Düzenlenen hasat etkinliğine: Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga, Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, Ezine İlçe Tarım ve Orman Müdürü İsmail Bilir, Biga İlçe Tarım ve Orman Müdür Vekili Güvenç Çilli, teknik personeller, stajer öğrenciler, köy muhtarları, kooperatif başkanları, üreticiler ve basın mensupları katıldı. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren yaptığı konuşmada; “Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak “Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın" sloganıyla yola çıktık ve bu kapsamda her yıl demonstrasyon çalışmaları yürütmekteyiz. Bu çalışmalarımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüze bağlı enstitülerin ve özel sektör tarafından tescil ettirilen çeşitlerin İl Müdürlüğümüz aracığıyla tanıtılarak çiftçimizin hizmetine sunulması açısından büyük önem arz etmektedir. Çanakkale İl Müdürlüğü olarak her yıl yaptığımız buğday ve arpa demonstrasyonu çalışmalarını artık bir gelenek haline getirdik. Tabi ki tüm bu demonstrasyonlardaki ürünlerin gelişme durumlarını, ilimiz koşullarına adaptasyonlarını siz çiftçilerimize sunabilmenin en güzel yolu da bu gün burada olduğu gibi tarla günü düzenlemektir. Bu gün de Balcılar köyünde ekmeklik buğday demonstrasyonumuzu hasat edeceğiz. Her iki demonstrasyonu tarlalarında kurduğumuz muhtarımız Erdoğan Kılıçarslan ve üreticimiz İsmail Çelikslan'a teşekkür ederim." dedi.
EKİLİ ALAN AZALIRKEN VERİM ARTTI
Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga'da yaptığı konuşmada: “2022 yılı verilerine göre ülkemizde 54.071,460 da. alanda buğday üretimi yapılmakta olup 16.000,000 ton ürün elde edilmektedir. İlimizde ise 680.450 dekar alanda yapılan üretim sonucu 364.707 ton ürün elde edilmektedir. Bu rakam ülkemizde üretilen buğdayın %1,81'sine tekabül etmekte ve iller bazında 20. sırada yer almaktayız. İlimiz buğday verim ortalaması ise 536 kg/da olup ülke verim ortalamasının ( 290 kg/da) 1,84 katına eşittir. Lapseki özeline baktığımız zaman buğday ekim alanı ve üretimi bakımından ilimizin % 16-17 'sini Lapseki ilçemiz karşılamaktadır. Son 5 yılda üretim alanı % 20 azalırken (2018- 56.350 da. / 2022- 40.000 da) buna karşılık olarak üretim miktarının arttığını (2018 -21.249 ton / 2022 - 22.300 ton) görüyoruz. İlçe verim ortalaması da 2018 yılında 370 kg/da iken 2022 yılına gelindiğinde 550 kg/da ulaşmış ve il ortalamasının biraz üzerinde ( Ç.Kale -536 / Lapseki 550 ) seyretmektedir. 2023 yılı ilk tahminlerimize göre ilimizde ve Lapseki ilçemizde buğday üretim alanı ve üretim miktarının 2022 yılı değerlerine yakın olacağını öngörüyoruz." dedi.
2 SETTEN OLUŞAN EKMEKLİK BUĞDAY DEMONSTRASYONU KURDUK
Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi Demonstrasyon Sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Volkan Can'da “İlimizde ilk kez 252 metre rakımda ve yine ilk kez aynı köyde farklı mevkilerde 1'er dekar, 4 çeşit ve 2 setten oluşan ekmeklik buğday demonstrasyonu kurduk. “Bu demonstrasyonu kurma amacımız yöremizde öncelikle sertifikalı tohum kullanımını arttırmak, yerli ve milli tohumlarımızın kullanımını teşvik etmek, farklı çeşitlerin adaptasyonunu, verim ve kalite durumlarını üreticilerimize göstermektir.  Bu amaç doğrultusunda Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünce geliştirilerek tescil ettirilmiş YÜKSEL, EYLÜL, DEĞİRMEN çeşitleri ve tescil denemeleri devam eden BBVD24-2021 çeşit adayını çiftçi koşullarında yetiştirerek sağlıklı bir şekilde hasat olgunluğuna getirmiş bulunuyoruz diyerek çeşitlerin morfolojik, tarımsal, patolojik ve kalite özelliklerini çeşitlerin başında tek tek anlattı. Elde ettiğimiz verim ve kalite sonuçlarını ilerleyen günlerde üreticilerimize duyuracağız." dedi. Tarla günü ekmeklik buğday çeşitlerinin hasat edilmesi ile son buldu.
Murat Çağlayan