2013 yılında Bayramiç Ziraat Odası’nın Türk Patent Enstitüsü’ne yaptığı başvuru sonucu Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tesciline kavuşan ve Türkiye’nin Avrupa’daki tescilli 7. ürünü olan Bayramiç Beyazı için 2016 yılında ise 4 çeşit fidan tescili gerçekleştirildi.
Coğrafi işaret tescili, bölgenin özel iklim ve toprak şartlarından elde edilen eşsiz lezzet ve kalite özelliklerini koruma altına alırken, ürünün bölge kimliğinin güçlenmesine ve üreticilerin gelirlerinin artmasına katkı sağladı. Bu sayede, Bayramiç beyazı daha geniş kitlelere tanıtılarak ekonomiye katkı sağlamış oldu. Kazdağları’ndan aldığı eşsiz aroması ve lezzetiyle 3 dönemde hasat edilen ‘Bayramiç beyazı’ herkesin beğenisini kazandı.
“BU YIL 8 BİN TON HEDEFLİYORUZ”
Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen, “Kaz Dağları’nın havası, toprağı ve suyuyla yaklaşık 7 bin dönüm üzerinde üretimi yapılan Bayramiç beyazından bu yıl ortalama 8 bin ton elde etmeyi hedefliyoruz. Fiyatlar geçen yıla nazaran 3 kat arttı. Üreticiden yaklaşık 25-30 lira arasında fiyatla alınıyor, halde 40 ile 45 lira arasında, marketlerde ise 50 ile 70 lira arasında satılıyor. Bu ürünün tadına bakan, yiyen her insan Bayramiç beyazını arıyor. Her yıl talep de artıyor. İç pazarda İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya olmak üzere büyük illerimize, yurtdışında ise Almanya, İngiltere, Rusya’ya gönderiliyor.”
Murat Çağlayan