Kurban Bayramı'na sayılı günler kala acenteler, oteller, kara ve hava yolu şirketlerinde hareketlilik başladı. Kurban Bayramı'nın 1. Günü 11 Ağustos Pazar gününe denk geliyor ve 14 Ağustos Çarşamba günü sona eriyor. Eğer perşembe ve cuma günleri de tatile dâhil edilirse hafta sonu tatili ile birlikte toplamda 9 gün tatil yapılmış olacak.
“BAYRAM TATİLİNİN UZATILMASI İLE İLGİLİ BEKLENTİMİZ VAR”
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Çelik bayram tatilinin uzatılması ile ilgili beklentilerinin olduğunu dile getirdi. Arada ki iki günlük farkın rezervasyonların bölünmesine yol açtığını belirten Çelik devletten gelecek güzel haberleri beklediklerini ifade etti. Truva Bölgesine 2018 yılında yapılan Truva Müzesi ve Arkeo Köy Projesinden dolayı talebin arttığını belirten Çelik bu sayede bu projelerin Gelibolu ve Biga ile entegre edilmesi ile hayalimiz olan bir günlük konaklamayı iki güne çıkarmış olduk ifadelerini kullandı.
“ESNAFIMIZIN MİSAFİRPERVERLİĞİNE GÜVENİYORUM”
Çelik, değerlendirmesine, “Geçen seneye göre kıyasladığımızda geçen seneye göre iç pazarda yüzde 35’lik bir fark var şuan bunu 2018 yılının meyvelerini yemeye başladığımızın göstergesi olarak düşünüyoruz. Dış pazarın geri dönmesinden dolayı güneyde ki oteller Akdeniz bölgesinde ki, Ege bölgesinde ki oteller dış pazarla doldu yani çoğunlukla Avrupa vatandaşları ve Amerikalılarla doldu. Döviz üzerinden konakladıkları için talep arttığı için fiyatlarda yükseldi, fiyatların yükselmesi ve döviz cinsinden ödeme sebebiyle iç pazar kendine yer bulamadı. Akdeniz’de Güney Ege’de dolayısıyla iç pazar kuzeye doğru bir hareket içerisine girdi, dolayısıyla biz Güney Marmara’da, Kuzey Ege’de bu konuyla ilgili Ramazan Bayramında bir hareket yaşadık, şimdi Kurban Bayramında da bir hareket yaşamayı bekliyoruz. Bundan en çok nasibini alan Ayvalık bölgesi oldu. Körfez bölgesi, İzmir bölgesi, Çanakkale bölgesi ve Batı Karadeniz bundan nasibini aldı. Bundan gayet memnunuz. Bizim yatak kapasitemiz, tesislerimiz, acentelerimizin araç sayısı, rehberlerimiz, günlük operasyon kabiliyetimiz bunu kaldırabilecek seviyede. Kurban Bayramında da yine Ramazan Bayramında ki gibi bir kitleyi yada bir turizm hareketini bölgemizde ağırlayabilmek için hazırız, hazırlıklarımız tam bütün turizm aktörleri bu konuda sıkı bir çalışma içerisindeler, zaten bu son hareket olacak sonrasında Eylül ayının gelmesi ve okulların açılması ile turizm sezonu bitecek. Ben bu vesile ile Çanakkale deki bütün esnaf arkadaşlarıma, turizmcisinden, lokantacısına, ayakkabı boyacısına kadar TÜRSAB Başkanı olarak söylemek isterim. Bu insanları biz memnun bırakabilirsek, bu insanlar bir kere gelecek bir daha gelmeyecek mantığından sıyrılabilirsek daha fazla insanı mutlu edip onlarında çevresi vasıtasıyla daha fazla insanı bir varyant usulü bize geri döneceği için bizim mutlak suretle çok memnun bırakmamız gerekir. İnsanların mutlu ve güzel hatıralarla dönmeleri gerekir, Çanakkale esnafının, Çanakkale halkının çok iyi misafirperver olduklarını anlatmaları söylemeleri gerekir. Bu konuda da tüm esnafımızdan destek bekliyorum.
“HER BAYRAMDA TURİZMDE BİR CANLILIK OLUYOR”
Çanakkale Turist Rehberleri Oda Başkanı Cihan Müşterioğlu Kurban Bayramı tatilinin birleştirilmesi durumunda insanların tatil için daha fazla vakit ayırabileceklerini belirtti.
Bu durumun turizm adına güzel bir şey olacağını dile getiren Müşterioğlu, tatilin birleştirilmesinin otellerde ki doluluk oranlarını arttıracağını ve daha çok tur satışı olacağını ifade etti. Turist rehberlerinin de çalışma gün sayısını arttıracak bu durumun istihdama faydası olacağını belirten Müşterioğlu şu anda ki talebinde iyi olduğunu dile getirdi.
“BÜTÜN ACENTELERDEN REHBER TALEBİ ALIYORUZ”
Konu hakkında konuşan Müşterioğlu ; “Bütün acentelerden turist rehberi talebi gelmekte şuan güzel bir talep var yani her bayramda yıllardır turizmde bir canlılık oluyor, gün sayıları da arttıkça insanlar daha çok gezebiliyorlar turizme faydası oluyor yani, bizim bölgemizde daha çok yüzde 90 yerli turist oluyor. Çanakkale’ye doğrudan gelen kişi, Çanakkale’ye yurt içinden gelenlerin sayısından daha az, yabancı turistler doğrudan şehitler bölgesine geliyorlar. Ülkemizde devamlı gezen yabancı turistlerde var onlarda haftalık programlar dâhilinde gezilerini tamamladıklarından dolayı hali hazırda her gün tur potansiyeli devam ediyor. Bayram sadece bizim ülkemizi ilgilendirdiğinden dolayı yurt dışından gelen, uzak doğudan gelen vatandaşı etkilemiyor fakat bayramdaki gün sayıları bizim iç turizmimizde ekstra bir hareketlilik sağlıyor” dedi.
Geçen seneye oranla bu sene ki talebin hemen hemen aynı olduğunu aktaran Müşterioğlu, son 15 gündür geçen yıla oranla daha iyi bir ivmelenme olduğunu ifade etti.
“İŞLETMECİLERİN DE İŞGÜCÜNE İHTİYACI VAR”
Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, “Türkiye turizmi açısından olumlu bir durum çünkü tatil yörelerine gelecek olan misafirlerimiz tabii ki çalışma gün sürelerini buna göre ayarlayıp daha uzun süreli tatil yapma imkanına sahip oluyorlar ama tabii bir diğer tarafta tabi ekonomik olarak oldukça zor bir dönemden geçiyoruz bu süreçte de açıkçası bu bir doğru, bir dengenin oturtulması, çünkü yaz sezonundayız işletmelerin neticesinde iş gücüne de ihtiyacı var. Açık söylemek gerekirse evet turizmci gözüyle baktığımda bayram tatilinin uzatılması ülke iç turizminin hareketlenmesine mutlaka olumlu katkısı olacaktır, insanlar daha uzun tatilleri tercih edeceklerdir. Özellikle Çanakkale gibi Çanakkale’nin kıyı bölgelerinde daha fazla yoğunluk olacağını düşünüyoruz. Ama diğer taraftan tabii ki bu bir önemli bir denge yani tüm ülkemizde bu anlamda tatiller biraz haylice fazla bunun da bir dengede olması da gerekiyor açıkçası yani o bardağın diğer tarafından baktığınızda bu evet yani daha temkinli yaklaşılabilir ama bir turizmci olarak tabii ki biz memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.
“YOĞUN BİR TALEP YOK”
Bayram rezervasyonlarında hareketliliğin başladığını da sözlerine ekleyen Aydeğer, “Başladı ama tabi bu sene iç pazar turizmi genel olarak ülke genelinde geçtiğimiz yılla kıyaslandığında çok büyük bir hızla değil çünkü insanlar doğal olarak öncelikli olarak tatil harcamalarını kısıntıya gidiyorlar. Bu çok doğal bir refleks tabi geçtiğimiz yıllarla kıyasladığımızda böyle çok büyük bir talep yoğunluğu yok e tabi bir de dokuz günlük tatil süreci daha ne olarak ifade edilmedi ama yavaş yavaş rezervasyonlar var” dedi.
Dilek Akşen