Hasat sezonunun başlamasına günler kala, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2024 yılı hububat alım fiyatlarını açıkladı. Ancak açıklanan fiyatlar, üreticiler arasında hayal kırıklığına neden oldu. Toprak Mahsülleri Ofisin’ nden yapılan Buğday alım fiyatı açıklamasında Makarnalık buğdayın Ton fiyatı 10.000 TL, Ekmeklik buğday’ ın Ton fiyatı 9.250 TL ve Arpa’nın Ton fiyatı  7.250 TL olarak belirlenmişti. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticiler için ton başına fark ödemesi desteği de verileceği açıklandı. Bu desteklerle birlikte üreticilerin eline geçecek net tutarlar ise Makarnalık buğday’ da Ton başına 11.750 TL, Ekmeklik buğday’ da Ton başına 11.000 TL ve Arpa’ da Ton başına 8.000 TL? şeklinde oluşmuştu.

Buğday Üreticileri Tepkili

Açıklanan fiyatlar, gübre, mazot, yedek parça ve makine kiraları gibi maliyetlerin yüksek olması nedeniyle üreticiler tarafından yeterli bulunmadı. Üreticiler, belirlenen fiyatların, artan üretim maliyetlerini karşılamaktan uzak olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca, geçen yıla oranla buğday üretiminin %4,5 azaldığı, hububat grubunda ise %5,4'lük bir düşüş beklendiği açıklandı?. Bununla birlikte, Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilere ek olarak gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk desteği sağlamaya devam edeceğini duyurdu. Ürün bedeli ödemelerinin ise 45 gün içinde doğrudan üreticilerin banka hesaplarına aktarılacağı belirtildi. Ayrıca, üreticilerin hasat döneminde fiyat düşüşlerinden etkilenmesini önlemek amacıyla Ticaret Bakanlığı ile birlikte bazı dış ticaret tedbirlerinin alındığı ve uygulanacağı ifade edildi. Bu kapsamda, yurt içinde üretilen buğdaylarla yapılan kati un ihracatının serbest bırakıldığı ve belirli şartlarla buğday ve arpa ihracatına izin verileceği açıklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, TMO'nun 600'den fazla alım noktasında faaliyet göstereceğini ve randevulu alım sistemine geçileceğini duyurdu. Üreticiler, bu sistem üzerinden ürünlerini TMO'ya teslim edebilecekler ve ödemelerini zamanında alacaklar. TMO'nun açıkladığı 2024 yılı hububat alım fiyatları, üreticiler tarafından yetersiz bulunurken, ek desteklerin ve tedbirlerin etkili olup olmayacağı ilerleyen süreçte netleşecek. Üreticiler, maliyetlerin karşılanması için daha yüksek fiyatlar talep ederken, piyasa koşullarının ve desteklerin nasıl şekilleneceği merakla bekleniyor.

Bu Fiyatlar Çiftçinin Batışını Hızlandırır

Çanakkale Zıraat Odası eski Başkanı İlhan Ulus, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan 2024 yılı buğday alım fiyatına sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla sert tepki gösterdi. TMO, ekmeklik buğday alım fiyatını ton başına 9,250 TL, makarnalık buğday için ise 10,000 TL olarak belirlemişti. Ancak çiftçilere verilen destekleme ödemeleriyle bu fiyatlar sırasıyla 11,000 TL ve 11,750 TL'ye kadar çıkabiliyor?. Ulus, paylaşımında bu fiyatların çiftçilerin maliyetlerini karşılamadığını belirterek, "Tam rezillik. TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği) 11,00 TL maliyet hesabının altında 9,25 TL fiyat açıklanıyor. Bu çiftçinin batışını hızlandırması demektir. Bu fiyat kabul edilebilir bir fiyat değildir. TZOB acilen buğday mitingi düzenleyerek çiftçinin sesini duyurmalı," ifadelerine yer verdi?.

Yıllık Enflasyon %75 İken Buğday Alım Fiyatlarına  %12 Zam Olur Mu ?

Çanakkale Merkez Muhtarlar Derneği Başkanı ve üretici Ufuk Göçoğlu, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 2024 yılı için açıkladığı buğday ve arpa alım fiyatlarına sert tepki gösterdi. Göçoğlu, belirlenen fiyatların çiftçilerin maliyetlerini karşılamadığını ve köylerdeki çiftçilerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirtti. Göçoğlu, açıklamasında, "Enflasyonun %75 ve girdi fiyatlarındaki artışın %50 olduğu bir ortamda, buğday alım fiyatındaki artış sadece %12. Bu adaletsizliğe dur demek için sesimizi duyurmalıyız" dedi. Göçoğlu, adil fiyat politikalarının uygulanması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi. “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), buğday ve arpa fiyatlarını açıkladı ve bir kez daha umutlarımızı yerle bir etti. TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon % 75, girdi fiyatlarındaki artış %50 iken, buğday alım fiyatındaki artış sadece %12. Bu sorunun cevabını bulamadığımız sürece, köylerdeki çiftçiler yok olma riskiyle karşı karşıya kalacak. Ekonomik kriz, emeğimizi ve ürünlerimizi maliyetin altında satmaya zorlayarak çözülemez. Atatürk, kalkınma hamlesini tarım alanında yapmıştı ve bu mirası korumak hepimizin sorumluluğudur. Ancak günümüzde, bu fiyatlar neye göre, kime göre belirleniyor? Girdi maliyetlerimiz artarken, ürünlerimizin fiyatları yerinde sayıyor. Bu adaletsizliğe dur demek için sesimizi duyurmalıyız. Tarımın ve çiftçinin önemini unutmamalıyız. Bizim alın terimizin karşılığını almak hakkımız. Adil fiyat politikaları talep ediyoruz” 

Ogün inal