Bulunduğu bölgede hem içme, hem de tarımsal alandaki su ihtiyacını karşılayan Bayramiç Barajı’nın neredeyse kurumaya yüz tutması sebebi ile tarımsal sulamaya kapatılma kararı alındı. Barajdaki su, kabul edilebilir değerlere ulaşıncaya kadar sadece içme suyu olarak kullanılacak.
Küresel ısınma neticesinde istenilen yağışları alamayan Türkiye genelinde olduğu gibi, Çanakkale ve bölgesinde de kuraklıklar baş göstermeye başladı. Kuruyan göller, dereler, barajlar ve su kaynakları bunun göstergesi oldu.
Mevsimsel yağışlar beklenirken, hava tahminlerinde müjdeli haberler gelmedi. Bu konuda oldukça etkilenen sebze ve meyveler için can kaynağı olan sulamalar da kısıtlama tedbirleri kapsamına alınınca zarar söz konusu oldu. Bayramiç Barajı da sulama havzasında bulunan yetiştiriciler yeterli suyu sağlayamayınca sıkıntılar baş gösterdi.
97 milyon metreküp su kapasitesine sahip Bayramiç Barajı'nın doluluk oranı, yaşanan kuraklık nedeniyle yüzde 8,5 seviyelerine kadar indi. Su seviyesinin düşmesi sonucu bir açıklama yapan Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen, barajın bir hafta içerisinde tarımsal sulamaya kapatılacağını belirterek, “Bu kritik seviye demek. Yaşanan kuraklık nedeniyle barajımız bu yıl en yüksek yüzde 86 civarında kaldı. Buna istinaden ekimin fazla olması ve Bayramiç Barajı'nın sulama alanının çok geniş olmasından dolayı suyun yetersiz kalacağını daha önceden tespit ettik. Bununla ilgili Sulama Birliği'nden talepte bulunmuştuk. Sulama Birliği'nin çalışanları ve yöneticileri bizim talebimizi yerinde buldular ve sulamaya müdahale edildi.” şeklinde konuştu.
Mesut Şen, “Normalde haftada 2 gün olan sulama yasağını, haftada 3, kademeli bir şekilde 4 güne kadar çıkardık. Alınan bu önemlerle su seviyesine bu zamana kadar getirebildik. Hiçbir üreticimizi mağdur etmeden ekim ayının 15'ini gördük. Önümüzdeki dönemlerde güz yağmurlarının yağmasıyla sulama sezonunu kapatmış olacağız. Ancak şu anda barajın su seviyesi çok düşük.” ifadelerini kullanarak, “Bayramiç Barajı sadece sulama barajı değil. Bayramiç merkezin içme suyunu da karşılıyor. Çok düşük su seviyesi olduğu zaman sularımız balık ve balçık kokuyor. Ayrıca insan sağlığına zararlı hale geliyor. Bununla ilgili önümüzdeki sezon için de barajın doluluk oranına göre ekim planlaması yapılmalı. Bütün üreticilerimizin de bu planlamaya uyması gerekiyor. Kaçak ekimlere izin verilmemeli. Bayramiç halkının bu içme suyundan en üstün şekilde faydalanması için sulama sezonunu yüzde 15 seviyelerinde bitirmemiz lazım.” Şeklinde konuştu.
Mesut Şen, “Barajda canlı yaşamını korumak, Bayramiç merkezin içme suyunu karşılamak anlamında yapılması gereken bir adımdır. Bu baraj sadece sulamada kullanılmıyor. İçme suyunda ve temizlik içinde kullanılıyor. Şu anda kritik seviyede olduğumuz için önümüzdeki hafta içerisinde barajımızı tarımsal sulamaya kapatmak zorundayız.” İfadelerini kullanarak konuşmasını, “Arıtma tesisi olmadığı için su seviyesi düşünce çeşmelerden akan sular balık ve balçık kokuyor. En kısa sürede ilçemizi arıtma tesisiyle kavuşturmayı planlıyoruz" diyerek sonlandırdı.
Çanakkale’nin içme suyunda ve tarımsal sulamasında kullanılan Atikhisar Barajı’nda da su seviyesi yüzde 30’lar seviyesine kadar düştü. Bu seviyenin düşmesi nedeniyle Çanakkale Belediyesi tarafından başlatılan su kaynaklarının kısıtlı kullanımıyla ilgili yasakları halen devam ediyor.
Murat Çağlayan