Türkiye’nin yenilenebilir enerji bölgesi Balıkesir ve Çanakkale, sektöre değer katacak bir projeye imza atıyor. RE-You (Yenilenebilir Gençlik Enerjisi) Projesi kapsamında teknik bölümlerden mezun olmuş 18-29 yaş arası 480 genç Balıkesir Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’de ücretsiz Hayat Boyu Öğrenme Programları ile yenilenebilir enerji alanında; teknik eğitim, kariyer eğitimi, Elektrik Kuvvetli Akım Tesislerinde Çalışma Belgesi (EKAT) ve GWO Temel Güvenlik Eğitimi alacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinesinde çalışmalarını sürdüren Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından yürütülün RE-You Projesi kapsamında gençler, yenilenebilir enerji sektöründe uzmanlaşarak sektördeki yerlerini almak için eğitim almaya başladı.
“EĞİTİMLER GENÇLERİMİZİN KARİYERİ İÇİN ÖNEMLİ BİR TEMEL TAŞI OLACAK”
Eğitimlerin açılışı için gerçekleştirilen programda açılış konuşmasını yapan GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç, “Bizim için çok önemli bir aşama. Bugüne gelene kadar çok büyük bir hazırlık yaptık. Önemli bir kapasiteyi geliştirerek hayata geçirdik. Bunu da sonunda bir faydaya dönüştürmüş olacağız. Eğitimler gençlerimizin kariyeri için önemli bir temel taşı olacak. Katılım sağlayan, bu eğitimlerden fayda sağlayacak tüm öğrencilerimize teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
“TÜRKİYE’DE İLK DEFA ULUSLARARASI SERTİFİKASYON EĞİTİMİ OLACAK”
Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat gençlere seslendi. Murat, “Sizler bu projenin ilk eğitimini alacak olan gençlersiniz. Rüzgar, güneş ve biyogaz için alacağınız eğitimler Türkiye’de ilk defa uluslararası sertifikasyon eğitimleri olacak. Bu projeye özel önem vermenizi bekliyoruz. Sizler örnek olacaksınız. RE-You projesiyle yenilenebilir enerji alanında alacağınız bu eğitim ile kendinizi geliştirin. Başarılı bir eğitim dönemi geçirmenizi diliyorum.”
DÖRT AY BOYUNCA HEM UYGULAMALI HEM DE TEORİK DERSLER
Proje kapsamında, mühendislik, fen ve teknik fakülteleri (4 yıl) ve meslek yüksekokulların (2 yıl) ilgili bölümlerinden gerekli niteliklere sahip olarak mezun olan 18-29 yaş arasındaki gençler eğitim programlarından yararlanacak. Her bir enerji sistemleri eğitiminin 3 ay süreceği programda başvuru sürecinde adaylardan çalışma alanlarına göre enerji sistemlerinden (rüzgâr, fotovoltaik, biyogaz) birini seçti. Her kursiyer yalnızca bir yenilenebilir enerji sistemi eğitimine katılabilecek. Eğitim süresince hem uygulamalı (her iki üniversitede kurulan laboratuvarların kullanımı ve Güney Marmara Bölgesi'ndeki yenilenebilir enerji şirketlerine yapılacak saha ziyaretleri) hem de teorik dersler verilecek. Eğitimlerde yüksek başarı gösteren kursiyerler, tüm masrafları projeden karşılanacak şekilde Türkiye'nin farklı illerinde düzenlenecek yenilenebilir enerji fuarlarına ve konferanslarına da katılabilecek.
BAŞARILI OLAN ÖĞRENCİLERE MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ VE SERTİFİKA
 
Başarılı olan kursiyerler, eğitim sonunda yapılan sınavda başarılı olmaları halinde, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından tanınan Seviye – 5 Mesleki Yeterlilik Belgesi alacaklar. Rüzgâr alanında eğitim alacak kursiyerler ayrıca 5 günlük Global Wind Organization Basic Safety Training’e katılacak ve başarılı olmaları halinde sertifika alacaklar. 3 ay boyunca yenilenebilir enerji eğitimleri ve 1 ay sürecek kariyer odaklı kurslar alacak olan 240 teknisyene Elektrik Akım Tesisleri (EKAT) için İş Yetki Belgesi eğitimi verilecek. Bu nedenle, 3 ay boyunca yenilenebilir enerji eğitimlerine ve kariyer odaklı kurslara katılacak teknisyenler, 1 ay daha sürecek olan Elektrik Kuvvetli Akım Tesislerin Yüksek Gerilim Altında Çalışma İzin Belgesi EKAT eğitimini de almış olacaklardır (EKAT eğitimlerinin Eylül 2023'te başlaması planlanıyor).
TÜM RE-YOU FAALİYETLERİ ÜCRETSİZ
Kursiyerlerin Çanakkale/Balıkesir'e gidiş-dönüş masrafları proje tarafından karşılanıyor. Kursiyerler eğitim için ikamet ettikleri şehre bağlı olarak en uygun seyahat seçeneği ile eğitim alacakları şehre ulaştılar. Ayrıca kursiyerlerin şehir içi seyahatleri proje tarafından organize edilecek. Kursiyerlerin 3 aylık eğitim süresi boyunca haftanın 7 günü konaklama ve yemek giderleri proje tarafından karşılanacak. Kursiyerler Balıkesir ve Çanakkale'de bulunan yurt, otel, misafirhane, lojman gibi tesislerde kalacaklar. RE-You Projesi, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında, program otoritesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olan, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Sektörel Operasyonel Programı çerçevesinde GMKA tarafından yürütülüyor.
Haber Merkezi