermesiyle Çanakkale’de de süt sıkıntısı alarmı verildi. Çanakkale’de süt bulunamamasına en çarpısı örnek Çanakkale’nin meşhur Peynir Helvası üretiminde kullanılan koyun sütünün bulunamaması oldu. Süt üretim miktarının kesime gönderilen hayvanlar nedeni ile yeterinde bulunamaması Çanakkale’nin meşhur Peynir Helvası üretimini de vurdu. Özellikle Çanakkale’ye gelen yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Meşhur Peynir Helvası yapımında kullanılan koyun sütünün bulunamaması nedeni ile belirli bir miktarda üretilince talebe yetişilememeye başladı.

AZ MİKTARDA ÜRETİLEN PEYNİR HELVASI ÖĞLE SAATLERİNDE BİTİYOR
Süt üretimi yapan hayvanların süt üreticilerinin artan maliyetleri karşılayamaması nedeni ile kesime gönderilmesinin ileride süt krizine neden olacağı, süt krizinin de çok ağır sonuçları olacağı açıklamasını yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar haklı çıktı. Türkiye’de çok önemli süt üretim merkezlerinden biri olan Çanakkale’de meşhur Peynir helvasının yapımında kullanılan koyun sütü bulunamamaya başladı. Süt olmayınca Peynir helvası da yeterince üretilememeye başladı. Gelecek Partisi Çanakkale İl Başkanı Vahap Özsüer önceki gün Çanakkale’nin meşhur Peynir Helvasını tüm ülkeye duyuran Kadir Usta’ya peynir helvası almak için gittiğini ancak “ “Helvamız Bitti” cevabı ile karşılaştığını, üretim yapılamamasının nedenin ise “koyun sütü bulunamaması” olduğunu sosyal medya hesabından paylaştı. Özsüer paylaşımında “Bugün Saat 14.30 Sularında Çanakkale’nin Meşhur Peynir Helvası Kadir Usta’dan Peynir Helvası Almak İçin İşletmeye Gittim. Bilenler Bilir Kadir Usta’da Peynir Helvası Çok Sık Bitmez, Hatta Biten Tepsinin Yerine Karşıda Bulunan Üretim Tesisinden Sıcak Sıcak Yeni Tepsiler Gelir Gider… Maalesef Dükkânda Bulunan Personel Bana ; “Beyefendi Kusura Bakmayın Ama Peynir Helvası Kalmadı” dedi. Bende Ona “Olabilir Beklerim Karşıdan Geliyor Sıcağını Alırım “ dedim, O da Bana Cevaben “Yok Efendim Bugün İçin Peynir Helvası Çıkmayacak “ dedi, Nasıl Yani Daha Saat 2 Buçuk Nasıl Peynir Helvası Bitti Dediğimde, Koyun Sütü Bulamadığımız İçin Peynir Helvası Yapamıyoruz Cevabını Aldım. Yaklaşık 2-3 Ay Önce Süt Krizine Dikkat Çekmiştim. Hayvanların Süt Para Etmediği İçin Kesime Gönderildiğinden Bahsetmiştim. Maalesef AK Parti İktidarının Tarımda Geldiği Noktanın Bir Sonucunu Daha Yaşamaktan Utanç Duydum”

SÜT İLE ÜRETİLEN ÜRÜNLERİ DE ETKİLEYECEK
Süt üreticisinin süt veren hayvanlarını çok yüksek girdi fiyatlarını karşılamak ve süt üretimine devam etmek içim kesime göndermesi sonrasında süt üretiminin azalması ileriki günlerde süt kullanılarak üretilen birçok üründe üretimin azalmasına neden olacağına kesin gözü ile bakılıyor.

Ogün İnal