Açılışta bir konuşma yapan Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı, ülkemizde toplu konut yaşam alanı sayısının 38 milyon 400 bin olduğunu, bu sayının yaklaşık 19 milyon 500 bininin apartman ve sitelerdeki bağımsız bölümlerden oluştuğunu, sektör büyüklüğünün de 15 milyar dolara yaklaştığını, bu alandaki istihdamın da 2 milyon kişiyi geçtiğini belirtti. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığından yetkililerin de katıldığı çalıştayda Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Çanakkale İl temsilcisi ve Çanakkale Profesyonel Tesis yöneticileri Derneği Başkanı olan Uzman Yönetim firma sahibi Selma Akpınar da çalışma kampına katılanlar arasında yer aldı.
634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu Yeniden Ele Alınmalı
Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği tarafından Kamu Kurumları Çalışma Kampı düzenlendi. Sakarya da gerçekleştirilen çalışma kampında, Profesyonel tesis ve site yöneticilerinin yaşadığı problemler ve çözüm yollarının tartışıldığı oturumlara İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan temsilcilerin katılımının yanı sıra değişik illerde bu alanda faaliyet sürdüren pek çok sayıda davetli de katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan Tesis Yönetimi ve Kamu Kurumları Çalışma Kampı, protokol üyelerinin konuşmaları ve ardından gerçekleşen oturumlarla devam etti. Oturumlarda 'Konut Politikaları ve Tesis Yönetimi Şube Müdürlüğü'nün çalışma sistemi ve yol haritası, sektöre genel bakış ve tesis yönetiminde sürdürülebilirlik gibi konular ele alındı. Dernek başkanı Suat Sandalcı, tesis yönetim Sektörünün böyle hızlı büyümesi pek çok sorunun da yaşanmasına neden olduğunu belirtti. Sorunların aşılmasında kamu gücünün de aktif rol oynamaları gerektiğine vurgu yapıldı. Bu konudaki en önemli ihtiyacın 1965 yılında çıkarılmış olan ve bazı değişiklik ve ilavelerin de yapılmış olmasına rağmen hala günümüz sorunlarını çözmekte yetersiz kalan 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun yeniden ele alınıp günün koşullarına uygun ve sorunların çözümüne katkı sağlayan geniş kapsamlı yeni bir mevzuatın yapılması gerektiği tüm katılımcılar tarafından kabul gören bir husus oldu.
Sektörün Sorunları Ele Alındı
Sektörün sorunları 2 gün boyunca, konunun kamu tarafından muhatapları olan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığından yetkililerinin yanı sıra Çanakkale il temsilcisi ve Çanakkale Profesyonel Tesis Yöneticileri Derneği Başkanı Selma Akpınar ve sektör temsilcilerinden de çok sayıda firmanın katıldığı görüldü. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde kurulmuş olan Konut Politikaları ve Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü yetkilisi Fuat Uzun yaptığı konuşmada, 3 temel konunun önemine vurgu yaptı. Öncelikle düğmeleri baştan başlayarak doğru iliklemek lazım, birinci düğme yanlış iliklenirse o yanlışlık devam eder, Sektörün sürdürülebilir olması için de özellikle düğmelerin iyi iliklenmesine ihtiyacı var. Sektör en temel olan bu 3 tane düğmeyi iyi iliklemeli. Birincisi altyapısı kuvvetli bir mevzuat olması lazım, konu Mevzuattan başlayacak, birinci düğme mevzuat alt yapısı olacak. İkinci düğme, faaliyet sürdürecek olan firmaların kurumsallaşmış olması gerekecek, Üçüncüsü de iyi uygulama örneklerinin olması gerekecek. Bu üç düğmenin de iyi iliklenmesi gerektiğine, bu 3 düğmenin birlikte iyi bir şekilde ilikleneceğine vurgu yaptı. Sakarya da düzenlenen Profesyonel tesis yöneticileri ve Kamu kurumları çalışma kampında yapılan açıklamalar ve oturumların kapanış bildiriminde, mevzuat alt yapısının ivedilikle oluşturulması, sektörde faaliyet gösteren firmaların lisanslandırılması, lisansı olmayan firma ve kişilerin site ve apartman yönetiminde yer almaması, sektörün belirli standartlarla hareket etmesi ve denetlenebilir olması gerektiği görüşü üzerinde fikir birliğine varıldı.
Şenay Azman