Tohumu, çiçeği ve kabuğuna kadar yararlı olan bu bitki, günümüzde jel, krem ve yağ formlarında kullanılır. Cilt üzerindeki etkileriyle öne çıkan at kestanesi faydaları sayesinde tercih edilen bir ürün haline gelmiştir. 

 

At Kestanesi Nedir?

At kestanesi, orijinal adı Aesculus Hippocastanum olan ve Sapindaceae familyasına mensup bir ağaç türüdür. 39 metreye kadar uzayabilen bu ağacın yaprakları 13-20 cm uzunluğundadır ve geniştir. Çiçekleri sarı, beyaz ve pembe lekelidir ve dikkat çeker. İlkbahar mevsiminde çiçek açan bu ağaç oldukça verimlidir. Zira her çiçek salkımında 1 ila 5 meyve yetişir ve at kestanesi olarak adlandırılır. Yeşil renkli tohumları tıp alanında birçok farklı şekilde kullanılır.

 

At Kestanesi Faydaları Nelerdir?

At kestanesi, 13 farklı türü bulunan bir süs bitkisidir. Verimli çiçekleriyle öne çıkan ağaç bahar aylarında meyvelerini verir. Yeşil ve dikenli kapsül formunda bir kabuğun içerisinde yer alan tohumu, at kestanesi olarak adlandırılır. P vitamini açısından zengin olan bitkinin birçok yararı vardır. Kullanım öncesi doktor ile iletişime geçilmesi gerekir. Genel olarak at kestanesi faydaları şu şekilde sıralanabilir:

 

Antienflamatuar özelliği sayesinde iltihapları azaltma etkisine sahiptir. 

Kan dolaşımını artırdığı için varis ve ödem tedavisinde işe yarar. Aynı zamanda damar tıkanıklığını önler. 

Ciltteki kırışıklıkları önlemeye yardımcı olur. 

Apigenin içerdiğinden sarkmış derileri toplamaya ve selülit görünümünü azaltmaya yardımcıdır. 

Uykusuzluk ve yorgunluktan kaynaklı göz altı morluklarına iyi gelir. 

Hemoroid (basur) kanamalarını azaltabilir.

Romatizma ve eklem ağrılarını azaltmaya yardımcı olur. Kan dolaşımını artırdığı için ağrıların kısa süre içinde geçmesini sağlar. 

Hücre yenileme özelliği sayesinde cilt lekelerine iyi gelir. 

Kronik stres ve yorgunluk etkilerini azaltır. 

Saçların sağlıklı uzamasına yardımcı olur ve saç dökülmesini azaltır.

Sivilce lekelerinin geçmesini sağlar.

At Kestanesi Ne İşe Yarar?

At kestanesi genelde krem, yağ veya jel formda olduğu için vücuda masaj olarak uygulanır. Özel etkilere sahip olan bu bitkisel ürününün birçok yararı vardır. Cilt, vücut ve saça olan faydaları sayesinde pek çok kişi tarafından tercih edilir. Ancak bireyler kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalıdır. Aşağıda at kestanesinin işe yaradığı kullanım alanlarını görebilirsiniz:

 

Kas ve eklem ağrılarına iyi gelebildiği için romatizma rahatsızlıkları yaşayanlar için uygundur. 

Cilde sıkı bir görünüm kazandırdığı için yaşlanma belirtilerini geciktirir. 

Güneşe bağlı olarak meydana gelen lekeleri azaltmaya yardımcı olabilir. 

Masaj yoluyla cilde uygulandığında daha sağlıklı bir görünüm kazandırır.

Gözenekleri küçültmeye yardımcı olduğundan pürüzsüz bir görünüme yardımcı olabilir. 

Saç bakımında kullanılır; saçın daha canlı ve parlak olmasını sağlar. Aynı zamanda hızlı bir şekilde uzamasına yardımcı olur.

Göğüs ve boğaz bölgesine masaj yoluyla uygulandığında öksürüğün şiddetini azaltmaya yardımcı olur. 

Yüzdeki kılcal damarların izlerini azaltmada tercih edilebilir.

İshal ve ateş gibi rahatsızlıkların meydana getirdiği semptomları azalmaya yardımcı olur.

At Kestanesi Yağı Faydaları Nelerdir?

At kestanesi yağı, en çok kullanılan formlarından biridir. Bu ürün, at kestanesi meyvesinden elde edilir ve oldukça faydalıdır. Cilde birçok yararı olan bitkisel yağ, doğrudan uygulanabilir. At kestanesi yağı faydaları şu şekilde sıralanabilir:

 

Sivilce ve güneş lekesi tedavisinde kullanılır. 

Cilde masaj yoluyla uygulandığında kırışıklıkları önler ve zamanla giderir. 

Gözeneklerin küçülmesine yardımcı olur. 

Saçları sağlıklı bir şekilde uzatır.

Vücudun belirli bölgelerinde meydana gelen çatlak ve selülit görünümünü azaltır. 

Basur tedavisinde kanamaları azaltmak için kullanılır. 

Genetik olmayan genelde uykusuzluk ve yorgunluğa bağlı olarak oluşan göz altı morluklarında etkilidir.  

Vücudun belirli bölgelerinde meydana gelen kasılmaların gevşemesine yardımcı olur. 

Göğüs bölgesine masaj olarak uygulanırsa soğuk algınlığının belirtilerini azaltır.

Kan damarlarını koruduğu için çatlak ve varise iyi gelebilir. 

İçerdiği antioksidan sayesinde vücuda zindelik ve enerji verir. 

At kestanesi yağı faydaları bakımından özel bir üründür. Cilde doğrudan masaj yoluyla uygulanan bu bitkisel yağ birçok işe yarar. Saç bakım rutinlerinde kullanımında krem veya şampuan gibi ürünlerinin içine eklenebilir. Genelde vücut için tercih edilen at kestanesi yağı sporcular için de fayda sağlar. Kasları gevşetici ve dinlendirici etkisi olduğu için yorgunluk etkilerini azaltır. Hatta ayakkabıdan kaynaklı ağrılarda ayağa masaj yoluyla uygulanması önerilir. Kısacası at kestanesi yağı faydaları birçok unsuru içerir. Ancak kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. 

 

At Kestanesi Jeli Faydaları Nelerdir?

At kestanesi, jel formunda da kullanılan bitkisel bir üründür. Cilde uygulanan jel, sağladığı yararlarıyla öne çıkar. At kestanesi jeli faydaları özellikle de selülit, varis ve migren gibi rahatsızlıklara iyi gelebilir. Ayrıca şunlar da bu jelin sağladığı faydaları arasında yer alır: 

 

Eklem, kas ve kas ağrıları gibi romatizmal rahatsızlıklara iyi gelir. 

Adet sancılarını hafifleten bir etkisi vardır. 

Antienflamatuar özelliği sayesinde iltihapların vücuttan hızla atılmasını sağlar. 

Cilt sorunlarıyla savaşır. Lekeleri azaltır, sarkma görünümlerini azaltır ve sivilceleri baskılar.

Yanık acısına iyi gelir ve izlerini kısa sürede geçirir. 

Vücutta meydana gelen inatçı kaşıntıların etkilerini azaltır. 

Yaraların daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda lekelerini de kısa sürede geçirir.

At kestanesi jeli faydaları bakımından zengindir. Bu nedenle vücudun birçok bölgesine uygulandığında çeşitli yararlar sunar. Aynı zamanda sıkılaştırma etkisi olduğundan kilo verme sürecinde sarkan derileri toparlama etkisi vardır. Vücuda masaj yoluyla bir miktar sürülerek uygulanan at kestanesi jeli, soğukluk hissi verebilir. Bitkisel özden elde edilen bu ürünü günlük olarak vücuda uygulamak mümkündür. Kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. 

 

At Kestanesi Hangi Hastalığa İyi Gelir?

At kestanesi faydaları söz konusu olduğunda iyi geldiği bazı hastalıklardan da bahsetmek gerekir. Antienflamatuar etkisiyle öne çıkan bu bitkisel kaynak, eklem ve kemiklerdeki romatizmal rahatsızlıkları giderir. Aynı zamanda vücutta ödem ve iltihaplanmaların da azaltılmasına yardımcı olur. Ayrıca kan dolaşımını düzenleme etkisi olduğundan damar tıkanıklığına bağlı olarak meydana gelme riski yüksek olan hastalıkları önler. At kestanesi faydaları sayesinde en fazla hemoroid tedavisinde kullanılır. Bunun nedeni basur nedeniyle oluşan kanamaları azaltma gücünün olmasıdır. Diğer yandan soğuk algınlığı, açık yara ve cilt problemlerinde de gözle görülür faydaları vardır. Dolayısıyla at kestanesi, olumlu etkileriyle çok yönlü bir bitkidir. 

 

At Kestanesi Nasıl Kullanılır? 

At kestanesi özel bir bitkidir ve farklı şekillerde ürünleri vardır. Yani krem, jel, yağ ve balsam gibi çeşitleri mevcuttur. Günlük kullanıma uygun olan bu ürünler cilde, vücuda veya saça uygulanabilir. Yüze, el, kol veya bacaklara belirli miktarlarda alınarak sürülür ve mesaj yapılır. Başta soğukluk hissi verir ve hatta hafif yanma hissiyatı oluşturabilir. Uygulandıktan kısa süre içerisinde ağrı, yanık ve kaşıntı gibi birçok problemi etkisi altına alır. 

 

At Kestanesi Faydaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

AT KESTANESİ YENİR Mİ?

At kestanesi, özel bir ağacın meyvesidir ve yenebilir. Fakat eskulin olarak adlandırılan bir zehir içerdiğinden çiğ olarak tüketilmesi oldukça tehlikelidir. Bu madde felç, koma ve ölüm gibi risklere kadar yol açar. Bu nedenle kurutulduktan ve toz haline getirildikten sonra tüketilmesi önerilir. 

 

AT KESTANESİ DİZ AĞRISINA İYİ GELİR Mİ? 

At kestanesinin birçok romatizmal rahatsızlıklara iyi geldiği bilinir. Bunlardan biri de diz ağrısıdır ve doğrudan bu bölgeye jeli, kremi veya yağı uygulanabilir. Sürüldükten sonra diz bölgesine masaj yapıldığında etkisini gösterir. Ayrıca düzenli kullanımda bu ağrıyı azalttığı için tavsiye edilir. Doktor tavsiyesi olmadan tercih edilmemeli.

 

AT KESTANESİ YÜZE SÜRÜLÜR MÜ?

At kestanesinin cilde sunduğu birçok fayda vardır. Yüze sürülmesi uygun olan kremi veya yağı kırışıklıklara, sivilcelere ve gözeneklere iyi geldiği söylenir. Fakat hassas bölge olan göze doğrudan uygulanmamalıdır. Dolayısıyla at kestanesi kreminin etkileri sayesinde yüze sürülebilir.

 

Sünnet Sonrası Enfeksiyon Nasıl Geçer?

 

satır arasıSünnet Sonrası Enfeksiyon Nasıl Geçer?

Sünnet, hijyen ve dini sebeplerle yapılan cerrahi bir işlemdir. İşlem sonrasında enfeksiyon riski mevcut olsa da doğru bir bakım ve tedavi ile bu durum önlenebilir.