Yenice Tarım ve Orman Müdürlüğü, sürdürülebilir orman yönetiminin temel taşlarından biri olan orman köylülerine yönelik önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Orman köylülerine yeni bir gelir kapısı oluşturmak amacıyla düzenlenen Ağaç Kesme ve Boylama Operatörlüğü (AKBO) eğitim kursları, doğa ile uyumlu bir şekilde orman kaynaklarını değerlendirmeyi ve sürdürülebilir bir yaşam tarzını desteklemeyi hedefliyor.
Reşadiye Köyünde Ki Gençler, Kadınlar, Orta Yaşlılar Meslek Edinerek Ormanlarda Çalışabilecekler
Çanakkale Tarımında büyük pay sahibi olan Yenice İlçesinde yaz aylarında tarımsal ürünler yetiştirerek geçimini sağlayan kırsaldaki vatandaşlar kışların ise çalışma imkanı kısıtlanıyor. Bu nedenle özellikle genç nüfus kentlere göç etmek zorunda kalıyor. Hem bu göçü ortadan kaldırmak hem de gençleri ve kadınları, kış aylarında da çalışabileceği iş imkanları yaratmak amacı ile Yenice İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Halk Eğitim İşbirliğinde orman köylülerine Ağaç Kesme ve Boylama Operatörlüğü (AKBO) eğitim kursu açıldı. Yenice İlçesine bağlı orman köylü olan Reşadiye Köyünde düzenlenen kursa köylüler yoğun ilgi gösterdi. Eğitimlere katılan ve Kazdağlarının hem endemik hem de orman varlıkları hakkında bilgiler veren Yenice Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Akkan, kursta vatandaşlara ayrıca orman kesme ve yenileme işlerinde kullanılan malzemeleri de tanıttı. Kurs ile ilgili bilgiler veren Yenice Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Akkan “Sürdürülebilir Orman Yönetiminde, ormanda çalışan orman köylülerimizin çok önemli. Doğal kaynak ve zenginliklerimiz olan Kazdağlarındaki ormanları ekosistem bütünlüğü içerisinde yönetebilmek ancak Kazdağlarında yaşayan ve ormanda çalışacakların eğitimi ile mümkün olabilecektir. Yenice İlçesi, Reşadiye Köyü Muhtarımız Sayın Nuran Sen in önderliğinde, Reşadiye Köyünde, Halk Eğitim Müdürlüğümüzün katkılarıyla 100 ders saatini içeren Ağaç Kesme ve Boylama Operatörlüğü Kursu açtık. Böylece Kazdağlarında bulunan, genç nüfusu da fazla olan Reşadiye Köyünde ki gençler, kadınlar, orta yaşlılar meslek edinerek ormanlarda çalışabilecekler” dedi.
Sadece Yazın Değil Kışın Da Çalışma İmkanı Bulacaklar
Akkan açıklamasının devamında, yaz kış demeden kursa katılan orman köylülerinin iş bulabileceğini de dile getirerek “Reşadiye Köylüleri çok çalışkanlar. Yaz aylarında Kapya Biber, domates vb gibi ziraat faaliyetleri yapıyorlar. Ancak kış aylarında iş imkanları kısıtlıydı. Alacakları bu AKBO eğitimi sonunda başarılı olan katılımcılar, Kazdağları Ormanlarının bakım ve seyrekleme çalışmaları ile işlenmiş olabilecekler. Kazdağları ormanları, gençler, kadınlar ve erkekler ile sürdürülebilir bir anlayışla işletilebilecek. Yaban hayvanları ve Endemik bitkiler korunarak, orman emvalleride en verimli şekilde ekonomiye kazandırılacak. Devlette kazanacak, Köylümüzde kazanacak. Muhtarımız Nuran Şen gibi kadınlarımız ile gençlerimizin katılımları bizleri sevindiriyor. Kadın ve gençlerimizin ile Kazdağları daha da güzelleşecek. Kazdağı Ormanlarına daha fazla kadın eli değecek. Muharımız Nuran Hanıma, Halk Eğitim Müdürü Sn Yüsel Yuksel Baş ve Ekibine, Ekibim Orman İşletme Şefleri ve Orman Muhafaza Memurlarına teşekkür ederim. Meslek Eğitimi Kursunun hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Eğitim kursları, orman köylülerine ağaç kesimi ve boylama operasyonları konusunda temel beceriler kazandırmayı amaçlıyor. Katılımcılara, ormanların sürdürülebilir şekilde yönetilmesi, ağaç kesim teknikleri, güvenlik önlemleri, doğa koruma kuralları ve orman ekosisteminin korunması gibi konularda eğitim verilecek. Ayrıca, kursiyerlere sertifikalarının verilmesiyle birlikte, alanlarında uzmanlaşmış profesyoneller olarak istihdam edilebilmeleri için gerekli olan bilgi ve deneyime sahip olacaklar.
Murat Çağlayan