Cildimizin altında bulunan yağ bezleri, sebum adı verilen bir salgı salgılarlar. Bu salgının görevi cildi nemlendirmek ve korumaktır ancak fazla üretimi ciltte yağlanma sorununu ortaya çıkarır. Bu yağlanma cildi akneye daha meyilli kılar, yüzü parlak gösterir ve gözenekleri genişletir. Bu gibi durumlar kişiyi görsel olarak rahatsız edebilir. Nedenleri arasında medikal bir rahatsızlık ya da genetik yatkınlık olabileceği gibi sağlıksız alışkanlıklardan da kaynaklanabilir. Her durumda bir dermatologla görüşülmesi sorunun profesyonel şekilde giderilmesini sağlar. Genelde cilde ağır gelmeyecek efektif bir bakımla ve doktorunuzun uygun göreceği medikal tedavilerle cilt yağlanması kontrol altına alınabilir.
Cilt Yağlanması Nedir?
Yüz ve saç derisi vücutta en çok yağ bezi bulunduran bölgelerdir. Bu bölgede deri altında bulunan bezlerin salgılarını fazla üretmesi cilt yağlanmasına yol açar. Cildin aşırı yağlanmasının yaşa bağlı hormon üretimi, yanlış kullanılan kozmetik ürünleri, yaşam tarzı kaynaklı nedenleri olabilir. Kişi, kendisine kozmetik ürün seçerken komedojenik olmayan yani gözenekleri tıkamayan ürünler seçmeye dikkat etmelidir.
 
Ciltte akne problemi, fazla ışıldama, gözeneklerin büyümesi gibi durumlar görülüyorsa yüksek ihtimalle cilt yağlanması vardır. Cilt tipinden emin olunamadığı durumlarda profesyonel merkezlerde cilt analizi yaptırmak tercih edilecek ürünler konusunda da yol gösterici olabilir.
 
Cilt temizliği, yağlı cilt bakımında önemli bir aşama olup, cildin sabah akşam, uygun bir ürünle temizlenmesi gerekmektedir. Bu tip ciltler için nemlendirici krem çok büyük önem arz etmekte olup, yağlanmanın daha da artmaması için su bazlı nemlendiriciler tercih edilmelidir. Bununla birlikte kişi günlük yaşamına dikkat etmelidir.
 
Cilt Yağlanması Neden Olur?
Cilt problemlerinde ilk araştırılması gereken alan, sorunun altında fizyolojik bir neden olup olmadığının tespit edilmesidir. Eğer hormonal veya benzeri bir sorun var ise herhangi bakım ürünü sorun çözülmeden etki etmeyecektir. Eğer cilt yağlanmanız ciddi düzeyde ise ilk yapılması gereken uzman hekim muayenesi olmaktır. Fizyolojik olarak herhangi bir sorun yok ise diğer adımlar uygulanabilir.
 
Günlük hayattaki pek çok alışkanlık ve aktivite, vücuttaki çeşitli organları ve sistemleri etkilemektedir. Ciltte yağlanmaya ve diğer sorunlara da yol açan alışkanlıkların başında da sağlıksız beslenme gelmektedir. Yaşamımızı sürdürmek için gerekli bir eylem olan beslenme, cilt yağlanmasını çok büyük bir oranda etkilemektedir. Özellikle öğün hesabı yapmadan; çok tuzlu ve baharatlı besinleri, işlenmiş yağ ve diğer katkı maddelerini bolca bulunduran fast-food tarzı yiyecekleri veya şekerli içecekleri tüketmek cildin aşırı yağlanması için başta gelen nedenlerdendir.
 
Gün içerisinde maruz kalınan kirli hava ve toz da ciltte yağlanmaya yol açabilmektedir. Kişinin kontrolünde olmayan, çeşitli hava ve mevsim değişiklikleri de cilt sağlığını etkileyebilir.
Uykunun düzenli olmaması ve kötü alışkanlıkların fazla tüketilmesi kişinin cildinde aşırı yağlanma yapabilir. Cilt yağlanmasına olan genetik yatkınlık da yüzünüzdeki fazla yağlanmanın sebeplerinden olabileceği gibi gündelik yaşamda psikolojik etmenler ve stres de cildin aşırı yağlanmasına sebep olabilir.
Ciltte Yağlanmanın Çözüm Yolları Nelerdir?
Her rahatsızlıkta olduğu gibi, cildin aşırı yağlanması tedavisi için öncelikle cildinizin neden yağlandığının bulunması gerekmektedir. Hemen ardından ise gündelik hayatınızda yapacağınız değişiklikler cilt yağlanması ile mücadelede büyük önem arz etmektedir.
 
Beslenme şekli: Kişinin rutininde fazla şekerli, tuzlu, baharatlı, işlenmiş yağlı yiyeceklerden, fast-food tarzı yemeklerden uzak durmak önerilir. Kişi dengeli ve sağlıklı beslendiğinden emin olmalıdır.
Bakım: Cilt temizliği, cilt yağlanması konusunda büyük önem taşıyor. Kişinin kendine, dermatoloğu ile koordine olarak belirli bir rutin oluşturması ve bu rutine uymasıdır. Unutulmaması gereken şeylerden birisi de cilt bakım ürünlerinin kişinin cilt tipine -cildin yağlı veya kuru olmasına dayalı bir sınıflandırma- ve cilt asit-bazlığına uygun olması gerektiğidir.
Kötü alışkanlıklar: Bireyin cildi zaten yağlı ise bu kullanım cildin aşırı yağlanmasına yol açabilir. Sigara ve alkol ciltte sadece yağlanma değil, akneyi de artırır. Cildin estetik görünmesine zararları çok büyüktür ve tüketimden kaçınılmalıdır.
Su: Vücudun yaklaşık ¾’ü sudan oluşmakta. Su insan vücudunda yerine getirdiği görevlerin yanında, yüzün nemlenmesini de sağladığı için yeterince su içmek cilde ve vücudunuza yapılabilecek en iyi hareketlerin başında gelir.
Uyku: Düzenli ve verimli bir uyku uyumak vücuda ve psikolojiye de iyi gelecektir. Metabolizmanın düzenli çalışması için de düzenli bir uykuya ihtiyacı vardır. Elbette cilt yağlanması için de uyku önemli bir ihtiyaçtır. Eğer uykuya dalmada veya uykunuzdan aldığınız verimde bir sorun varsa doktorunuza görünmenizi tavsiye ederiz.
Takviye: Doktorunuzun tavsiyesi üstüne cildinize uygun ve yağlanmayı kontrol altına alabilecek takviyeler kullanabilirsiniz.
Kozmetik: Bu yüzyılda büyük bir yer kaplayan kozmetik ürünlerini doğru kullanmak için, kişi cildini iyi tanımalıdır. Cildin aşırı yağlanma durumuna gitmemesi için ürünler özenle seçilmeli. Kalitesiz kozmetik ürünlerden, cilt tipine uygun olmayanlardan uzak durmak cilt yağlanması için yararlı olacaktır.
Stres: Çoğu kişinin yaşantısında yeri olan stres, neredeyse her hastalık için çok önemli bir tetikleyici faktör olarak rol oynar. Cilt yağlanması sorununda da stres büyük bir rol oynamaktadır. Olabildiğince günlük hayattaki stresten kaçınmak cilde iyi gelir.
Genel olarak sağlıklı bir vücut için yapılması gerekenler, sağlıklı bir cilde kavuşmak için de benzer uygulamaları içermektedir.
Kuru Ciltler İçin Nasıl Bir Rutin Uygulanmalıdır?
Yüzünde halihazırda kuruluk yaşayan kişilerin cilt bakımları yüze gereken nemi kazandırmak ve korumak üzerine olmalıdır. Kuru ciltlerde de yağlı ciltler gibi düzenli bakım uygulamaları yapılmalıdır. Burada kullanılacak ürünlerin mutlaka bir uzman tarafından tavsiye edilmesi büyük önem taşımaktadır.
 
Bakımın ilk aşaması olan temizlikte kuru ciltler için geliştirilmiş bir yüz temizleyicisi ile yüz yıkandıktan sonra nemlendirici bir serum uygulanabilir. Kuru ciltlerin temel problemi olan nem kazandırılması ve korunması için nemlendirici krem sürülür. Hyaluronik asit içeren ürünler kuru ciltler için destekleyici olabilir. Güneş kremleri, cildin bağ dokusunun yıkılmaması ve cilt sağlığının korunması için her cilt tipinde uygulanması gereken ürünlerdendir.
 
Yağlı Ciltler İçin Nasıl Bir Rutin Uygulanmalıdır?
Aşırı yağlanma sorunundan muzdarip olan kişiler önce uzman hekim ile görüşmelidir. Hekim kişinin cilt problemlerine göre ilaç tedavisine başlayabileceği gibi krem, yüz temizleyicisi gibi ürünlerin de kullanımına dair en doğru bilgileri verecektir.
 
Yağlı cilde sahip kişiler alkol içermeyen ve yağ bazlı olmayan ürünlerle sabah-akşam cildini nazikçe temizlemelidir. Cilt temizliğinde su bazlı ürünler tercih edilmelidir. Cildin yağlı olması nedeniyle nemlendirici kullanılmaması algısı çok yanlış olup, cildin nemini korumak için daha fazla sebum üretmesine neden olur. Bu nedenle, yağlı ciltlere uygun nemlendiriciler mutlaka bakım rutinine eklenmelidir. Makyaj ürünlerinde yağ bazlı değil, su bazlı makyaj ürünleri tercih edilmelidir. Güneş kremleri her cilt tipinin kullanması gereken ürünlerdendir.
Yağlı cilde sahip olan kişiler cilt tipleri için geliştirilmiş “blotting paper” olarak da geçen kurutma kağıtlarını kullanabilirler. Yüzdeki fazla yağı emmesi için bu kağıtları birkaç saniye bastırmak yeterlidir. Ayrıca yüze sürekli dokunmak da cilt yağlanmasına yol açabileceği için, bundan kaçınılmalıdır.
Yüz Yağlanmasını Önlemek İçin Ne Yapmalıyız?
Yüze uygulanabilecek çeşitli bakım ürünleri ile birlikte günlük alışkanlıkların değiştirilmesi cilt yağlanmasının kontrol altına alınmasına destek olabilir. Günümüzde pek çok insanın kullandığı, fakat dikkatli olunması gereken ürünlerin başında kozmetik malzemeleri gelmektedir. Yağlı cilde sahip olanlar yağ bazlı olmayan ve gözenekleri tıkamayan (komedojenik olmayan) ürünler tercih edilmelidir. Bu ürünler için hekim tavsiyesi alınmalıdır.
 
Vücuda alınacak belirli takviyeler de cilt yağlanmasını önlemek için kullanılmaktadır. Çinko, ciltte onarıcı bir etkinliğe sahiptir ve cildin yenilenmesine destek olabilir. Bununla beraber, retinoik asitin yağ bezlerini küçülttüğü ve aşırı salgısını azalttığına dair çeşitli çalışmalar mevcuttur. B3 vitamininin (niasin) yağ bezlerinin salgı kontrolüne destek olması ve akne oluşumunun azaltılmasına yardımcı olması nedeniyle yağlı cilde tavsiye edilen takviyelerdir. Buradaki en önemli nokta bu tür takviyelerin mutlaka bir uzman tavsiyesi ile kullanılması gerekliliğidir.
Günlük beslenmede fazla tuzlu ve yağlı besinlerden, lifli ve daha dengeli öğünlere geçiş hem cilde hem vücuda daha iyi gelecektir. Evde yapılacak cilt bakımı ile yağlı cilt sorunlarının önüne geçilebilir. Kötü alışkanlıklardan uzak durarak, uzman tavsiyesi ile uygun ürünleri kullanarak cilt problemleri kontrol altına alınabilir.
Kaynak: Medicalpark