Sendrom ismini 1793’te tahttan indirilen, Fransa kraliçesi Marie Antoinette’den alır. 37 yaşındayken kraliçe giyotine gönderilir ve idam esnasında saçlarının beyazladığı görülür ve mite göre saçları bir gecede stresten beyazlamıştır.
Marie Antoinette Sendromu Nedir?
Marie Antoinette sendromuna aşırı stresin neden olduğu öngörülür. Stresle birlikte saçta pigmentasyon azalır ve saç rengi beyaza veya griye dönüşür. Marie Antoinette sendromu nedir, sorusunun cevabı kısaca saçların stres sebebiyle bir anda beyazlamasıdır denebilir.
Aslında saçların bir gece gibi kısa bir sürede tamamen beyazlaması tıbbi olarak neredeyse imkansızdır. Hastalık, ani şok ya da yaralanma gibi durumlarda saçlar çok hızlı beyazlıyor olsa da bunun için en azından birkaç hafta gerekir. Yine de çok az vakada çok ani beyazlama olduğu da kayıtlarda vardır.
Yapılan tıbbi araştırmalarda 38 yaşında bir kadının saçlarının 5 saatte beyazladığı tespit edilmiştir. 63 yaşında bir adam ve 12 yaşında bir çocuğun da saçlarının sadece 1 günde beyazladığı görülmüştür. Az sayıda olsa da benzer vakalar vardır ve ortak sebep strestir.
Marie Antoinette Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Yaşlılık ya da genetik faktörler gibi sebeplerle saçlar ya da vücudun değişik bölgelerindeki tüyler beyazlayabilir. Marie Antoinette Sendromundaki beyazlamada ise karakteristik olarak farklı özellikler vardır. Marie Antoinette Sendromu belirtileri şöyle sıralanabilir:
· Saç beyazlamasından önce ciddi stresli durumlar söz konusudur.
· Saçlar beyaza ya da grinin farklı tonlarına döner.
· Saçların tümü ya da bir kısmında ağarma olabilir.
· Genellikle saçlarda renk kaybı olsa da bazı durumlarda bedendeki başka kıllarda renk kaybı olabilir.
· Marie Antoinette sendromu belirtileri ortaya çıkarken saçta renk dönüşümü çok ani olur ve genellikle kalıcıdır.
Marie Antoinette Sendromu ve Saç Beyazlaması Nedenleri
Marie Antoinette sendromunun sebebi stres olmakla beraber genel olarak saç beyazlamasında birçok farklı neden de vardır.
· Beslenme: Yetersiz beslenme sonucu saç beyazlaması hızlanabilir.
· Çevresel Faktörler: Aşırı spor yapma, sağlıksız beslenme, kötü uyku düzeni erken saç beyazlaması sebebi olabilir.
· Genetik Faktörler: Genetik aktarım saçların hangi yaşlarda beyazlamaya başlayacağını etkileyen faktörler arasındadır.
· Hormonlar: Özellikle hamilelik gibi hormonların değişim gösterdiği zamanlarda erken saç grileşmesi görülebilir.
· Kimyasallar: Zararlı kimyasallar içeren şampuan, saç kremi vesaç boyasıgibi saç bakım ürünleri saçları yıpratıp beyazlatabilir.
· Tıbbi Durumlar: Albinizm(Albino hastalığı), pernisiyöz anemi (B12 vitamini eksikliği), alopecia areata (saçkıran hastalığı) ve vitiligo (ciltte beyaz leke hastalığı) hastalıklarında vücutta melanin eksilir ve bu da saç beyazlamasına neden olabilir.
Marie Antoinette Sendromu İçin Hangi Doktora Gidilir?
Marie Antoinette sendromunda saçta ve dolayısıyla saç kökünde yani ciltte değişim olduğu için cildin detaylı incelenmesi iyi olur. Öncelikle bir dermatoloğa başvurmakta fayda vardır. Marie Antoinette Sendromu nedir sorusunun cevabında sebep stres yani psikolojik kaynaklı olduğu için tedavi aşamasında psikolog ve psikiyatrist desteği alınabilir.
Marie Antoinette Sendromu Teşhisi Nasıl Konur?
Marie Antoinette Sendromunda teşhis koyulurken saç beyazlamasının stres dışında sebebi var mı diye araştırılır. Doktorlar saç ürünlerini kullanımı, ilaç kullanımı, gıda alerjileri gibi konuları masaya yatırır.
Saç ve cildi etkileyecek herhangi bir rahatsızlık olup olmadığına da bakılır. Alopecia areata (saçkıran), vitiligo (ciltte beyaz leke hastalığı) ve otoimmün hastalıklar saç beyazlamasına neden olabilir. Tüm olası sebepler elendikten sonra geriye beyazlamanın tek sebebi olarak stres kalıyorsa teşhis koymak kolaylaşır.
Teşhis koyulma aşamasında hormon ve tiroit seviyeleri testi, kan sayımı, otoimmün hastalıklar için inflamatuar veya diğer spesifik belirteçlerin kontrolü sağlanır.
Marie Antoinette Sendromu Tedavisi Var mı?
Marie Antoinette Sendromu tedavisi planlanırken önce dermatolog incelemesiyle cilt sorunları incelenir. Ardından da genel değerlendirmelerle altta yatan hastalıklar veya beslenme dengesizlikleri olup olmadığına bakılır.
Saç beyazlaması stres kaynaklı olduğu için stresin ortadan kaldırılması gerekir. Bunun için de stres kaynağını ya da kaynaklarını tespit ederek gerekli adımlar atılır.
Marie Antoinette Sendromu tedavisi sırasında stresle mücadelede psikolojik destek ve uzman yönlendirmesiyle ilaç tedavisi uygulanabilir. Hipnoterapi gibi özel tekniklerle ani stres oluşturan travmatik olayların olumsuz duygusal etkisinden arınma sağlanabilir. Spor, yoga ve meditasyon stres azaltıcı alternatif yöntemlerdir.
Stres sorunu aşılsa da saçların rengi eskiye dönmeyebilir. Bu durumda saç boyalarından faydalanmak pratik bir çözüm yoludur.
Marie Antoinette Sendromu ve Benzeri Rahatsızlıklara Karşı Önlemler
Marie Antoinette Sendromuyla ya da dış koşullar sebebiyle saçın beyazlamasına karşı önlem almak adına yapılabilecek bazı uygulamalar vardır. Öncelikle dengeli beslenmek gerekir.
Saça rengini veren pigmentler için melanin açısından zengin hardal, keten tohumu, balık, koyun eti, lor gibi gıdalar tüketilebilir. Demir, kalsiyum, B12 ve D3 vitaminleri de saç beyazlamasıyla mücadele eder. Diğer önlemler şöyle sıralanabilir:
· Stresi minimuma düşürerek yaşamak
· Sağlıklı ve dengeli beslenmek
· Kafeinli içeceklerden olabildiğince uzak durmak
· Alkol ve sigaradan kaçınmak
· Saçı çok sıcak ya da çok soğuk suyla yıkamamak
· Saç temizliği ve bakımında kimyasallardan uzak durmak
· Yüksek ısıyla saç şekillendirmesinden kaçınmak
· Havuzlarda klorlu suda uzun süre kalmamak
Marie Antoinette Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Marie Antoinette sendromunda tedavi uygulanmadığı takdirde ne olabileceği altta yatan sebebin ciddiyetine bağlı olarak değişir. Saç beyazlamasına neden olan stres eğer kronik bir hale gelirse saç beyazlamasının ötesinde problemlere neden olabilir.
Stresle birlikte daha derinde yatan bir sebep olarak herhangi bir hastalık ya da bedensel problem varsa bunlar ilerleyebilir. Erken tedavi ve tekrar rahatsızlık yaşamamak için alınacak önlemler sağlıklı bir yaşam için mühimdir.
Marie Antoinette Sendromu Neden Olur?
Marie Antoinette sendromundan etkilenen kişilerde ani saç beyazlamasının olma sebebi strestir. Ani saç beyazlamasının nasıl olduğuna dair farklı hipotezler bulunur.
· Saç Kıllarında Hava: Zayıflayan saçlardaki aşınmayla kıl gövdelerine hava dolabilir. Bu tip saçlar da beyazlamış gibi görünebilir.
· Pigmentofaj Etkisi: Saçta üretilen pigmentofaj isimli savunma hücreleri saça rengini veren pigmentleri parçalayabilir.
· Alopecia Areata: Saç dökülmesiçeşidi olan Alopecia Areata Diffusa nedeniyle tek gecede saça rengini veren pigmentlere saldırı oluşabilir ve renkli saçlar dökülerek sadece beyaz ve gri saçlar kalabilir. Netice kişinin saçı beyazlamış algısı oluşabilir.
· DNA Hasarı: Kimya dalında Nobel ödüllü Lefkowitz’in liderliğinde farelerde yapılan araştırmada stresin DNA hasarına yol açabildiği ve bunun da saç ağarmasını tetikleyebileceği tespit edilmiştir.
Sık Sorulan Sorular
SAÇ NİYE AĞARIR?
Marie Antoinette Sendromunun dışında saç beyazlamasının ana sebebi yaşlılıkla saça rengini veren pigmentlerin üretilmemesidir. Bazen bu durum genetik olarak daha erken yaşlarda da olabilir. Saç rengini belirleyen pigmentler 2 çeşittir. Eumelanin saçın renginin koyuluğunu belirler. Feomelanin ise saçın sarışınlık ve kızıllık oranını belirler.
16 YAŞINDA SAÇ BEYAZLAMASI SEBEBİ NEDİR?
16 yaş ve civarında yani aslında erken yaşlarda saç beyazlamasının sebebi genetik, beslenme ya da stres olabilir. Özellikle kalsiyum ve B12 seviyesinin gözlenmesinde yarar vardır. Stresten beyazlayan saçlar stresin kaynağı çözülürse eski rengine dönebilir. Bunun için kök sebep ya da sebepleri doğru tespit etmek gerekir.
Kaynak: Medicalpark