Troya Çevre Derneği ve UEDAŞ işbirliğiyle gerçekleştirilen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen Ufuk Avrupa programı kapsamındaki Masterpice projesi, 9 farklı ülkeden konuşmacıların katılımıyla Çanakkale’de düzenlenen 7. Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Konferansı'nda önemli bilgilerin paylaşıldığı bir platform oldu. Konferansta konuşan Troya Çevre Derneği Başkanı Oral Kaya, çatılarda kullanılan güneş panellerinin Çanakkale'nin enerji ihtiyacının %45'ini karşılayabileceğini vurgulayarak, yerel yöneticilere çağrıda bulundu. Kaya, yapılan yeni planlamalarda binaların çatılarının değerlendirilmesi gerektiğini tavsiye etti. Ayrıca, Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyeli hakkında da bilgiler verdi. Yenilenebilir enerjiye olan talebin, küresel ısınma, teknolojideki gelişmeler ve enerji maliyetlerindeki artış gibi etkenlerle birlikte arttığı bir dönemde, Avrupa ülkelerinin doğal enerji üretimi arasında yer alan yenilenebilir enerjiye odaklandığı belirtildi. Türkiye'nin de bu değişime ayak uydurarak geleceğin enerji gücünden yararlanma ve bu alanda adım atma amacını güden konferans, farklı ülkelerden gelen katılımcıları ağırladı. Troya Çevre Derneği Başkanı Oral Kaya, konuşmasında Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeline dikkat çekti. Çatılara kurulan güneş panelleriyle Türkiye genelinde 12 Gb'lik enerjinin üretilebileceğini ifade eden Kaya, özellikle Çanakkale'de çatılara kurulan güneş panelleriyle şehrin elektrik enerjisinin %45'ini karşılayabileceğini belirtti.
“Masterpice Projesi” Konferansına 9 Farklı Ülkeden Konuşmacılar Katıldı
Çanakkale Belediyesi Kültür Merkezinde 9 farklı ülkeden konuşmacıların katıldığı ve TÜBİTAK destekli bir Ufuk Avrupa programı projesi olan Masterpice projesi kapsamında gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını Troya Çevre Derneği Başkanı Oral Kaya Gerçekleştirdi. Konferans ile ilgili bilgiler veren Dernek Başkanı Oral Kaya “Aynı sektörde iç içe beraber yaşadığımızdan güç birliği vermek hepimiz için, ülkemiz için çok büyük bir kazanç. 7. Buluşmamızın temel gerekçisi ve ana konusu çeşitli Avrupa Fonlarından, Uluslararası Fonlardan yararlanan kurumlar topluluğunun ülkemizde oluşması. Bizde bu kurumlardan bazılarından görüyoruz, özellikle tarım ve kooperatiflerde yararlanan kurumlar olabiliyorlar. Bu kurumlarla birlikte bizde düşündük ki enerji kooperatifleri de bu fonlardan nasıl yaralanabilir, neler yapabilir? Bu fonlardan yararlanma aşamasında da bizim Troya Enerji kooperatifi ve Troya Çevre Derneği olarak yürütmüş olduğumuz şu anda dört tane hava programı var. Bu dört tane hava programından yararlandığımız projelerde en sonuncusunda Çanakkale’de genel buluşmasını yaptığımız, bütün ortaklarımızın bir araya gelip sohbetler edildiği ve daha çokta projenin sürecini tartıştığımız yerel enerji topluluklarına ne şekilde yarar sağlayabiliriz, neler yapabiliriz, nasıl destek sağlayabiliriz? diye bunları tartıştık” dedi.
Bozcaada’da Yeni Bir Enerji Topluluğu Kuruluyor
Yenilenebilir enerji’de Çanakkale’nin Adalarında yapılan çalışmalara da değinen Troya Çevre Derneği Başkanı Oral Kaya “Özellikle bundan sonraki süreçte enerji kooperatiflerimizin de hızlı bir şekilde yararlanabileceği ve daha güçlü bir şekilde oluşturabilecekleri noktaya geldi. Hava programında yeni yaptığımız ortak projede Çanakkale’de ki iki tane alanda, Bozcaada ve Gökçeada üzerinde çalışmalar yürütüyoruz. Aldığımız gelişmelerde bizleri çok sevindiriyor, özellikle Bozcaada da yeni bir enerji topluluğunun kurulması bizi çok heyecanlandırıyor. Gökçeada da ise enerji bağımsız bir ada olması için yeni teknik sistemler kuruldu, bunlarda bizi gerçekten heyecanlandıran noktalar’’ dedi.
Fosil Yakıtlardan Uzaklaşılacak
İklim Değişikliği zirvesinde alınan kararlar ve dikkat çeken maddeler ile ilgili bilgiler veren Troya Çevre Derneği Başkanı Oral Kaya ‘’Dün itibariyle Uluslararası İklim Değişikliği Zirvesi sona erdi. Uluslararası İklim Değişikliği Zirvesi’nde ele alınan konulardan bizim için en önemli parçası olabilecek şey, ilk kez metne fosil yakıtlar kelimesi girdi. Fosil yakıtlardan uzaklaşmak için bir mücadele verileceği söylendi. Asıl bu bizler için gerçekten önemli bir görev veriyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına hızlı bir şekilde yatırım yapmamıza ve gelişmemiz gerektiğini gösteriyor” dedi.
Çatıları Kullanırsak Çanakkale Enerjisinin %45’ini Karşılayabilkiriz
Yenilenebilir enerji Kategorisinde Çanakkale’deki evlerin çatısına kurulan panellerle, enerjinin %45’inin karşılanabileceğini dile getiren Troya Çevre Derneği Başkanı Oral Kaya “Uluslararası bir araştırma kurulu bir analiz yayınladı. Analizcilerin yaptıkları çalışmada Türkiye’de sadece çatıları verimli bir şekilde kullanabilirsek 120 Gb’lik bir elektrik kapasitesine ulaşabileceğimizi gösteriyor. 120 Gb’lik aslında bugün Türkiye’de elektrik üretim kapasitesi. Bu çok önemli bir şey,. Sadece Çanakkale’de dikkat etiğimizde ise çatıların üzerinde kullanırsak Çanakkale’nin elektrik ihtiyacının %45’ini karşılayabiliyoruz. Bunun gibi ortalamaları düşündüğümüzde Türkiye ulus olarak hızlı bir şekilde yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapabilecek ve bu geçişi de dışa bağlı olmadan sağlıklı ve temiz bir şekilde bütün Dünya’ya örnek olabilecek. Ama ne yazık ki bizim ülkemiz Uluslararası İklim Değişikliği Zirvesi’nde konulardan hiç birine destek vermedi ve onaylamadı’’ dedi.
Yeni Yapılacak Binaların Çatılarına Enerji Panelleri Planlamalı
Yerel Yöneticilere de seslenen Troya Çevre Derneği Başkanı Oral Kaya ‘’Şunun altını çizmek gerekiyor, çatılar bu kadar önemli ise yerel yönetim binasından ve yerel yöneticilerinden kişiler bu toplantıda mevcutlar, onlardan ricam yeni yapılacak binalarda ve yapılarda çatı kullanımının daha etkin bir şekilde geliştirilmesi ve bunun geliştirilmesiyle birlikte yaygınlaştırılması için yerel yönetimlerin daha etkin bir şekilde görev almaları gerekmektedir’’ diye konuştu. Konferans, sürdürülebilir enerjiye yapılan yatırımları ve yerel yönetimlerin bu konudaki rolünü vurgulayarak, katılımcılara önemli perspektifler sunarken, gelecekte enerji sektöründe çevresel etkileri azaltma amacına hizmet edebilecek projelerin geliştirilmesine de katkı sağladı. Troya Çevre Derneği ve UEDAŞ işbirliğiyle düzenlenen bu etkinlik, Türkiye'nin enerji dönüşümüne olan katkısını ön plana çıkararak, yenilenebilir enerji konusunda farkındalığı artırmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendirildi.
Murat Çağlayan