Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü Domuz gribi ile ilgili yaptığı açıklamada maske, mesafe ve hijyene dikkat edilmesi not nu düşerken risk gruplarının mutlaka doktora gitmeleri ve tedavi görmeleri gerektiği bilgisine yer verildi.
BELİRTİLER HASTANIN GÜNLÜK İŞLERİNİ ETKİLEYECEK DÜZEYE ULAŞABİLİR
Çanakkale Sağlık il Müdürlüğünde yapılan grip uyarısında Grip influenza ( domuz Gribi) virüsünü kapanlarda görülen belirtilir konusunda uyardı. Uyarıda domuz gribinin dokuz belirtisini taşıyan ve risk grubunda bulunan hastaların doktora başvurmaları ve tedavi almaları gerektiği ifade edildi. Çanakkale Sağlık il Müdürlüğünden yapılan domuz gribi uyarısında “Grip influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Grip belirtileri, virüsün vücuda girmesinden sonraki 1-3 gün içerisinde ortaya çıkar. Ateş (koltuk altından ölçülen 38 °C ve üzeri), Titreme, Kuru öksürük, Boğaz ağrısı, Burun akıntısı ve tıkanıklığı, Baş ağrısı, Kas ve eklem ağrıları, Şiddetli halsizlik, İshal, nadiren kusma belirtilerden biri ya da birkaçı görülebilir; Ateş (koltuk altından ölçülen 38 °C ve üzeri), Titreme, Kuru öksürük, Boğaz ağrısı, Burun akıntısı ve tıkanıklığı, Baş ağrısı, Kas ve eklem ağrıları, Şiddetli halsizlik, İshal, nadiren kusma belirtileri hastanın günlük işlerini etkileyecek düzeye ulaşabilir. Halsizlik grip geçtikten sonra bile bir kaç hafta devam edebilir. Şikâyetler genellikle 7 gün sürer, ilk 2-3 gün içerisinde şiddetlenir ve sonrasında düzelme başlar, ancak iyileşme süresi 1- 2 haftaya kadar da uzayabilir. Çoğu hasta herhangi bir tıbbi tedavi almadan bir haftada iyileşir. Fakat risk grubunda olan kişilerde hastalık ciddi ve ağır seyredebilir. Bu nedenle risk grubundaki kişiler erken dönemde hekime başvurmalı ve tedavi almalıdır.
“MASKE MESAFE VE HİJYENEDİKKAT EDİLMELİ” UYARISI
Çanakkale Sağlık il Müdürlüğünde yapılan grip uyarısında domuz gribinden korunmak için maske, mesafe ve hijyene ek olarak kapalı alanlarda bulunması zorunlu olanların ortamı sık sık havalandırması gerektiği bilgisine yer verildi. Uyarıda şu ifadelere yer verildi. İlimizde mevsimsel grip vakalarının önlenmesine yönelik; Okullarda kişisel hijyen ve el hijyeni konusunda öğrencilerin özenli davranması, Toplu yaşam alanlarında bilinçli maske kullanılması, Kapalı ortamların düzenli olarak havalandırılması, Solunum yolu hastalığı olan veya bundan şüphelenilen bireylerde hastalığın başkalarına bulaştırılmaması için maske kullanılması, Yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi, Mevsimsel gribe karşı etkin bir korunma sağlanması için özellikle risk grubunda olanlar için grip aşısı yapılması önerilmektedir.”
Murat Çağlayan