Sağlık Turizmine bu protokol ile katkı sunan ÇOMÜ Hastanesi, şifayı yurt dışında da dağıtacak. Tedavi gören Özbek hastalar ve Özbekistan Taşkent Tıbbiyat Akademisi ile karşılıklı yapılan eğitim ve işbirliği protokolü ile ilgili bilgiler veren ÇOMÜ rektörü Profesör Doktor Cüneyt Erenoğlu, ÇOMÜ Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesindeki sağlık turizmi uygulamalarının pilot ölçekte çalışması başarıyla tamamlandığının atını çizerek “ İmzalanan eğitim ve sağlık hizmeti sunumu işbirliği protokolü ile sağlık turizminde önemli bir adım atıldı. Söz konusu birimlerimizde sağlık turizminin yanında sürdürülebilir hizmetlerin yürütülmesi faaliyetleri, üniversitemizin tanıtımı ve markalaşmasının yanısıra bölge ekonomisine katkıda bulunacak şekilde artarak devam etmektedir” dedi.
Sağlık Turizmi Protokolü, Ekonomik Olarak Hem De Sosyal Olarak Büyük Katkılar Sağlayacak
Başarılı çalışmaların yanı sıra sadece ülkemizde değil, dünyada ses getiren ameliyatlara imza atan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi, sağlık turizmi açısından önemli adımlar atıyor. 4 yıl önce Özbeksitan’ da meydana gelen bir patlamada çıkan yangın sonrasında Vücutlarının ve uzuvlarının büyük bölümü yanan anne ve 5 yaşındaki Asila ile 6 yaşındaki İnoyot kadeşler tedavi görmek için Özbekistan’dan Çanakkale’ye gerek Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde şifa bulmak için 84 gün önce tedavi görmeye başladı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile Taşkent Tıbbiyat Akademisi arasında imzalanan protokole dayalı olarak 21 Ekim 2023 tarihinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesine kabulü yapılan hastalar süreç içerisinde Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akyürek ve ekibi tarafından başarılı operasyon ve tedaviler gerçekleştirildi. Tedavi ve operasyonlar ile39 yaşındaki anne Khulkar Pırnazar ve kızları 5 yaşındaki Asila ile 6 yaşındaki İnoyot’un fiziksel ve mental olarak yeniden hayata tutunmaları sağlandı. Tedavi gören Özbek hastalar ve Özbekistan Taşkent Tıbbiyat Akademisi ile karşılıklı yapılan eğitim ve işbirliği protokolü ile ilgili bilgiler veren ÇOMÜ rektörü Profesör Doktor Cüneyt Erenoğlu Hastane toplantı salonu da basın mensupları ile bir araya geldi. Basın toplantısın da konuşan rektör Erenoğlu imzalanan protokol gerçekleştirilen operasyon ve tedaviler ile ilgili bilgiler vererek şunları söyledi. “ Özellikle üniversitemizde başlayan son zamanda daha ivmelenen uluslararası sağlık turizmi. Amacımız burada nitelikli sağlık turizmini özellikle belirli alanlarda görüşmelerimiz devam ediyor. Özbekistan Sağlık Bakanlığıyla protokolümüz var. Azarbeycan Sağlık Bakanlığıyla aynı şekilde. Özellikle hem Balkan Coğrafyası hem de Kafkas Coğrafyası, Türk Coğrafyasındaki farklı ülkelerle ciddi anlamda görüşmelerimiz var. Özbekistan Sağlık Bakanıyla görüştük Cuma günü. Bize Özbekistan Devlet Beratı tevdi edecekler. İnşallah ilişkilerimiz bir tık daha öteye geçecek. Aylık yaklaşık bir 4 bin sağlık turizminden Özbekistan'dan buraya hasta aktarılacak. Onunla ilgili tanı teşhis birimi kuracağız. Ön tanıları orada yapılıp, bize değerleri iletilip, biz tedaviyi daha onlar gelmeden programlayacağız. Bunun tabi üniversiteye katkısı var. Sağlık hizmetlerine katkısı var. Ama en bence bunlar kadar önemlisi kente katkısı. Çanakkale'de günlük konaklama ortalama sayısı 1.7 gece. Çok çok düşük bir sayı. Çanakkale'nin profiline hem ekonomik olarak hem de sosyal olarak büyük katkılar yapacak şekilde biz bu sayıları aileleriyle birlikte çünkü bir çoğu geleceği için biz bu sayıları daha üst seviyelere taşıyacağımızı düşünüyoruz" dedi.
Tedavi Gördüler, Artık Yaşama Sevinçleri Var
Daha sonra Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Servisinin girişinde de basın mensuplarına açıklama yapan Rektör Erenoğlu, "Sağlık turizmi konusunda bir ivmelenmemiz söz konusu. Farklı branşları talepler doğrultusunda öne çıkararak, günlük 1.7 olan gecelik Çanakkale'deki konaklama sayısının arttıracak şekilde bir oluşum içerisindeyiz. Bunun yanı sıra kente halk sağlığına dokunacak çeşitli çalışmalarımız devam ediyor. Yoğun bakım kapasitemizi arttırdık. Nöro Yoğun Bakım şuanda aktif çalışıyor. Onun haricinde diğer hastanemiz olan Ağız Diş Sağlığı Araştırma Merkezinde çok geniş perspektif bir sağlık hizmeti veriliyor. Down sendromlu gibi otizmli gibi özel gereksinim duyulan hastalarda var. Diş muayeneleri veya tedavileri tabi çok normal olmayan zorlu süreçler. Bu konuda da Başhekimliğimizde yapılan bir çalışma var. Hızlandırdık. Kısmi zamanlı ameliyathane tahsisi konusunda da onay aldık. Dolayısıyla bu bireylerinde kaliteli ve nitelikli sağlık hizmetine hızlı bir şekilde ulaşmları için gerekli çalışmaları yürütüyoruz. Bugün Özbekistan'da 4 yıl önce bir yangın felaketinde vücutlarındaki uzuvların büyük bir kısmını kaybetmiş olan bir ailemiz, bir anne ve iki küçük çocuğu yaklaşık 89 gündür resmi kayıtlı olarak hastanemizde sağlık turizmi kapsamında biz tedaviye aldık. Anne ve bir kızı beş ameliyat geçirdi. Küçük kız 3 büyük ameliyat geçirdi. En azından hem fiziki olarak hem de en az bunun kadar önemli olan mental olarak da rehabilitasyonları da sağlanmış durumda. Yaşama sevinçleri var" dedi.
Açıklamanın ardından Rektör Prof. Dr. Erenoğlu, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akyürek ve beraberindekiler ÇOMÜ Hastanesi'nde tedavi olan 39 yaşındaki Khulkar Pırnazar ve kızları 5 yaşındaki Asila ile 6 yaşındaki İnoyot’u odasın ziyaret etti.
Ogün İnal