15 Temmuz şehitleri, Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'nde düzenlenen tören ile anıldı.
“ŞEHİTLERİN ANISINI DAİMA YAŞATACAĞIZ”
Çanakkale Valisi İlhami Aktaş'ın öncülüğünde gerçekleştirilen anma programı, Şehitler Abidesi'nin karşısında bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başladı. Programa Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Gelibolu 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale İl Emniyet Müdürü Celal Taşci, Çanakkale İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Sadi Akman, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı SG. Yb. Ercan Oran, askeri erkan, daire müdürleri, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti ve temsili şehit mezarlarına karanfiller bırakılarak sona erdi. Termsili Şehit Mezarlarına Karanfil bırakıldıktan sonra Şehitler Abidesi'nin içinde yer alan camide, 15 Temmuz şehitler için Kuran-ı Kerim tilaveti ve dualar okundu. Vali Aktaş, yaptığı açıklamada, "Bugün 15 Temmuz hain darbe girişiminin 7. yıldönümü nedeniyle ilimizde çeşitli etkinliklerle anma programları düzenliyoruz. Bu hain darbe girişimini unutturmamak, kahramanlarımızın mücadelesini anlatmak için halkımıza, gençlerimize ve çocuklarımıza devam edeceğiz. Bu etkinliklerden biri de Cumhuriyetin önsözünün yazıldığı, Çanakkale Zaferi'nin yaşandığı bu kutsal topraklarda dua etmek ve şehitlerimizi anmak içindir. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitleri rahmetle ve gazileri minnetle anıyorum” dedi. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü, şehitler abidesi şehitleri Anma programı, okunan duaların ardından katılımcılara pilav ikramıyla son buldu.
Çanakkale Valiliği himayelerinde gerçekleştirilen anma programı, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nün önemini vurgulayarak, şehitlerin anısının daima yaşatılacağını gösterdi.
Ogün İnal