Çanakkale Belediyesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Fakültesi proje ekibi tarafından hazırlanıp, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA)  tarafından desteklenen İlk Dijital 100 projesi hakkında bilgiler vermek amacı ile İlk Dijital 100 Projesi ve Sürdürülebilir Turizm İçin Ortak Eylem Projesi ekipleri Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri  Odası Başkanı Cihan Müşterioğlu’nu ziyaret ederek bilgiler verdiler.

Proje koordinatörleri, Çanakkale Belediyesi Peyzaj Yüksek Mimarı Tuğçe Civelek ve Strateji Geliştirme Birimi personeli Mustafa Ertan tarafından İlk Dijital 100 Projesinin amacı, faaliyetleri ve önümüzdeki aylarda planlanan çalıştay ve paydaş toplantıları ve çalışmalarda gelinen süreç hakkında bilgiler vermek amacı ile gerçekleştirdikleri ziyaretler kapsamında Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odasını ziyaret ettiler.

Ziyarette ÇARO Başkanı Cihan Müşterioğlu ve Yönetim Kurulu Üyesi Gizem Yıllar Adalı  ile bir araya gelen ekip, Çanakkale Belediyesi, İspanya Salou Belediyesi ve Türkiye Avrupa Vakfı ortaklığıyla Sürdürülebilir Turizm ve Yeşil Mutfak Uygulamaları ekseninde yürütülen projenin son durumu hakkında Çanakkale Belediyesi Yerel Kalkınma Birimi Reklam ve Tanıtım Uzmanı Özgür Çağlar Berkit ile görüş alışverişinde bulunuldu. Proje faaliyetleri arasında olan Karbon Nötr Destinasyon Rehberi’nin oluşturulması, Çanakkale ve Salou için Sürdürülebilir Turizm özelinde Yerel Politika Belgeleri’nin oluşturulması, her iki kentteki turizm paydaşlarına yeşil mutfak olma kriterleri hakkında eğitimlerin verilmesi, yeşil mutfak kampanyası ve sürdürülebilir kentler için çocuk ve gençlere farkındalık eğitimlerinin ayrıntıları üzerinden geçilerek süreç yönetimleri hakkında istişare edildi.

Proje kapsamında, Çanakkale ve Salou kentlerinin gastronomi değerleri ile mutfak alışkanlıkları, iklim değişikliği bağlamında vurgulanacak. Projenin çıktıları arasında yer alan ‘Karbon Nötr Destinasyon Rotası Kitapçığı’ ve ‘Yeşil Mutfak Uygulamaları ve Yerel Tarifleri’ içeren yemek kitapçığı, projenin etkilerini kalıcı kılacak unsurlar arasında bulunuyor. Verilecek eğitimler ve bilgilendirmelerin ardından, uluslararası standartlara uygun olarak belgelendirilmiş birçok sektör paydaşı ortaya çıkacak. Proje, küresel gelişmeleri takip eden, yenilikçi ve sürdürülebilir turizm uygulamalarını benimseyen her iki kent için yeşil bir dokunuşla turizmi geliştirmeyi hedefliyor. Çanakkale Belediyesi, bu proje aracılığıyla turizmde sürdürülebilirliği ve yeşil bir geleceği ön planda tutarak, kenti ulusal ve uluslararası arenada çevre dostu bir destinasyon olarak konumlandırmayı amaçlıyor. Yeşil turizmin öncüleri arasında yer alacak bu proje, Çanakkale'nin turistik cazibesini artırarak, bölgeye ekonomik ve çevresel katkı sağlamayı hedefliyor.

Haber Merkezi