“Çanakkale emlak piyasası ölü”
Ekonomik krizin etkileri her sektörde olduğu gibi Türk ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörünü ve beraberinde emlak sektörünü de etkilemeye devam ediyor. Son senelerde inşaat sektörünün hızla ilerlediği şehirlerden biri olan Çanakkale’de emlak piyasasının durma noktasına gelmesiyle beraber yarım kalan inşaatlar dikkat çekiyor. Emlak sektörü çalışanları üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla öğrencilerin şehre gelerek piyasayı canlandırmalarını bekliyor. Çanakkale ‘de emlak fiyatlarının 600 lira bandından başladığını ve 1 600 liraya kadar çıktığını ifade eden emlakçılar öğrencilerin kente gelmesiyle piyasada hareketlilik beklediklerini kaydettiler.
“EMLAK PİYASASI ÖLÜ”
Çanakkale Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Lütfi Dara Çanakkale ve Türkiye emlak piyasalarında durgunluk olduğunu belirtirken emlak piyasası hakkında,” Çanakkale emlak piyasası şu anda ölü, faizler çok yüksek, alım satım yok, arayan soran yok, emlakçılar zor durumda, piyasada ki iş yapan insanlar da çok zor durumda yani şu anda Türkiye’de ki emlak piyasası en kötü dönemini yaşıyor” ifadelerini kullandı. Öğrencilerin Ağustos, Eylül aylarında yoğunlukla ev aradıklarını belirten Dara, “Emlak piyasasında kiralık sektörü biraz canlanır ama bu da emlakçıları tatmin edici bir şey değil sonuçta alım satım olmayınca kiralamayla emlakçılar masraflarını dahi karşılayamaz. Maalesef emlak piyasası kötü” ifadelerini kullandı.  Kira fiyatlarında artış beklemediğini dile getiren Dara fiyatların geçen sene ki seyrinde devam ettiğini belirtti.
 “SATIŞLAR YÜZDE 60 AZALDI”
Mendilciler Emlak Ofisi Sahibi Yaşar Mendilci Çanakkale genelinde ve Türkiye genelinde emlak sektörünün çok büyük bir durgunluk yaşadığını belirtirken, konut kredilerinin yüksek olmasından dolayı satışların geçen yıla oranla yüzde 60 seviyelerinde düşüş yaşandığını iddia etti. Emlak sektörünün sadece evlerden ibaret olmadığını ifade eden Mendilci arsa satışlarının da durgunluktan nasibini aldığını söyledi. Türk ekonomisinin durumunun emlak sektörü ile direk bağlantısı olduğunu dile getiren Mendilci ekonomideki her hangi bir hareketin ilk olarak emlak sektörünü etkilediğini belirtti. Piyasaların tekrardan düzelmesi hakkında ise  Mendilci, “Faizlerin yüzde 1’in altına düşmesi gerçekleşirse bir hareketlilik olursa olur,yakın zamanda faiz oranlarının düşeceğine inanmıyorum. İyimser olarak yaklaşsam bile bu durgunluğun en az 2 yıl daha devam edeceğini düşünüyorum” dedi.
Çanakkale ‘de emlak ofisi bulunan Yurdasev Ergut öğrencilerin talebi doğrultusunda fiyatların yer, mevki, ısınma ve evin durumuna göre değiştiğini aktarırken fiyatların eşyalı ve eşyasız olarak değişmekle beraber minimum 600 lira seviyesinden başlayarak 1600 lira gibi fiyatlara ulaşabildiğini ifade etti. Öğrencilerin kiralık ev talebinin genellikle kayıt sonrası döneme denk geldiğini belirten Ergut, “ Öğrenci geldiği zaman kendi ekonomik durumuna göre yer arıyor. Ekonomik durumu zayıfsa kentin biraz daha uç noktalarına gidiyor. Ekonomisi iyi olan öğrenciler daha merkezi daha çağdaş yaşama uygun yerlerde ev arıyorlar.” şeklinde konuştu.

Seda Atan