Kış aylarının başlamasıyla birlikte yağışların barajları doldurmasıyla bir umut ışığı doğarken, önümüzdeki sene için alınacak tedbirler ve uygulanacak projeler masaya yatırıldı.
“Kuraklık Meydana Gelmeden Önce Hazırlığımızı Yapmamız Ve Gerekli Tedbirleri Önceden Almamız Gerekiyor”
Çanakkale, tarımsal sulamada yaşanan su krizine çözüm bulma amacıyla toplantı düzenlendi. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen toplantıya, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan'ın yanı sıra Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker, DSİ 252. Şube Müdürlüğü, Çanakkale Meteoroloji Müdürlüğü, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, Çanakkale Belediyesi, İl Özel İdaresi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü gibi önemli kurum ve kuruluşlar katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, kuraklığın doğal afetler arasında en yıkıcı etkilere yol açanı olduğunu belirterek, "Doğal afetlerin içerisinde en yıkıcı sonuçlar doğuranı kuraklıktır. Bizler kuraklık meydana gelmeden önce hazırlığımızı yapmamız ve gerekli tedbirleri önceden almamız gerekiyor" dedi. Toplantıda, 2023-2027 su tasarrufu planlarına ilişkin detaylar ele alındı. Nazan Türkarslan, planların hazır olduğunu ve bu planların tarımsal üretimi etkilemeden suyun verimli kullanılmasını hedeflediğini ifade etti. Türkarslan, toplantıda yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi. "Bu planlarla birlikte, su kaynaklarını daha etkin ve verimli bir şekilde kullanarak hem tarımsal üretimi sürdürmeyi hem de su tasarrufu sağlamayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda, tarımsal sulama projelerinde yenilikçi çözümler ve teknolojileri hayata geçireceğiz. Suyun %74'ü tarımsal faaliyetlerde kullanılmaktadır. Bu çok ciddi bir rakam. Bizler tarımsal sulamalarda sulama suyu miktarını en asgariye düşürüp, su kaynaklarından en iyi şekilde istifade etmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu anlamda herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Su her geçen gün bulunmaz bir nimet olarak karşımıza çıkıyor. Tarımsal kuraklık bir yerde meydana geldiğinde, toplumun bütün kesimlerini etkilediğini görüyoruz. Doğal afetlerin içerisinde en yıkıcı sonuçlar doğuranı kuraklıktır. Bizler kuraklık meydana gelmeden önce hazırlığımızı yapmamız ve gerekli tedbirleri önceden almamız gerekiyor”
Mevcut su durumu ve kuraklık konusunda önemli bilgiler verildi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker ise tarımsal sulamada suyun etkin kullanılması için bilimsel destek vereceklerini belirterek, "Üniversite olarak, bu alanda yapılacak çalışmalara her türlü akademik destek sağlamaya hazırız. Bilim ve teknolojinin ışığında tarımsal üretimi sürdürülebilir kılmak amacıyla iş birliği içerisinde olacağız" dedi. Toplantıda yapılan konuşmaların ardından Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren, Bitkisel Üretimde 2022/2023 üretim sezonunda ekili dikili alanlarda mevcut durum ve kuraklığın etkilenme durumu, DSİ 252. Şube Müdürü Uğur Gürsel Altay, DSİ sorumluluk alanındaki baraj ve göletlerin doluluk oranları, kuraklığın 2023 yılında su depolama yapılarına etkileri, olası kuraklıkta alınacak tedbirler, Meteoroloji Müdürlüğünden Öznur Karabıyık, 2022/2023 su yılında yağışların aylık ve günlük mevcut durumu ve uzun yıllar karşılaştırması, Çanakkale Belediye Başkanlığından Mühendis Ertan Açıkgöz , yıllık tüketilen içme suyu, mevcut durum, kuraklık etkisi, olası kuraklıkta alınacak önlemler, konularında katılımcılara ayrıntılı sunum yaptılar. Toplantıda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof Dr. Murat Şeker de bir konuşma yaptı. Toplantı, Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Konusunda katılımcıların görüşlerinin alınmasının ardından sona erdi. Toplantıda ayrıca, DSİ 252. Şube Müdürlüğü, Çanakkale Meteoroloji Müdürlüğü, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, Çanakkale Belediyesi, İl Özel İdaresi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü H. İbrahim Büyükgaga, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren gibi kurum temsilcileri de söz alarak projelere verdikleri destekleri dile getirdi. Çanakkale'de tarımsal kuraklıkla mücadele kapsamında hayata geçirilecek projelerin ve alınacak tedbirlerin önümüzdeki dönemde nasıl bir etki yaratacağı ise merak konusu olmaya devam ediyor.
Ogün İnal