SALAMURA ASMA YAPRAĞI YAPIMI VE ÜZÜM ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ EĞİTİMİ VERİLDİ
"Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" projesi kapsamında, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi tarafından kabul edilerek finanse edilen, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliği ile yürütülen “Çanakkale Bağlarından Sofraya Yemeklik Asma Yaprağı" projesi kapsamında Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde Uygulamalı “Salamura Asma Yaprağı yapımı ve Üzüm Ürünleri İşleme Teknolojisi Eğitimi verildi. Proje ile kadın çiftçilerin yemeklik asma yaprağı yetiştiriciliğini ve salamura işlemesini öğrenerek aile gelirine katkı sağlayabilmeleri amaçlanıyor. Düzenlenen teknik gezi ve eğitime Çan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Belma Türe, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünden Proje Sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Zeliha Orhan Özalp, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğünden Tarımsal Yenilikler İl Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Özgül Uçar ve Çanakkale Merkez, Bayramiç, Bozcaada, Çan, Eceabat, Gökçeada ve Lapseki ilçelerinden teknik personel ile kadın çiftçiler katıldı. Proje kapsamında 60 kadın çiftçi, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Yapıncak Bağında yaprak hasadı yaptı. Hasat edilen yapraklar yemeklik amaçlı olarak salamuraya işlendi.

SALAMURA ASMA YAPRAK ÜRETİMİ, TÜKETİMİ VE TİCARETİ BİR ARTIŞ DİKKAT ÇEKİYOR
Eğitimin açılış konuşmasını yapan Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Kiracı, “Üzüm taze olarak sofralık tüketiminin yanı sıra, üzüm suyu, pekmez, reçel, köfter, sucuk, sirke, bastık, günbalı ve bulama gibi geleneksel ürünlerde işlenmektedir. Ayrıca asmanın yaprakları da salamura yapılarak işlenmektedir. Üzümün değerlendirilme olanakları bakımından bu geniş potansiyeli, üzüme oldukça önemli bir ticari değer kazandırmaktadır. Son yıllarda salamura asma yaprak üretimi, tüketimi ve ticaretinde bir artış dikkat çekmektedir. Üretici açısından bakıldığında asma yaprağı üretimi, aile işletmeciliğine uygun bir üretim dalı olması, üzüm yetiştiriciliğine göre bakım ve masrafının düşük olması, birim alandan getirisinin yüksek olması, ticari açıdan oldukça karlı bir sektör haline gelmesini sağlamıştır. Bugün buradaki eğitimin hazırlanmasında emeği geçenlere ve bu kadar geniş katılım sağlayan siz değerli üreticilerimize teşekkür ederim" dedi.

EĞİTİME KATILAN KADINLAR SALAMURA YAPRAK HASADINI YAPTI
Daha sonra Gıda Teknolojisi Bölüm Başkanı Dr. Gamze Uysal Seçkin ile kadın çiftçiler birlikte Tekirdağ'ın yerel üzüm çeşidi olan Yapıncak bağından salamura yapmak için taze yaprak hasadı gerçekleştirdi. Enstitü Üzüm Ürünleri İşleme Tesisinde hasat edilen yapraklar ile uygulamalı salamura asma yaprağı yapılışı gösterildi. Sirke, pekmez, üzüm suyu, üzüm çekirdeği yağı, üzüm çekirdeği unu yapılışı konusunda bilgi verildi. Enstitü Teknik Koordinatörü Dr. Onur Ergönül tarafından Enstitü Ar-Ge çalışmaları, ıslah çalışmalarıyla tescil edilen yeni üzüm çeşitlerine ait bilgi verildi. Enstitü Tanıtım Videosu gösterimi yapıldı. Enstitü Ar-Ge çalışmaları içinde yer alan bağlarda Çardak Terbiye Sistemiyle kurulmuş olan üzüm bağı gezildi.
Şenay Azman