Meme kanserinin kadın kanserleri arasında en yaygın olan ve akciğer kanserinden sonra en sık ölüm nedeni olan kanser türü olduğunu dile getiren Op. Dr. Gül Apaydın, “Her 8 kadından birinin hayatının belirli bir zamanında meme kanserine yakalanabileceği bildirilmektedir. Nadir olarak erkeklerde de meme kanseri görülmektedir. Her 100 kadına karşılık bir erkek meme kanseri tanısı almaktadır” diye konuştu.

BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİLMELİ
Meme kanserinin belirtilerine değinen Op. Dr. Gül Apaydın, “Memede elle hissedilen bir sertlik veya kitle, iki meme arasında son dönemde ortaya çıkan asimetri; meme başında veya meme cildinde içe doğru çekinti; memede kızarıklık, yara, egzama, kabuklanma, çatlama; meme cildinde portakal kabuğuna benzer görünüm; meme başında şekil veya yön değişikliği; memede olağan dışı şişlik veya boyut artışı; adet dönemlerinde memede rastlanabilenden farklı karakterde ağrı; meme başından akıntı; özellikle pembe veya kırmızı renkte; koltuk altında sertlik, şişlik veya kitle en sık rastlanan belirtilerdir” açıklamasında bulundu. 

MEME KANSERİNİ TETİKLEYEN 7 RİSK FAKTÖRÜ
Op. Dr. Apaydın, meme kanserinde risk faktörlerini ise şöyle sıraladı:

  • Ailesinde meme, yumurtalık ve rahim kanseri olanlar,
  • 50 yaşını aşmış kadınlar,
  • Daha önce meme kanserine yakalanmış kişiler,
  • Çocukluk çağında başka hastalıklar yüzünden göğüs bölgesine yönelik ışın tedavisi almış kişiler,
  • Uzun süreli doğum kontrol hapı ve hormon kullanan kadınlar,
  • Az doğum veya hiç doğum yapmamış olma, az emzirme veya hiç emzirmeme,
  • Alkol, sigara ve şişmanlık.
Üstteki risk faktörlerden herhangi birine veya birkaçına sahip olan kişilerin meme kanseri açısından diğer kişilere oranla daha yüksek riske sahip olduğunu işaret eden Op. Dr. Gül Apaydın, kadınlara meme kontrollerini ihmal etmemeleri yönünde uyarıda bulundu.

ERKEN TANI HAYAT KURTARIR
Meme kanseri tespit edilmiş hastalarda kanserin boyutuna göre tedavi yöntemleri değiştiğinin altını çizen Op. Dr. Gül Apaydın, “Erken dönemde gelen hastaların tedavisinde memesinin tamamı alınmamakta, sadece tümörlü kısım etrafındaki sağlam doku ile çıkartılmaktadır. Eğer koltuk altında yayılma varsa, tedaviye radyoterapi veya kemoterapi ilave edilmektedir" ifadelerini kullandı. Op. Dr. Gül, “Yıllık meme muayenesi, mamografi ve meme ultrasonu meme kanseri erken tanısında çok önemlidir. Unutmamak gerekir ki, erken tanı hayat kurtarır” diyerek sözlerini noktaladı.     
Haber Merkezi