Çanakkale’yi iki ye bölen Sarıçay’da meydana gelen balık ölümlerini ile ilgili açıklama yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Berber DSİ tarafından Sarıçayda gerçekleştirilen ıslah çalışmalarının olabileceğini söyledi.
BALIK ÖLÜMLERİNİN NEDENİ ÖLÜMLERİN SEBEBİ ISLAH ÇALIŞMASI OLABİLİR
Sarıçar’da Sazan ve kefal balıklarının ölü olarak suyun üstüne vurması gören vatanları tedirdin etmişti balık ölümleri öncesinde de Sarıçayda DSİ tarafından Islah çalışmaları başlatılmıştı. Sarıçay'da bir Devlet Su İşleri 25. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen ıslah çalışmalarında Sarıçay’ da bulunan ve sazan balıklarının yumurtalarını bıraktığı sazlıklarında ıslah edilmesiyle birlikte çaydaki ekosistem olarak etki ettiği gözlendi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Berber "Burada söz konusu balık ölümleri genellikle sazangiller familyasından. Bu vejetasyon kuşağını üreme amaçlı, yumurtlama amaçlı aynı zamanda saklanma amaçlı kullandıkları için böyle bir habitatın ortadan kalkması demek, bunların açık su kütlesinde boşta kalma anlamına geliyor. Yaşamsal faaliyetleri açısından olumsuz yönde etki ediyor. Ama belli bir zaman sonra direkt buradaki ölümleri de buna bağlamamız biraz sakıncalı. Öğrendiğim kadarıyla balıklardan numune alınmış, hem Çevre Sağlığı tarafından hem de Su Ürünleri Şube Kontrol Müdürlüğü tarafından. Onların sonuçları da detaylı olarak geldikten sonra çok net bir şekilde yorumlamamız da uygun olur. Çünkü Çanakkale ve çevresindeki bu tür akarsu ekosistemlerinde toksik atık çok daha fazla etkiliyor. O yüzden net sonuçları ancak sonuçların ortaya çıkmasından sonra görebiliriz" diye konuştu.
Balıkçılık ve Su Ürünleri Müdürlüğü tarafından ölü balıklardan numune alındı. Ölümlerin asıl nedeninin test sonuçlarının açıklanmasıyla belli olacak.
Murat Çağlayan