Ezine'de Geleceğe Yatırım

 

Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu (MYO), öğrencilerin meslek seçimleri ve gelecekteki iş hayatlarına dair bilgi sahibi olmalarını sağlamak ve mezun olmadan önce güçlü bir ağ oluşturma fırsatı sunmak amacıyla "Ezine'de Geleceğe Yatırım: Gıda İhtisas OSB Meslek Yüksekokulu Günleri" etkinliğine ev sahipliği yaptı. Bu anlamlı etkinlik, Ezine Kaymakamı Yunus Kızılgüneş, Belediye Başkanı Güray Yüksel, ÇOMÜ Rektörü Cüneyt Erenoğlu, MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Ekici, diğer davetliler ve çok sayıda öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi.

“Sanayici İle Mesleki Eğitim Arasında Doğrudan Bir Temasın Kurulmasını Sağlıyoruz”

Etkinlik boyunca, öğrencilerle işverenler arasında gerçekleştirilen buluşmalar büyük ilgi gördü. Bu buluşmalar, öğrencilerin öğrenim süreçlerinde tanıştıkları teorik bilgileri pratikle birleştirme ve mezuniyet sonrası iş hayatına daha bilinçli bir adım atma fırsatı sundu. Öğrenciler, seçtikleri mesleklerin dinamiklerini, gereksinimlerini ve sektördeki fırsatları daha yakından tanıma imkânı buldu. İşverenler ise nitelikli ve istekli adaylarla tanışarak gelecekteki iş gücü ihtiyaçlarını karşılama yolunda önemli adımlar attı. Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren ve meslek yüksekokulu  hakkında bilgiler veren  Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Ekici “OSB Meslek Yüksek Okulu olduğumuzda öğrencilerimize OSB içerisinde mesleki eğitim, staj ve iş imkanı sağlayabiliyoruz. Öğrenciler seçtikleri meslekleri veya gelecekteki iş hayatlarını öğrenim esnasında tanımaları ve daha mezun olmadan bir network oluşturma imkanı sağlamalarını sağlıyoruz. Sanayici ile mesleki eğitim arasında doğrudan bir temasın kurulmasını sağlıyoruz. Öğrencilerimizin teorik eğitimlerini aldıkları derslerin uygulama kısımlarını işletmelerde bizzat çalışarak öğrenmelerini sağlıyor. Sanayici tarafından da baktığımızda insan kaynağı portföyü oluşturması daha önceden tesisli çalışan işini bilen hazır eleman istihdamını sağlıyoruz ve en önemlisi asıl en büyük avantajımız Sanayi Bakanlığı'ndan birçok proje ve hibe desteği alabiliyoruz. Bu ve bunlar gibi birçok avantajı var. Biz o sebebi meslek yüksekokuluna geçmemizin en büyük sebeplerinden birisi bunlardı. Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu olarak mesleki eğitim ve sanayinin kesiştiği bir noktada bulunuyoruz. Meslek yüksekokulumuz akademik bilgi ile pratik deneyimi birleştirerek öğrencilerimizi iş hayatına en iyi şekilde hazırlamayı hedefliyor. Bu bağlamda üniversitemiz ile sanayi kuruluşlar arasında oluşturulacak ulusal ve uluslararası projeler ilçemize, üniversitemize ve ülkemize ciddi katkılar sağlayacaktır. Bu projelerle de öğrencilerimiz staj ve iş imkânları bulacak. Aynı zamanda gerçek projelerde yer alarak teorik bilgilerini pratiğe dökme fırsatları yakalayacaklardır.” dedi.

“Yükselen Fabrikalarda Tabi Ki Yetişmiş Eleman Ara Eleman İhtiyacı Oldukça Fazla”

Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Alper Altınok ise yaptığı konuşmada, özellikle kalifiyeli eleman yetiştirilmesinde, eğitimin kitapların yanı sıra sahada da yürütüldüğü örnek bir meslek yüksek okulu olacağını belirterek, Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Meslek Yüksek Okulunun eğitimde örnek olacağını belirtti. Altınok  “Gelişen Türkiye'de üretimin artmasıyla birlikte sanayi ve iş gücünü birleştirmek çok önemli. Bunu yapan örnek organize sanayi bölgeleri, örnek tesisler, örnek okullar var. Bizde inşallah Ezine’de, Çanakkale'de böyle bir oluşumun temellerini attık. Hızla da bunu ileriye götürmeye çalışacağız. Hemen yanımızda yükselen fabrikalarda tabi ki yetişmiş eleman ara eleman ihtiyacı oldukça fazla olacak. İnşallah Ezine’den ve burada diğer meslek yüksekokullarımızdan da buraya destek sağlayacağız. Sanayide ihtiyacı olan sanayinin ihtiyacı olan bilgi birikim ve araştırma gücü üniversitelerimizde mevcut, ama bu üniversitedeki bilgi birikimi bu teknolojiyi sanayiciyle buluşturmadan toplumun yararına bir fayda sağlamadan sadece kitap halinde kalıyor. İnşallah biz Ezine’de bunun en güzel örneklerini vereceğiz.   Yakın zamanda yine bu alan içerisinde bir mükemmeliyet merkezimiz olacak. Protokollerini hazırladık. İnşallah kısa sürede onun da protokolleri hazırlanıp imzalanıp faaliyete geçecek. Burada bizim amacımız hem Ezine’yi hem Çanakkale'yi hem üretim sanayi sektörünü üniversiteyle birleştirip hem iş gücü açısından hem de yenilikçi ürün açısından fayda sağlayabilmek. Ben Ezine'nin ve Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Meslek Yüksek Okulu'nun buna örnek teşkil edeceğini düşünüyorum.”  şeklinde konuştu.

“Amacımız Çanakkale’ye Ülkemize Katkı Sağlamak”

Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, programda yaptığı konuşmasında “Organize sanayinin temelleri atıldığı zaman amacımız her zaman hem kıymetli öğrencilerimize hem de şehrin vatandaşına hem de ülkenin ekonomisine katkı sağlaması adına yaptığımız hızlı bir aksiyonun temeli olarak bugün baca tüten bir sanayi alanı oluşturduk. İnşallah bugün de organize sanayinin bir meslek yüksek kokulu olarak hem şehre katkısı hem de buradan mezun olan öğrencilerimize teorik bilgilerin pratikte aynı zamanda iş adamlarını da tecrübe olarak geri döneceğinden hepimiz emindik. Bugünden sonra da şehrimizin güzel bir organize sanayisiyle ve kıymetli öğrencilerimizin tecrübesiyle güzel bir sonuç alacağımızdan hiçbir şüphemiz yoktur” dedi.

“ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanları yetiştirmek çok önemli”

Ezine Kaymakamı Yunus Kızılgüneş, etkinlikte yaptığı konuşmada, Ezine Gıda İhtisas OSB Meslek Yüksekokulu'nun bölge için taşıdığı öneme vurgu yaparak, "Bu tür etkinlikler, öğrencilerimizin gelecek planlamaları için büyük bir fırsattır. Hem işverenler hem de öğrenciler için verimli bir buluşma ortamı sunuyoruz. Bölgedeki sanayi kuruluşlarımızın ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanları yetiştirmek için üzerimize düşen görevi yapmaya devam edeceğiz" dedi.

“Sektörün Nitelikli Elemanlara İhtiyaçı Var”

Etkinlikte bir konuşma yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu ise Meslek yüksekokulunun kurulum sürecine değinerek bu sürecin kolay olmadığını belirtti. Erenoğlu  “Tabi Ezine Meslek Yüksel Okulundan, Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokuluna dönüşüm çok kolay olmadı. Yaklaşık burada altı buçuk yıl bir idari yöneticilik yaptık. Ezine’yi çok iyi tanıyoruz. Ezine’nin dinamiklerini hem geçmiş Kaymakamlarımız şimdiki Kaymakamımız, geçmiş ve Belediye Başkanımız şimdiki Belediye Başkanımız bütün abilerimizle yakın çalıştık. Özellikle Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölge Müdürümüzde yörenin ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda talepleri aldık. İyi uygulama örneklerinden özellikle bu konuda çalışmış üniversitelerden başta OSTİM Üniversitesi Teknik Üniversitesi olmak üzere ciddi anlamda mentörlük aldık, çalışmalarımızı yaptık ve bugüne geldik. Yaklaşık bir yıl önce üniversitelerimizde rektörlük görevine başladığımdan bu yana geçen Kurumsal direktörlüğümüz de sayı çıkarttı. 250 civarında ilçeler dahi çalıştay yapmışız. Özellikle özel sektör çalıştayların da sektörlerin bir numaralı beklentisi artık nitelikli eleman denmiyor. Düzeltiyorum. Nitelikli ara eleman demiyor, nitelikli eleman her alanda kendini yetiştirmiş, sosyal olarak yetiştirmiş mezunlara, sektör çalışanlarına ihtiyaçları var. Aynı şekilde Ezine’mizdeki çalıştayımız da sağ olsun hem Kaymakamımız hem Belediye Başkanımız hem yöneticilerimiz, yerel yöneticilerimiz de katıldılar. Özellikle bu istihdam açığının kaliteli alanda yetiştirmiş eleman eksikliğinden dolayı böyle bir talep oldu. Bu talebinde içini doldurarak bugüne geldik” dedi. Programda ayrıca Çanakkale Teknopark Ekosistemini Dr. Kadir Yılmaz anlattı. Daha sonra Teknopark tanıtım sunumu izlendi. Yapılan konuşmaların ardından projelerde başarı sağlayan öğrenci ve akademisyenlere belgeleri takdim edildi ardından etkinlik kapsamında stant açan Ezine İlçesinde faaliyet gösteren firmaların stantları gezildi.

Murat Çağlayan