Gezegen olmakta çıkartılan Plüton ise 20-30 santim çaplı teleskoplarla izlenebilecek. Gökbilimciler, Merkür ve Venüs batı ufku civarında, süreleri kısa. Fakat Jüpiter, Satürn ve Mars, gece yarısı sonrasına kadar rahatlıkla gözlenebileceğini açıkladılar. 

BİR DAHA 2040 YILINDA GERÇEKLEŞECEK
31 Aralık 2022 tarihinde gün batımından itibaren 5'i çıplak gözle, 2'si teleskopla 7 gezegen aynı anda görülebilecek. Plüton, Merkür, Venüs, Jüpiter, Satürn ve Mars’a Dolunay'a çok yakın evresiyle Ay da eşlik edecek. 20-30 santim çaplı teleskobu olanlar ise gezegen olmaktan çıkartılan Plüton'u da izleyebilecek. Gökbilimciler 31 Aralık'ta gün batımında itibaren görülebilecek “gök olayı” 'nın çok ender bir olay olduğunu söyledi. Gezegenlerin hepsinin bir anda gökyüzünde görüleceğini belirten gökbilimciler yaptıkları açıklamalarda " 2018 yılında dört gezegeni; bir gecede baktığınızda hepsini görebiliyordunuz. Fakat böyle 6-7 gezegenin birden, belirli bir saatte gökyüzünde olması olasılığı gerçekten çok düşük. Bundan sonraki hesaplamalar yaklaşık 2040 yılında buna benzer bir şey olacağını gösteriyor" dedi.

HEPSİ İZLENEBİLECEK
Çıplak gözle bakıldığında 5 gezegen, küçük teleskopla ise 2 gezegenin izlenebileceğini belirten gökbilimciler İnsanlar, yılbaşı gecesi, hava açık olursa kendilerine güzel bir gözlem aktivitesi yapabilir. 30'unda da görülebilir. Fakat 31'inin özelliği; Ay da güzel bir evrede. Dolayısıyla Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn ve Ay'ı çıplak gözle görebileceğiz. Teleskopu olan gözlemcilerin Uranüs ve Neptün'ü de görme şansları var; ufkun üzerinde, gökyüzünde olacak" dediler.

Haber Merkezi