İstanbul Fuar Merkezi, dünyanın en eski ticaret yollarından biri olan İpek Yolu'nun canlandırılması ve Asya'dan Avrupa'ya kadar ticaret yapan iş dünyasını bir araya getiren büyük bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Kuşak Yolu (BRI) ve Orta Koridor Üzerinde Yeni Pazarlar Kongresi ve Fuarı, Çin'den Avrupa'ya uzanan bu tarihi ticaret yolunu günümüz koşullarında canlandırmayı hedefleyen Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği ile Çin Ankara Büyükelçiliği işbirliğiyle düzenlendi.Fuarın basın sponsorluğunu Boğaz Medya bünyesinde bulunan "İş Dünyası" gazetesi üstlendi.
Fuar'da Türk Cumhuriyetleri ve Çin'in Yatırımcılara Sağladığı Önemli İş Fırsatları
Fuar, Orta Koridor üzerinde yer alan ülkelerin katılımıyla gerçekleşti ve üst düzey bürokratlar ile dünya devi firmaların sunumlarına ev sahipliği yaptı. Katılımcılara, bu bölgelerdeki iş fırsatları ve yatırım politikaları hakkında detaylı bilgiler sunuldu. Sunumların ardından yatırımcılar, ülke diplomatları ile bir araya gelerek önemli yatırım görüşmeleri gerçekleştirdi. Fuarın ilk gününde, Türkiye ve Azerbaycan oturumları büyük ilgi gördü. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, dış ticaret bağlantıları hakkında bilgiler verirken, Türk Hava Yolları Kargo Charter Müdürü Fatih Haras, e-Ticaretin yaygınlaşmasıyla kargo sektörünün geliştiğini vurguladı. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Berna Gedik ise Türkiye'nin turizm potansiyelini anlatarak katılımcılara bilgi verdi. Azerbaycan oturumunda ise ülkenin iş fırsatları ve olanakları detaylı bir şekilde sunuldu. Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Rashad Mamadov, tarihsel olarak İpek Yolu'nun canlanmasına katkı sağlayan dedelerinin mirasını sürdürdüklerini belirterek Azerbaycan'ın Orta Koridor'un canlanması için yaptığı yatırımlardan bahsetti.Ramadav konuşmasında şu ifadelere yer verdi. "Bin yıllar önce dedelerimiz Batıda yaşayan tacirler için, doğuda yaşayan tacirler için bizim topraklarımızdan geçip, kervanlarla imkanlar yarattılar. Dedelerimiz aynı zamanda ticaretle uğraşan bu kervanlar için kervansaraylar inşa etmişler. Bugün de bu ticaretin bölgemizde oluşmasını onlara borçluyuz. Azerbaycan Bağımsızlığını kazandıktan sonra milyarlarca parayı bu projenin başlaması için harcamıştır. İlk olarak Hazar Bölgesinden petrol ve doğalga'ın batıya taşınması için yatırımlar yaptı. Azerbaycan bu orta koridorun bir parçası olan ve o bölgenin en önde gelen devletlerden biridir. Gemi üretimi, doğalgaz boru hatları, petrol boru hatlarını yapmaya başladı. Azerbaycan bu koridorun canlanması için bütün projelerini hayata geçirdi. Türkiye-Azerbaycan- Türkiye işbirliği bu koridorun en önemli hisesini oluşturuyor. Bu koridor sadece trenlerin, arabaların geçmesi için değil, enerjini, madenleri, petrol ve doğalgazın taşınması için de oldukça önemli. Dolayısı ile bu fuar çok önemli bir fuar ve bu fuar çerçevesinde katılan iş insanları iyi işler yapacak" dedi. Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Rashad Mamadov'un konuşmasının ardından Katılımcılar arasında Dünya Devi SOKAR İletişim ve Kamu İlişkileri Başkanı Mikayil Yusifov, CASPİAN Enerji Kulübü Türkiye Başkanı Süleyman Majidli, AZPROMO Başkan Danışmanı Tural Hacılı ve Azerbaycan Cumhuriyeti AFEZ (ALAT Free Economic Zone-Alat Serbest Ekonomi Bölgesi) Yönetim Kurulu Başkanı Valeh F. Alasgarov sunum gerçekleştirdiler.
Çin'deki İş Fırsatlarını Anlattılar
Çin'in işbirlikçisi olarak katıldığı fuara Huawei, Bank Of China, MNG gibi önde gelen şirketlerin üst düzey yöneticileri de katıldı. Çin Halk Cumhuriyeti oturumunda, Çin'in iş fırsatları ve İpek Yolu'nun önemi üzerine konuşuldu. Çin oturumunda, Asya ülkeleri ve özellikle çinde yıllardır iş yapan Arzum Elektirikli Ev Aletleri Yönetim Kurulu Başkanı Türkiye-Asya Pasifik İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Murat Kolbaşı da bölgedeki iş gelişimi ve Ülkenin yarattığı fırsatlar hakkında bilgiler verdi. Kolbaşı, yaptığı değerlendirmede "Asya ile 1992'den beri Çin ile ilişkilerimiz var, güzel dostluklar oluştu ve bu günlere kadar geldik. 1992'de elektronik ev aletlerinin önemli bir kurucusu olan, özellikle yükselan asya trendinin ne olduğunu anlamak için gittiğimiz Çin'de , Şanghai ve Hong Kong'da şirketler kurarak kısman pazara girdik. Yıllardır burada yaşayarak Asya kültürünü öğrenmeye çalıştık. 1992'de Çin ile ilişkileri geliştirmek için Çin İş Konseyini kurduk. zaman içerisinde ilişkilerin gelişmesi için çeşitli çalışmalar yaptık. Türkiye-Çin ilişkilerine baktığımızda dönem dönem mihenk taşları oldu. Ama özellikle son dönemde yükselen ticaretle birlikte Asya tanınmaya başladı. Ancak Türk firmalarına tavsiyem resme büyük ölçekten bakmaları. Çünkü Tarihe baktığımızda Ticaret'in Çin ve Hindistandan başlayarak batıya kaydığını daha sonra yeniden bu ülkelere kaydığını görebiliyoruz. Dünye Ticaretinde Asya'da ciddi bir yükseliş söz konusu ve burada da Çin Halk Cumhuriyeti önemli bir rol üstlüyor. Dikkat çeken ise 2021'de imzalanan ve geçtiğimiz yıl uygulamaya geçen RCBT anlaşması ile 5 tane Asya ülkesi ile 5 tane de asya pasifik ülkesi tek çatı altında toplanarak Dünyadaki en büyük Sivil Toplum Kuruluşları içerisine baktığımızda serbest ticaret anlaşmasına imza attılar. Bu anlaşma ile 2,5 milyarlık nüfus bir araya geldi ve bu ülkelerin herhangi birinde üretim yaparsanız %40 marjı yakalarsanız orada serbest dolaşımı yakalayabiliyorsunuz. Türkiye açısından niçin önemli? Türkiye ağırlıklı olarak Avrupa Birliğine, Ortadoğuya olduğu için uzak ülkelere fazla gidemiyoruz. Ama bu açıdan Çin ve çevresindeki pazarlar bizim için de çok kıymetli oluyyor. Dolayısı ile bizim sadece ithalat için değil, ihracat için de Çin pazarından pay almamız gerekiyor" dedi.
"Büyüme ve Değişime Ayak Uydurmak Çok Önemli"
Çin Cumhuriyeti oturumunda Arzum Elektirikli Ev Aletleri Yönetim Kurulu Başkanı Türkiye-Asya Pasifik İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Murat Kolbaşı Murat Kolbaşı, Asya ülkeleri ve özellikle Çin ile olan ilişkilerin Türkiye için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, Türk iş insanlarının bu büyüme ve değişime ayak uydurmanın önemini anlattı. Kolbaşı konuşmasında, Türk iş insanlarına da seslenerek bölgedeki gelişimleri yakalamanın tam zamanı olduğunu belirterek "Türkiye yabancı Sermayeyi hep çağırmak istiyor. Evet çağırıyoruz da ama kayıtlı sadece 75 bin sermayesi olan şirketler var. Bunun 3 bin tanesi Asya Pasifik Bölgesinden, bin 200 tane de Çin şirketi var. Buradaki en önemli şey ise Bank Of China ve ICBC banlaral ile beraber ilişkiler çok gelişmiş durumda ve özellikle ICBC'nin ticaretteki aktif rolü ile Türkiye'nin çin ile olan ilişkisinin büyümesini hep beraber görüyoruz. Ticaretin önemli bölgeleri ile aslında Çin bizi davet ediyor ve dış ticaret anlamında bizlere çok açık olduklarını gösteriyorlar. Yani Türk Firmalarının bu değişime ve gelişime ayak uydurmanın tam zamanı" dedi.
Türkiye Cumhuriyetleri Temsilcileri İş Fırsatlarını Anlattı
Kuşak Yolu (BRI) ve Orta Koridor Üzerinde Yeni Pazarlar Kongresi'nin ikinci gününde, Özbekistan ve Kırgızistan oturumlarına odaklanıldı. Özbekistan Cumhuriyeti Tarım Bakan Yardımcısı Bakhtiyor Ibragimov, ülkesindeki ekonomik büyüme ve yatırım fırsatları hakkında bilgi verdi. Özbekistan Cumhuriyeti Tarım Bakan Yardımcısı Bakhtiyor Ibragimov "Son yıllarda Özbekistan'da önemli yatırımlar gerçekleştirildi. Bunun sonucunda ekonomimiz çok hızlı bir şekilde yükseldi. Yapılan yattırımlarla ekonomimizdeki artış potansiyelini arttırmayı başardık. Özbekistan'a yatırım yapan yabancı yatırımcıların haklarını muhafaza etmek üzere çalışmalar gerçekleştirdik. 2016 yılında Özbekistan'da faaliyet gösteren 5 bin şirket varken şu anda 13 bin şirket faaliyet gösteriyor. Türkiye'den gelip özbekistan'da faaliyet yürüten binlerce türk şirketlerine her yıl yenileri de eklenmekte. Buna karşılık Özbekistan'lı iş adamlarının da Türkiye'de yatırımları mevcut. Özbekistan'lı İş adamları da 600 den fazla Türkiye'de şirketler açtı. Yapılan yatırımlar ve Ülkemize gelen yatırımcılarla ülkemizin yatırım hacmi 33 Milyarı geçti" dedi.
Kırgızlarda Ülkelerindeki Yatırım Fırsatlarını Anlattılar
Kırgızistan Oturumu'nda ise Kırgızistan'ın stratejik konumu ve sunduğu yatırım fırsatları tartışıldı. İkinci günde gerçekleşen Kırgızistan Oturumunda ise yine Kırgızistan İş Fırsatları konuşuldu. Oturumun Açılış konuşmasını gerçekleştiren Kırgızistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Lira Sıdıkova "Avrasya bölgesinde politik gerçeklikler göz önüne alındığında yeni ticaret yollarının keşfedilmesi ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda en uygun ve ihtiyaç duyulan koridor haline gelmektedir. Kırgızistan da dahil olmak üzere Orta Asya ülkelerinden geçip Türkiye'ye kadar uzanan, Çin'den Avrupa'ya yük taşımak için en kısa ve en güvenilir yoldur. Orta Koridor nakliyeleri ortalama 7-8 gün kısaltacağı için Rusya üzerinden Kuzey rotası ve İran üzerinden güney koridoruna göre daha güvenilir bir alternatiftir. Çin-Kırgızistan- Özbekistan arasında demir yolunun yapılmasına ilişkin işbirliği anlaşması imzalandı. Kırgızistan Zengin doğal kaynakları ve eşsiz bir coğrafyaya sahiptir. Asya Kıtasının ortasında yaşıyoruz. Bu da bize ticaret, altyapıyı oluşturmak için muazzam bir potansiyel sağlıyor. Coğrafi konum nedeni ile Kırgızistan Orta Asya Ülkelerinin kavşak noktası ve Orta Asya Ülkeleri arasında önemli bir bağlantıdır. Bu da Kırgızistan'ın Uluslararsı pazatrların entegrasyonu için bir geçiş noktası haline getirmektedir. son bir kaç yıldır Enerji, Tarım ve lojistik gibi daha bir çok kategoride yatırım fırsatları sunuyoruz" dedi. Kırgız Cumhuriyeti TurkiyeTicaret Temsilcisi Çıngız Toktobekov da bir açıklama yaparak, Kırgızistan'ın fırsatlarını değerlendirdi.
Fuar İpek Yolunun Canlandırılması Açısından Önemli Bir Görevi Yerine Yetirdi
Orta Koridor üzerindeki bu büyük etkinlik, İpek Yolu'nun canlanmasını hedefleyen ülkeler arasında işbirliğini teşvik ediyor ve yeni ticaret yollarının keşfedilmesine olanak sağlıyor. Orta Koridor, enerji, madenler, petrol ve doğalgaz gibi kaynakların taşınması için de kritik bir rol oynuyor ve bölgedeki iş fırsatlarına yeni bir perspektif sunuyor. Türk iş insanları için bu büyük potansiyeli değerlendirmenin tam zamanı gibi görünüyor.
Firmalar Bir Sonraki Fuar Planlarını Yaptılar
Üç gün süren ve ipek yolunun yeniden canlandırılmasına öncülük yapan fuarın düzenlenmesini sağlayan ve fuarı organize eden Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Genel Başkanı İhsan Beşer Boğaz TV'ye yaptığı değerlendirmede fuarın çok önemli bir görevi yerine getirdiğini belirterek "Orta Koridor Üzerine Yeni Pazarlar Kongre ve Fuarı ile 8 ülkenin katılımı ile gerçekleştirdik. Pekin'den başlayıp Londra'ya kadar uzanan bu hattında Türkiye'ye kadar olan bütün ülkeleri fuarımıza davet ettik. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye'nin katılımcı olduğu Fuarda bir çok katılım gerçekleşti. Fuarda katılımcı şirketlerimizin de pek çoğu bağlantılar noktasında bize teşekkür etti biz de çok mutlu olduk. Bir çok firma bir sonraki fuar için plan ve program bile yapmaya başladı. Dernek olarak da pek çok organizasyon için davet aldık. Bunlar da bizi çok mutlu ediyor. Bu anlamda fuara destek veren bütün elçiliklerimize, Ticaret etemsilcilerine, Ticaret Bakanımıza, Cumhurbaşkanımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Kolay bir iş değil. Buraya gelen Devlet adamları, sanayicile ve iş adamları bir araya gelerek mutlu bir son yaşadık. " dedi.
Bundan Sonraki Hedef Dahada Büyük
Beşer, bundan sonraki hedefleri konusundada açıklama yaparak "Biz bu fuar için yola çıkarken hedefimiz Pakin'den Londra'ya kadar olan iş dünyasını birleştirmekti. Çünkü bu hattaki her ülkenin kendi içerisinde farklı farklı zenginlikleri var . Doğalgaz var, pertol var, madenler var, lojistik var. Yani her ülkenin farklı kabiliyetleri var önemli olan bir araya gelerek en kaliteli ürünü en ucuz maaliyetle en uc tüketiciye ulaştırmak. Bütün amacımız bu. Yine biz orta koridoru Asya'nın dünyaya açılan penceresi olarak görüyoruz. Yıllardan beri olan bu ipek yolu zamanla zaman İpekyolu adını almı, zaman zaman bir kurak yolu olmuş, Türkiye'nin de içinde bulunduğu orta koridor, hem lojistik anlamda hem, hem coğrafi anlamda hem de Türk İhracatçısının yeni pazarlar noktasında çok önemli. Kuzey Koridorunda biliyorsunuz Rusya-Ukrayna savaşından dolayı çok sıkıntılı bir dönem yaşandı. Güney Koridorda iklim değişikliğindne dolayı bir sürü tıkanmalat ver. Orta koridorda her geçen gün önemini arttırıyor. Şimdi Avrupa'daki ülkelerin de fuarımıza önümüzdeki yılda katılması ile beraber bu fuarın da daha hareketli geçeceğine inanıyoruz. İlerki yıllarda da her ülkede bir fuar düzenlemeyi düşünüyoruz." dedi.
Ogün İnal