Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nın girişimleriyle başlatılan ve dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biri olan bölgenin daha da güzelleştirilmesini hedefleyen projelerden biri olan "Tarihi Alan'ın Gazi Köylerinde Şifa Çiçekleri Açıyor" projesi, adeta toprağın gizli hazinelerini gün yüzüne çıkarıyor.

Projenin Gelibolu Tarihi Yarımadası'nın Ekonomik Ve Kültürel Zenginliğine Katkı Sağlaması Bekleniyor

Çanakkale Savaşları'nın izlerini taşıyan bu bereketli coğrafyada, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin de proje ortağı olarak yer aldığı çalışma kapsamında, Balıkesir Çiftçi Eğitim ve Tıbbi Aromatik Bitki Merkezi (BAÇEM) eğitmenlerinin rehberliğinde gerçekleştirilen eğitimler, yerel üreticilere yeni ufuklar açıyor. Eğitimlerin ardından talepte bulunan üreticiler, Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı sınırları içerisinde belirlenen alanlarda, şifalı bitkilerin toprağa ekimine başladı. Bu bitkiler arasında, geleneksel tıpta uzun yıllardır kullanılan ve modern tıp literatüründe de önemli bir yere sahip olan şifa çiçekleri öne çıkıyor. Bu bitkilerin hasadı da artık başladı. Proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların Gelibolu Tarihi Yarımadası'nın ekonomik ve kültürel zenginliğine katkı sağlaması bekleniyor. Aynı zamanda, bu çabaların bölgedeki tarımın çeşitlendirilmesine ve sürdürülebilirliğine de olumlu etkiler yapması öngörülüyor. Geçen yıl projesi hazırlanarak onaylanan çalışmada uygulama alanı olarak seçilen ve Ecdadı yad etmek için Çanakkale’ye gelen ziyaretçilerin  en çok ziyaret ettiği Alçıtepe köyünde düzenlenen  hasat  töreni ile yaklaşık 20 dönümlük  alanda ekilen şifa bitkileri hasat edildi.  Hasat törenine Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, çiftçiler ve köylüler katıldı.  Tarihi alanı güzelleştirmek için yürütülen proje hakkında bilgiler veren Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir   "Bahçemizde ilk ürünlerimiz kendini göstermeye başladı ve bugün de bölge halkımızla beraber Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı personelimizle beraber ilk hasadımızı yapacağız. Tarihi Alan Başkanlığı olarak bölge halkıyla beraber burada yaşayan halkımızla birlikte burada katma değeri yüksek ürünler oluşturmak ve pazarlaması daha kolay yapılabilen şifalı bitkiler adı altında tıbbi aromatik bitkileri burada yetiştirmek istiyoruz. Onlarca çeşit bitkiyi burada yetiştirme imkanına sahip olacağız ve hem gelen ziyaretçilere bunları verme, hediye etme hem de bölge halkına bir gelir getirme fonksiyonu olacak" dedi.

“Çanakkale'ye Bir Nefes Almaya Bekliyoruz”

Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, şifa bitkileri projesi ile, Tarihi alanın doğal renklere büründüğünün altını da çizerek bu projeler ile tarihi alanın daha da anlamlı olacağını belirterek "Misafirlerimizi Çanakkale'de tarihi alanda bir zaman tünelinde yolculuk yaptıktan sonra da buradaki bahçemize bekliyoruz. Ziyaretlerinin daha da anlamlı olması için, daha doğal bir ortamda, daha güzel bir ortamda şöyle bir nefes almak için şifalı bitkiler bahçemize bekliyoruz. Çünkü tarihi alan dokusu bozulmamış, doğallığı bozulmamış bir alandır, bir mekandır. Hem tarihsel özelliğiyle hem de doğal dokusuyla gelen ziyaretçilere çok farklı bir an yaşatma imkanına sahip olacaktır. Dolayısıyla Çanakkale tarihi alanda şifa bahçemiz bugün açmıştır. Şifalı bitkilerimiz kendini göstermiştir. İlk hasat heyecanını yaşıyoruz ve bütün herkesi Çanakkale'ye bir nefes almaya bekliyoruz" dedi. Bu proje, sadece Gelibolu'nun değil, Türkiye'nin tarımsal ve turistik potansiyeline de ışık tutuyor. Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nın öncülüğünde yürütülen bu anlamlı çalışma, bölgenin kalkınmasına ve kültürel zenginliğinin korunmasına önemli bir katkı sunuyor.

Murat Çağlayan