Çanakkale'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan bu kritik barajda yapılan temizlik çalışmaları, hem çevre bilincini artırmak hem de bölgenin doğal güzelliklerini korumak amacıyla düzenlendi. Baraj etrafındaki çöpleri toplayarak çevre temizliğine katkıda bulunan öğrenciler, doğanın korunmasının önemine dikkat çekti. ÇOMÜ' nün geniş sosyal sorumluluk projeleri yelpazesinde yer alan bu etkinlik, gençlerin çevreye duyarlılığını artırmayı hedefleyen pek çok faaliyetten sadece biri. ÇOMÜ, 1992 yılında kurulan ve günümüzde yaklaşık 48,000 öğrenciye eğitim veren Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden biri olarak, çevre bilinci ve sürdürülebilirlik konularında da öncü rol oynuyor. Üniversitenin çeşitli fakültelerinde eğitim gören öğrenciler, teorik bilgilerini pratik çalışmalarla pekiştirerek topluma fayda sağlamayı amaçlayan birçok projeye imza atmaktadır?. Etkinliğe katılan öğrenciler, baraj çevresinde yer alan plastik şişe, metal kutu, kağıt ve diğer atıkları toplarken, çevre kirliliğinin önlenmesi konusunda farkındalık yaratmanın yanı sıra, sürdürülebilir bir yaşam için bireysel çabaların önemine de vurgu yaptılar.
Baraj çevresini temizlediler
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı öğrencileri; Elif Sivaz, Merve Nur Kılıçkara, Zeynep Kıymaz, Zehra Abdullayev ve Dilara Naz Güneş’ in öncülüğünde gerçekleştirilen projede, 80’ten fazla üniversite öğrencisi Atikhisar Barajı çevresindeki çöpleri topladı. Halkla İlişkiler öğrencilerinin yanı sıra farklı fakülte ve yüksekokullardan gönüllü öğrencilerin de katıldığı Yeşil Hareket sosyal sorumluluk projesinde; öğrenciler Çanakkale Belediyesi’nin tahsis ettiği otobüs ile Atıkhisar Barajı’na gitti. Barajın girişindeki ilk mesire alanı olarak kullanılan alanda ulaşabildikleri tüm çöpleri toplayan öğrenciler hem çevrenin temizlenmesini sağladılar hem de çevrenin korunmasına yönelik bilinç oluşturmayı hedeflediler. İlk temizlik noktasındaki temizliğin ardından bir süre mola veren öğrenciler, daha sonra yürüyerek Atıkhisar Barajı’nın etrafını dolaşan yol üzerindeki çöpleri topladılar. Araçlarla baraj çevresindeki birkaç mesire alanı şeklinde kullanılan yerde daha temizlik çalışması yapan öğrenciler, yorgunluklarını ikram edilen; sandviç, meyve suyu ve sularla attılar. Temizliğin ardından top oynayıp; açtıkları müziklerle dans eden öğrenciler, piknik havasında bir temizlik etkinliği gerçekleştirdi.
Poşetler Dolusu Çöp Toplandı
Battal boy çöp poşetlerinden onlarcasını dolduran öğrenciler, çöpleri Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği’nin (ÇAKAB) çöp aracına teslim etti. Geçen yıl yanan bölgeyi de üzüntü ile inceleyen öğrenciler, çöp toplama sırasında yangın riski oluşturan pek çok soda ve alkollü içecek şişesini topladıklarını ancak bölgede hala pek çok kırık şişe parçası bulunduğunu aktardılar. Kayalık arazi nedeniyle suya yakın bazı bölgelere de ulaşamayan öğrenciler, çevreyi yakından ilgilendiren konu ile ilgili durumu fotoğraflayarak yetkililere bildirdi. Halkla İlişkiler öğrencileri olarak çevre temizliği ve çevre bilincinin artırılması konusunda yürütülen projelerin gelecek eğitim öğretim yılında da devam edeceğini belirten öğrenciler, sosyal sorumluluk projesinin; Çanakkale Belediyesi ve ÇAKAB işbirliğinin yanı sponsorların destekleri ile gerçekleştirdiklerini ifade ettiler.
Haber Merkezi