Emeklilikte Yaşa Takılanlar olarak bilinen EYT’ liler haklı mücadelelerini zorlu bir sürecin ardından kazandılar
Yıllardır sesini duyurabilmek için zorlu mücadeleler yürüten Emeklilikte Yaşa Takılanlar, mutlu sona ulaştı. EYT düzenlemesi ile ilgili yasa tasarısı T.B.M.M.’de oylanarak yasalaştı. T.B.M.M.’de yasalaşan EYT Kanunu resmi gazetede de yayınlanarak yürürlüğe girdi ve ilk etapta 2 Milyon 250 Bin kişinin emekliliği önündeki yaş şartı kalmış oldu. Yasanın remi gazetede yayınlanmasının ardından EYT’ liler emeklilik işlemleri için SGK binalarına akın ederken emeklilik işlemlerinin yapıldığı E-Devlet yoğun giriş nedeni ile bir süre hizmet veremedi.
 
BİR GÜN EYT’ LİLERİN HAK ARAMA MÜCADELESİNİN BELGESELİ ÇEKİLECEK
 
EYT hak arama mücadelesinde başından buyana “ EYT Bir hak Mücadelesidir” diyen EYT Çanakkale derneği başkanı Murat Çağlayan belgeseli çekilecek bir hak mücadelesi sergilediklerinin altını çizerek  “Bu mücadelenin zamanı gelecek belgeseli çekilecektir. Bu mücadele üniversitelerde iletişim konusunda, sosyoloji konusunda, tez konusu olmaya aday bir mücadeledir. “Bugünden düne baktığımız zaman inanın muazzam bir mücadele Var. İnsanüstü uğraşı gerektiren bir mücadele gerçekleştirdik. Bunda en önemli sebeplerden biri de Genel Başkan, Federasyon Başkanı Gönül Boran Özüpak'tır. Bunun hakkını hiç yiyemeyiz. Kendisine de yine buradan teşekkür ediyorum. O azmiyle mücadelesiyle bu davayı hep ulusal bazda diri tutmayı başardı. Bizler de gerekli desteği her zaman verdik. Vermeye de devam edeceğiz. Geçmişteki süre geldiğimiz zaman çok uzun süreceğini biliyorduk. Buraya kolay geldik gibi görünse de bunun çok öncesinde çok ciddi Çanakkale'deki yapılanma sürecimiz var. Arkadaşlarla tanışma sürecimiz var. Daha sonra İstanbul'daki toplantı, İzmir'deki, Bursa'daki, Çerkezköy'deki, sayarak bitiremeyeceğimiz toplantılar gerçekleştirdik.  Yerelde siyasilerle görüşmeler, sivil toplum kuruluşlarıyla, sendikalarla, odalarla görüşmelerimiz yani bir de arayabiliyorsunuz pandemi girdi. O dahi biz mümkün mertebe hep gündemde tutmak için uğraştık. Geriye dönüp baktığımızda demek ki doğru zamanda doğru işler, doğru açıklamalarla bu işi başardığımız görünüyor” dedi.
 
EYT ANAMIZIN AK  SÜTÜ GİBİ HELALDİR
Çağlayan, değerlendirmesinin devamında EYT yasanının T.B.M.M.’deki oylamasının ardından yasalaşmasını televizyondan takip ettiğini ve EYT mücadelesinin başarıya ulaşması nedeni ile duygulu anlar yaşadığını ifade ederek “Şimdi önceki akşam gene gece yarısına kadar ben de takip ettim Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki bu düzenleme yasalaştı. Oylandı ve kabul edildi, yasa geçti. O kararın alındığı anda çok büyük bir duygu yoğunluğu yaşadık biz. Eşimle beraber evde zaten ilk Sayın Cumhurbaşkanı bunu deklare ettiğinde çok yoğun yani anlatamayacağım bir duygu yoğunluğu yaşadık biz. Çünkü herkes yaşadığını biliyor. Yani yaşadığımız zorlukları geçmişten bugüne geldiğiniz zaman muazzam bir başarı var. Onun üzerine birçok insan telefon etti, helallik isteyenler, teşekkür edenler, Allah razı olsun diyenler bu yetiyor zaten insana. Yani bu mücadelenin taçlandığını gösteriyor. Ve az önce ifade dünden bugüne baktığınızda o konuyu neden uzatmak istemiyorum? Bu mücadelenin zamanı gelecek belgeseli çekilecektir. Bu mücadele üniversitelerde iletişim konusunda, sosyoloji konusunda, tez konusu olmaya aday bir mücadeledir. Birçok kuruluşa da biz örnek olduk bu vermiş olduğumuz mücadeleyle. Yıllardan beri kırmadan, dökmeden, hakaret etmeden mücadele ettik. Bize hakaret edildi ama biz etmedik. Bize yapılan birçok algıya karşı sabır var. Biz hiçbir zaman onların kötü niyetlerine kötü bir şekilde cevap vermedik. Biz sadece dedik ki ‘bu bizim anayasal hakkımızdır. Bir kanun yeri aleyhte işletildi. Anamızın ak sütü gibi helaldir’ dedik. Yetkili mercilere sesimizi duyurmak için yıllarca bu cenderenin içerisinde uğraştık. Ve bugün itibariyle işte Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte bu yasa yürürlüğe girdi. Hak sahiplerine tekrar hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
E DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURULAR YAPILABİLİYOR
 
Çağlayan, EYT ’lilerin nasıl başvuru yapacakları ile ilgili olarak açıklamada yaparak Çalışan ve emekliliği bekleyen EYT lilerin faklı şekillerde başvuru yapabileceklerini belirterek “Süreç çalışan arkadaşlar için öncelikle işveren çıkış yapması gerekiyor. Bunun kodu da sekiz. Kod sekizle çıkış yaptığı zaman emeklilik kodudur. e-devlet üzerinden de  başvurusunu yapabilir. Zaten bazı arkadaşlarımız bunu yapmaya başladılar. e-devlette de tabi yoğunluk olduğu için sistem kilitlenebilir. Veya Sigorta müdürlüğüne gidebilirler, ama bu çıkış yapıldıktan sonra gitmek zorundalar ki işlemleri yapılabilsin. Ama çalışmıyorsa, herhangi bir yerde sigortası yoksa aktif değilse istediği zaman başvurusunu yapabilir. Bu süreç bu şekilde e-Devlet üzerinden e- sigorta müdürlüğüne başvurarak yapılabilir. Bir de tahsis formu var. Ellerinde varsa internetten indirebiliyorlar bunu. Onu doldurup iadeli taahhütle SGK müdürlüklerine gönderebiliyorlar. Bu şekilde başvuru süreci tamamlanmış oluyor. Şu an EYT’ lilere yaşla ilgili bu hak iade edildi.  Şu an prim günü tutan işte 5 günde 5975 arası hizmet yılını tamamlayan EYT mağdurları istedikleri Zaman başvurabilirler. Bu süreçte istemeyen de başvurmayabilir. Yani illa emekli olun diye bir şey söz konusu değil. Ben çalışmak istiyorum der. Çalışmaya devam eder. Emekli maaşı düşük olduğu için istemeyebilir. İsteyen emekli olmayabilir. Bunun bir şartı yok. Ama bunu hak eden bu süreç içerisinde bugün başvurabilir, ister otuz bir Mart'ta başvurabilir, ister Mayıs'ta başvurabilir ama şöyle bir şey var. Şu an itibariyle hak eden arkadaşlarımız mart ayı içerisinde başvurusunu yaparsa bir Nisan itibariyle hak etmiş oluyor maaşını. Yani bağlama süreci başlamış oluyor.  Ama Nisan’da başvurursa bu sefer Mayısta başlamış olacak.  İş barışı sağlayan yani işverenle işçi arasında tekrar ben çalışacağım dediğinde aynı yerde çalışması gerekiyor ki işveren o beş puanlık sigorta prim indiriminden faydalanabilsin. Bunun süresini yani tekrar işe giriş süresini otuz güne çıkarttılar.  Eğer bir çalışmaya devam edeceklerse işveren ertesi gün de girişini yapabilir 30 gün içinde de girişini yapabilir” dedi.
 
MÜCADELEMİZ EYT KONFEDERASYONU ÇATISI ALTINDA DEVAM EDECEK
 
Değerlendirmesinde EYT’nin  Başta ABO ve prim günü konularındaki mücadelelerinin devam edileceği bilgisini de veren Çağlayan “mücadelemiz EYT Konferderasyonu çatısı altında devam edecek” dedi. “Bir başlık da tabi ki konu da maaş miktarları konusu. Nasıl belirleniyor? Tabii ABO burada çok ciddi önemli bir durum ki o anda maalesef işte bir oda bir geri dönüşü olmadı o konuyu da değinmek istiyorum ben. Biz tabii haklı bir gurur yaşıyoruz. Neden yaşıyoruz? Çok büyük mücadele verdik. Neden yaşıyoruz? Olmayacak denen bir iş oldu. Yani insanların az önce de ifade ettiğiniz gibi inanmadığı bir işin inanmış olan arkadaşlarımızla birlikte yola çıktık. Elimizi hatta gövdemizi bu davanın altına, taşın altına koyduk ve bunu başardık. Ama şunu da unutmuyoruz. Sadece 1999 öncesi yaş olayı iade edildi emeklilikte yaşa takılanlara. Bu 1999 öncesi primler kadın erkekte 5 bindi. Kısmi emeklilikte 3 bin 600, 5 bin 400 şartı vardı. Sigorta ve Bağ-Kur olarak.  Şu an yaş konusunda o da değişmedi. Yani 1999 öncesi şartlara dönülmedi. Doksan dokuz öncesi dönülen şartlar sadece yaş meselesi. İşte o hani kademeli prim diyorlar ya. 5 bin ile  5 bin 975   arasında. Dünden bugüne yapılan açıklamalarda 5 bin olacağı Twitter’larda sosyal medyada, grup başkan vekilleri tarafından da ifade edilince tabii bazı vatandaşlarımız bu borçlanmaları yaptılar doğum borçlanması lazım. Askerlik borçlanması. Şimdi tabii onların bir mağduriyeti var bu konuda.  Hak mağdurları davalarına sahip çıktığı sürece bana şimdi soruyorlar ‘ne olacak?’ diye bundan sonra. Evet. Hak sahipleri, mağdurlar. Bu sadece prim mağduru staj mağduru veya  aylık bağlama oranı mağduru  değil. Genel anlamda söylüyorum. Davalarına, haklarına sahip çıktıkları sürece bizlere de verdikleri sürece yanlarında olacağız.  Mücadeleyi bırakmamız söz konusu değil. Bakın işte bu mücadele devam edecek, federasyon devam edecek. Biz burada Çanakkale'de devam edeceğiz, etmek zorundayız. Şu an en düşük emekli maaşı beş bin beş yüz lira, asgari ücret, 8 bin 500 TL. Şimdi mücadele etmeyeceğiz de ne yapacağız? Buradan ben bütün arkadaşlarımıza sesleniyorum, Evet keşke tam anlamıyla her zaman şunu tastamam haklarımızı istiyoruz diye ifade ediyorduk ve her zaman bunu söyledik. Her zaman bunu ifade ettik. Ama maalesef yasa bu şekilde geldi ve çıktı. Ama bunun da haklı gururunu yaşamamız gerekiyor. Diğerleri yani bu saymış olduğum şeyler bu başarıyı gölgeleyemez, gölgelememeli. Bunu ifade etmek istiyorum. İlk önce hep beraber bugünü yaşayacağız. Yarın itibariyle de nerede problem var? Nerede sorun var? Nerede kalmıştık deyip hadi arkadaşlar çayı demleyelim bir daha diyerek yeni bir vizyonla yeni bir çalışmayla, yeni bir enerjiyle tabii ki az önce de ifade ettiğim gibi çok önemli. Hak sahipleri ilk önce inanacak kendi hakkına sahip çıkacak. Daha sonra hadi yürüyelim hep beraber diyecek. Bu iş olursa o şekilde olur. Biz varız. Her zaman da olacağız. Mücadeleye devam edeceğiz. Ta ki mağduriyetler giderilinceye kadar”
 
Ogün İnal