Yaz aylarında 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteli Atikhisar Barajı su seviyesi 23 milyon metreküpe kadar düşmüştü. Baraj su seviyesinin artması için sonbahar ve kış yağışları beklendi. Beklenen yağışlar Kasım Aralık ve Ocak ayında geldi. Kasım ayı önceki yıllara göre Çanakkale merkezi 2,5 katı yağış aldı. Yağışların ardından Atikhisar barajının su seviyesi de arttı.

Doluluk Oranımız %60

Yağışların ardımdan Atikhisar barajı su seviyesi ile ilgili bilgiler veren Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, baraj su seviyesinin % 60’lara çıktığını belirterek kış ve ilkbaharda yağış almayı umduklarını ve bu yağışların alınması durumunda da Atikhisar Barajının doluluk oranının %100’ ü bulabileceğini belirterek  “Şu anda Atikhisar Barajının su seviyesi 32 milyon metreküp, doluluk oranı ise %60. Mevsim itibari ile %60 su seviyesi kötü bir seviye değil. Tabi kış ve ilkbahar aylarında da yağış almayı bekleyerek barajımızın tamamen dolmasını umuyoruz. Tabi bu doluluk oranı da tamamen kış ayları ve ilk baharda alacağımız yağışlara bağlı. Son bahar, Ekim, Kasım ve Aralık ve 2024 Ocak ayında  aldığımız yağışlar ile bence Atikhisar barajının su seviyesi istenen seviyeye geldi. Ama bu doluluk oranı yeterlimi ? değil. Kış ve ilkbahar yağışlarını büyük bir umutla bekliyoruz.” dedi.

Su Kuyuları İle Önlemleri Aldık

Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay kış ve ilk baharda bekledikleri yağışları alamamaları durumunda su sıkıntısı yaşadıklarında devreye almak için beklettikleri 4 kuyuyu devreye alacaklarını da ifade ederek “Çanakkale Belediyesi olarak geçtiğimiz yıldan itibaren özellikle 2022’den itibaren derin kuyular açtık. Jeofizik etütler yaptık. Bu açmış olduğumuz derin kuyulardan 4 tanesi verimli. Bu kuyulardan 100 litre saniyenin üzerinde su alabiliyoruz. Önümüzdeki yaz döneminde Atikhisar barajında yağış alınamaması nedeni ile bir kritik durumla karşı karşıya kalırsak bu kuyuları da devreye alacağız.” dedi.

2020 Yılında Baraj Su Seviyesi 12 Milyon Metreküpe Düşmüştü

Çanakkale'nin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteli Atikhisar Barajı'nda 2020 yılında 12 milyon metreküp su kalmıştı. 3 yıl önce yaşanan kuraklık nedeniyle barajda su miktarının iyice azalması üzerine harekete geçen Çanakkale Belediyesi, şehir şebeke suyu kullanılarak hortumla araç, halı ve kilim yıkanmasını yasaklarken, sanayi tesislerinde kullanımları göz önüne alınarak kısıtlamaya gidilmesine, bahçe sulamalarının da mümkünse kuyu suyu kullanılarak ve damlama sistemi ile yapılması kararı almıştı.

Ogün İnal