Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili köyü yakınlarında Pazar günü saat 16.30 sularında başlayan şiddetli rüzgar ile hızlı bir şekilde yayılan orman yangını, Kemel, Kayadare, Işıklar, Dörtyol, Kurşunlu ve Mareşal Fevzi Çakmak köylerini tehdit etti. Yangının bu altı köye sıçraması riskine karşı Çanakkale Valiliği, köylerin boşaltılması kararı aldı. Pazar günü saat 16.30 sularında başlayan yangın hızla yayılarak büyük bir alana yayıldı ve 42 saatten fazla süredir devam ediyor. Dün akşam, Kemel Köyü'nün en üst bölgesindeki yangın, sıçrama tehlikesi bulunduğu için yangın söndürme helikopterleri, arazözler ve kara birlikleri tarafından müdahale edildi ve kontrol altına alındı. Ancak rüzgarın etkisiyle yangın bölgesinde küçük çaplı yangınlar yeniden başladı. Ekipler, soğutma çalışmalarına devam ederken aynı zamanda yeni yangınların çıkmaması için yangın bölgesinde nöbet tutuyorlar.
YANGININ TEHDİT ETTİĞİ 6 KÖYE BOŞALTMA KARARI VERİLDİ
Çanakkale’nin cayıt cayır yandığı felaket Bir önceki gün Gökçeada’da yaşanan yangın felaketinden hemen sonra meydana geldi. Yangın, pazar günü saat 16.30 sıralarında Kızılkeçili köyüne yakın ormanlık alanda başladı ve rüzgarın etkisiyle alevler hızla yayıldı. Gece boyunca ekipler yangına müdahale etmek için çalıştı ve sabahın aydınlanmasıyla birlikte hava destekli yangın söndürme helikopterleri de görev aldı. Yangının kontrol altına alınabilmesi için 15 helikopter, 6 uçak, 109 arazöz, 14 iş makinesi ve 543 personel seferber edildi. Yangının kontrol altına alma çalışmaları yapılırken adeta fırtına hızıyla esen şiddetli rüzgar alevleri tekrar canlandırınca yangınlar bölgenin dört bir yanında yeniden başladı. Salı  öğleye doğru rüzgarın şiddetlenmesiyle yangın alevleri Çanakkale-Çan Karayolu'na ulaştı ve yol trafiğe kapatıldı. Çanakkale Valiliği, 6 köyün yerleşim yerlerini tehdit ettiği gerekçesiyle köylerin boşaltılması kararını aldı. Kızılkeçili, Yukarı Okçular, Musaköy, Özbek, Kemel ve Mareşal Fevzi Çakmak köylerinde yaşayan vatandaşlar, evlerini boşaltmaları konusunda uyarıldı. Valilik tarafından tahsis edilen tesislerde vatandaşların misafir edileceği belirtildi. Çanakkale Valiliği tarafından yapılan açıklamada, "Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili, Yukarı Okçular, Musaköy, Özbek ve Kemel köyü civarında devam eden orman yangını rüzgarın etkisiyle şiddetini artırmıştır. Havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam etmektedir. Kemel, Kayadaer, Işıklar, Dörtyol, Kurşunlu ve Mareşal Fevzi Çakmak köyleri ile Damyeri mevkiinde yaşayan vatandaşlarımızın can güvenliği açısından evlerini boşaltmaları önem arz etmektedir. Vatandaşlarımız, valiliğimizce tahsis edilen tesislerde misafir edileceklerdir. 112 ve UMKE sağlık personelleri köylerde sağlık hizmetine devam etmektedir" ifadelerine yer verildi. Köylerde sağlık hizmeti sunmak üzere 112 acil servis ve UMKE sağlık personelleri görev yaptı.
YANGININ KADERİ ÖNCEKİ AKŞAMKİ MÜDAHALELER İLE DEĞİŞTİ
Kızılkeçili köyünde başlayan ve çevresinde bulunan 5 köy yakınlarına hızlı bir bir şekilde ulaşan yangının önünü kesmek için 15 helikopter, 6 uçak, 109 arazöz, 14 iş makinesi ve 543 personel adeta insan üstü bir gayret ile çalıştı. Çanakkale’ye yakın bölgelerden birçok takfiye arazöz geldi. Yangının başlamasının hemen ardından boşaltılan Kemel köyü yangının 2. Gününün öğleden sonra saatlerinde adeta kabusu yaşadı. Yangın, fırtına şiddetindeki rüzgar ile hızla Kemel köyüne doğru ilerledi. Köy sakinleri de yangına müdahale etmek istese de rüzgar alevleri Kemel köyünün dibine taşıdı. Köy sakinleri bunun üzerine müdahaleyi bırakarak köyün altına çekildiler. Tam Kemel ile yangın arasında çok kısa mesafe kalmıştı ki yaklaşık 10 arazöz’ den oluşan tavfiye birlikleri, Kemel köyü üstüne geldi ve yangının köye ulaşmaması için çalışmaya başladı. Bu sırada 4 yangın söndürme uçağı da kemen köyü önüne su atarak çok kritik bir hamle yaptı ve yangının köydeki evleri yakmasını önledi. Bu yoğun müdahalenin ardından Kemel köyü yanmaktan kurtuldu.
Dün akşam bir kritik müdahalesi Saklı Bahçe At Çifliğinin önündeki alanda yapıldı. Derin vadiye arazözlerin inememesi nedeni ile bu alanda yangın büyüdü. Havanın kararması ile hava desteğini de kaybeden kara yangın söndürme ekipleri dozer ile vadiye yol açtı ve arazözleri yangın bölgesine yaklaştırdı. Çok sayıda arazöz ve az sayıdaki gece görüşlü helikopterlerin neredeyse tüm gece müdahalesi ile yangının en kritik noktada kontrol altına alındı. Gün aydınlanınca yangının nasıl bir hazar verdiği ortaya çıktı. Nerdeyse 3 gün süren yangında köy evleri hazar görmezken köy dışında bulunan hayvan damlarının büyük bir bölümü yandı. Bazı büyük baş hayvanlar telef oldu. Tarlalar , ormanlar ve tabi ki yabanı hayvanlar maalesef küle döndü.
Ogün İnal