Hele birde yağmur varsa Çanakkale merkezde taksi bulmak neredeyse imkânsız. Taksi kullanımının artmasının en önemli nedeni ise kısa mesafe ücretlerinin neredeyse toplu taşıma ücretlerine denk olması. Daha önceki dönemde taksiye binmek lüks sayılırken şimdilerde ise kısa mesafeler için rahat konforlu ve ucuz bir ulaşım aracı oldu. Ancak taksi kullanımının bu kadar artması nedeni ile Çanakkale Merkezde taksi bulmak çevirmek çok zor. Çanakkale’de sarı kriz yani taksi bulamama krizi yaşanıyor.

TAKSİ DURAKLARINDA MÜŞTERİ KUYRUĞU
Çanakkale her geçen gün büyüyor, gelişiyor ve nüfusu artıyor. Gelişen Çanakkale’de özellikle yaz aylarında doğal kültürel ve tarihi güzellikleri ile Çanakkale bir çekim merkezi oluyor. Çanakkale yaz aylarında da en az üniversite öğrencilerinin bulunduğu kış ayları kadar kalabalık hatta daha fazla kalabalık oluyor. Bu kalabalık aynı zamanda bazı hizmetlerde aksamaya neden oluyor. 1915 Çanakkale Boğaz köprüsünün de hizmete girmesi ile birlikte Çanakkale Son dönemde Türkiye’nin adeta parlayan yıldızı konumunda. Tabi böyle olunca da yaz aylarında nüfus artıyor. Bu artışta ulaşımda bazı yetersizlikleri ortaya çıkarıyor. Yaz aylarında toplu taşımayı tercih etmeyip gideceği yere taksi ile gitmek isteyen vatandaşlar Çanakkale’de taksi bulamıyor. Taksi kullanımının artması nedeni ile duraklar boş. Taksiler durağa gelmeden yeni müşterilerini almaya gidiyor hal böyle olunca da bu seferde taksi durakları önünde taksi bekleme kuyrukları oluşuyor.

TELEFEON REHBERLERİNDE 4-5 TAKSİ DURAĞI NUMARASI VAR
Çanakkale’nin küçük bir kent olması nedeni ile toplu taşımanın dışında taksi kullanımı da çok artmış durumda Çanakkale’nin uç noktasından diğer uç noktasına gidiş bile büyük şehirlere bakıldığında neredeyse gezinti mesafesi sayılıyor. Bu nedenle de toplu taşıma yerine taksi kullanımının tercih edenlerin sayısı her gün artıyor. Ancak bu artış Çanakkale’de sarı krize donuştu. Kış aylarında öğrencilerin gelmesi ile de aslında sarı kriz hat safhaya çıkıyor. Kentte akademik yıl için 35 binden fazla üniversite öğrencisi gelirken üniversite öğrencileri de yakın mesafede taksi kullanmayı tercih ediyor olması Çanakkale’de taksi bulunamamasının nedenlerinden biri. Hele birde yağmur varsa taksi duraklarında taksi bulmanız neredeyse imkansız. Bu gibi durumlar için taksi kullananlar kendilerine yakın 4-5 taksi durağının da telefonunu alarak taksileri bulundukları yere çağırıyor. Bu nedenle de zaten müşteri talebine yetişemeyen taksi şoförleri durağa uğramadan diğer müşteriyi almaya gidiyor. Bu durumda taksi duraklarında taksi bekleyen vatandaşların sayısının artmasına neden oldu.

AÇILI 15 TL, HER KİLOMETRE BAŞI 10 TL OLUNCA TALEP ARTIYOR
Çanakkale’de sarı kriz yani taksi bulunamaması sorununun en önemli nedeni ile mesafenin kısa taksi ücretlerinin ise uygun olması. Çanakkale merkezde bir taksiye bindiğinize taksi açılışı 15 TL. Taksi hareket ettikten sonra her bir kilometre için taksi metre 10 TL yazıyor. Tabi mesafe uzadıkça taksi ücreti artıyor. Tabi Çanakkale merkezden Kepez’de bulunan Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesine tek kişi taksi ile gitmek tabi ki toplu taşımaya göre avantajlı değil. Zaten birçok vatandaşta daha çok kısa mesafe için taksi tercih ediyor. Mesela örnek vermek gerekirse İskele meydanından esenlere gitmek taksi ile yaklaşık 40-45 TL aynı mesafeyi toplu taşıma ile gidilirse 9 TL ama genelde taksiler arkadaşlar ile kullanılıyor yani en az 3 kişi. Böyle olunca da iskele Meydanından Esenler Mahallesine taksi ile bir kişi 12 ila 15 TL arasında ücret ödüyor. Bu üç kişi toplu taşımayı kullansa ödeyecekleri ücret 27 TL olacak. Aradaki farkın fazla olmaması taksi kullanımını artıran nedenlerden biri.
Ogün İnal