“İstihdam Yaratmak İçin Yatırım İştahımızın Korunması Gerekiyor”
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası 2024 yılı Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapıldı. Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay yaptı. Okyay şubat ayında açıklanan veriler üzerinden yaptığı değerlendirmede “ TÜİK tarafından her ay düzenli olarak açıklanan iki temel veri var; biri enflasyon, diğeri işsizlik… Herkesi doğrudan etkilediği için enflasyon, ülkemizin üretim gücünü şekillendirdiği için de işsizlik verileri büyük dikkatle takip edilir. Biz, bu kürsüde çok defa enflasyona ilişkin gelişmeleri değerlendirdik. TÜİK’ten yapılan açıklamaya göre, işsizlik oranı geçen Aralık ayında 0,1 puan azalarak yüzde 8,8 oldu. Bu dönemde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 3 milyon 98 bin kişi oldu. İşsiz sayısının 12 bin kişi azaldığı açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz, bu veriler ışığında 2023 işsizlik oranının, Orta Vadeli Program'da öngörülen yüzde 10,1'in altında gerçekleşme ihtimalinin arttığını söylüyor. Ekonomi çevrelerinde zaman zaman işsizlik oranının gerçekten düşmediğine, insanların iş bulmaktan umutlarını kestikçe başvuruda bulunmadıklarına dair çeşitli değerlendirmeler yapılır. Bunlarda haklılık payı da olabilir. Ben yeni açıklanan bu veri vesilesiyle özelde gençlerimiz, ancak iş gücü piyasasındaki herkes için yeni iş fırsatları yaratma gereğinin altını çizmek istiyorum. Büyümek, güçlenmek, daha fazla istihdam yaratmak için yatırım iştahımızın korunması gerekiyor” dedi.
“Çanakkale’ de Hayvancılıkta Alarm Zillerinin Çalıyor”
Okyay, meclis açılış konuşmasında değerlendirdiği bir başka konu ise hayvancılıktı. Okyay Çanakkale’ de düşüşe geçen hayvan üretiminde tehlike çanlarının çalındığını belirterek “Çanakkale özünde tarım ve hayvancılık şehri. Kentimizde buna bağlı olarak tarım ve hayvancılığa bağlı sanayi gelişmiş durumda. Şehir genelinde istihdam yoğunluğunun en fazla olduğu sektör, Gıda Ürünleri İmalatı. Ancak son gelen bir veri, alarm zillerinin çaldığını gösteriyor. Ziraat Odası Başkanımız Ufuk Ünver, Çanakkale’de 2023 yılında 10 bin büyükbaş hayvanın azaldığını açıkladı. Çok üzücü bir durum! Ülke genelinde büyükbaş hayvan varlığı son 6 yılın, küçükbaş hayvan varlığı ise son 4 yılın en düşük seviyesinde. Sebebini biliyoruz, hepimizin dertli olduğu girdi maliyetlerindeki yükseliş. Tüm zorluklara rağmen üretime devam eden küçük üretici, bu girdi maliyetlerine daha fazla direnemiyor ve maalesef hayvanını kesime göndermek zorunda kalıyor. Tarım Bakanlığının küçük aile işletmelerini desteklemek için bir plan üzerinde çalıştığı biliniyor. Umarım, alınacak tedbirlerle bu gidişat bir an önce son bulur. Bu çok önemli sorununun önüne geçilmiş olur” dedi.
“Üretmeden ve Tasarruf Etmeden Bu Hedeflere Ulaşmamız Pek Realist Gözükmüyor”
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verileri ile bir açıklama yapan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Semizoğlu ise “TÜİK’in 2023 için yayınladığı ‘Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri’ ile ‘Gelir Dağılımı İstatistikleri’ haber bültenleri gelir ve yaşam koşulları araştırmasına dayanıyor. Bu iki haber bültenlerinde de özetle Türkiye’de gelir eşitsizliğin arttığı ve orta gelirlilerin yoksullaştığı sonucu çıkıyor ve bu sonuçlar da tabi yüksek enflasyonun sonuçları. Ticaret Bakanımız geçen gün enflasyon oranlarının 2026 sonlarında yeniden tek haneli rakamlara geleceğini beyan etti. Merkez Bankasının yayınladığı yılın ilk enflasyon raporunda da enflasyonun 2024 sonunda % 36, 2025 sonunda da % 14 seviyesine gerileyeceği tahmini var. Üretmeden ve tasarruf etmeden bu hedeflere ulaşmamız pek realist gözükmüyor. Üretmemiz lazım, ihracatımızı artırmamız lazım, bir taraftan da tasarruf etmemiz lazım. Çok ciddi bir tüketim toplumu olduk. Çok şükür ki Çanakkale’miz bundan fazla etkilenmiyor. Çünkü pandemi Çanakkale lehine bazı şeyleri işletmesinden dolayı bu sorunlardan etkilendiğimiz söylenemez. Çanakkale’nin tarım ve hayvancılık şehri. Evet Yenice'de de süt üretimi düştü. Biga'da da düştü. Şimdi yeni yeni toparlanmaya başladı. Ben eski bir un ve yem sanayicisi bir kardeşinizim. 1980'li yıllarda yemin %100'ü yerliydi. Yani süt aldığımız hayvanların yediği yemlerin %100'ü yerliydi. O zamanlar Türkiye kendi kendine yeten yedi ülkeden birisi derlerdi. Bu gün hayvan yeminin yaklaşık %75'i ithal geliyor. Dolayısıyla ithal gelen hammadde de dövize bağlı oluyor. Artık siyasete bir şey konu ediliyor. Samanı bile ithal ediyoruz. Samanı ithal edelim de, kirazı ihraç edelim. Şeftaliyi ihraç edelim. Peyniri ihraç edelim devletin yatırımları ile ilçeler ve merkezdeki araziler Sulak arazi haline geldi. Yaş sebze ve meyve üretmeye başladık. Buğdaydan arpadan biraz çıktık. Dolayısıyla samanı ithal etmeye başladık. Çanakkale kalkınmada daha düne kadar 2. Bölgedeydi. Geçen dönem bunun çok lobiciliğini yaptık. 3. dönemde olan bizden daha fazla teşvik alacak iller arasında Kayseri, Antep, Manisa, Denizli vardı. Bunun lobiciliğini yaptık. Yaptık da sonradan İlçe bazında teşvik planlamasına geçildi. Yeterli mi? Yine yeterli değil” dedi.
Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Hakan Doğan Kayalı tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2024 Ocak ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve 2024 Ocak ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı. TOBB’nin Mesleklerin Gruplandırılması Rehberi Güncellemesi ile ilgili yazısı üzerine Yönetim Kurulu tarafından yapılan çalışma Genel Sekreter Sema Sandal tarafından okunup Mecliste görüşülerek onaylandı.
Ogün İnal