Ölümsüzlük mantarı olarak da bilinmesi besin değerleri açısından dikkatleri üzerine toplar. Ancak kültür mantarının aksine doğrudan tüketilememesi kullanımı için bazı yöntemlere başvurulmasını gerekli kılmıştır. Bu nedenle ilaç, gıda takviyesi ya da kozmetik sektöründe ham madde olarak kullanımı yaygındır. Bu süreçte reishi mantarı faydalarının insan sağlığına katkısının olması kullanımını önemli hale getirmiştir.

Reishi Mantarı Faydaları Nelerdir?

Ham madde olarak kullanımı incelendiğinde en çok bilimsel çalışma ve veri kırmızı renkli türünde bulunur. Bu sebeple, kırmızı ve parlak hatları ile insanları cezbeden bir görünümü de vardır. Günlük kullanımda da kırmızı türevinin yer alması kırmızı reishi mantarı faydalarına odaklanılmasını sağlamıştır. Bu doğrultuda, Ganoderma Lucidum insan sağlığına etkilerinden bahsederken kırmızı reishi mantarı faydaları merkezli cevaplar verilir.Genel olarak reishi mantarı faydaları aşağıdaki gibi listelenebilir. İnsan vücuduna dışarıdan giren yabancı bir madde bağışıklık sisteminin cevap vermesine neden olur. Bu süreçte, bağışıklık cevabının antikor üretimini arttırması sonucu antijen kısa sürede yenilenmezse enfeksiyon ortaya çıkabilir. Kanın koyulaşmasına neden olan bu durum dolaşımı yavaşlatabilir ve büyük çaplı sorunlara sebebiyet verebilir. Ganoderma Lucidum'un kan sulandırıcı özelliğinin olması dolaşımını akışının dengeye gelmesinde yardımcı rol oynar. Böylece, enfeksiyonun kontrol altına alınmasına destek olur. Böbrek ve damar sisteminde oluşan bir problem kan basıncını yükseltebilir. Özellikle böbreklerde enfeksiyonun artması, iyon dengesizliği ve üre seviyesinin yükselmesi kan basıncı yüksekliğinin temel nedenlerindendir. Kan basıncının artması da hipertansiyon hastalığını gündeme getirebilir. Kan basıncının düşmesine destek olan Ganoderma Lucidum hipertansiyon belirtilerinin de azalmasında yardımcı rol üstlenir. Kan sulandırıcı özelliği ile kan akışını arttırmaya katkı sağlayan Ganoderma Lucidum, cinsel performansın da yükselmesinde yardımcı rol oynar. Bununla birlikte, testosteron hormon düzeyinin dengede kalmasına destek olması prostat hastalığı üzerine de yardımcı olmasını sağlar. Reishi mantarı faydalarından bir tanesi de sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliklerinin olmasıdır. Antioksidan özellikleri sayesinde oksidatif stres azaltılarak sinir hücrelerin yenilenmesi desteklenebilir. Melatonin, serotonin gibi hormon benzeri yapılarının duyarlılığını desteklemesi stres kontrolünde de avantaj sağlar. Kan akışının artmasıyla hormon benzeri yapıların beyne daha hızlı ulaşmasının sağlanması büyük katkı oluşturur. Sinirleri yatıştırma özelliği ile uykunun dengeye girmesine ve hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur. Solunum sisteminde oksijen döngüsünü düzenlemeye yardımcı olması öksürük ve soğuk algınlığı semptomlarının azalmasını destekler. Enerjiyi yükselten etkisi sayesinde yorgunluk semptomlarını azaltmaya da yardımcı olur. İçeriğinde fonksiyonel maddeler sayesinde kronik iltihaplanmanın önlenmesine destek olurken crohn ve diğer otoimmun hastalıkların belirtilerin miminize edilmesine destek olur.

Etken madde zenginliği ile bağışıklık sistemini düzenlemeyi destekler, bu sayede kanserleşme riski söz konusu ise hücre düzeyinde bütünlüğün korunmasına katkı sağlayabilir. Bu doğrultuda meme ve akciğer kanseri üzerine olumlu çalışmalar mevcuttur. Yanlış testosteron olarak bilinen DHT hormonu vücutta kıllanmayı arttırabilir ya da saç dökülmesini tetikleyebilir. Hem erkek hem de kadında görülen bu problemde Ganoderma Lucidum kullanımıyla iyileşme süreci desteklenebilir. Hormonun etkinliğinin azalmasına yardımcı olurken saç köklerinin güçlenmesine olumlu etki eder. Böbrek aktivitelerin artmasını sağlayarak idrarın atılmasını ve fonksiyonlarının korunmasını destekler.Kan akışına destek olması migren semptomlarının azalmasına destek olur. Reishi mantarı faydaları arasında pankreas organının sağlığının korunmasını desteklemesi vardır. Bu sayede insülin salınımının kontrollü ve dengeli olması sağlanarak kan şekerinin dengede tutulmasını destekler.Kötü huylu kolesterolün düzenlenmesine katkı sağlaması yağlanma oranını vücutta azaltabilir, böylece obezite riskinin oluşmasını engellemede destek olur.

 Reishi Mantarı Faydalarında Bileşenlerinin Etkisi

Laboratuvar koşullarında ham madde ekstraksiyon işlemleri sonrasında özüt olarak elde edilebilir. Devamında ise zenginleştirilmiş içeriğin gıda takviyesi olarak üretimi yapılır. Kapsül ya da tablet olarak günlük kullanımı sağlanan ürünün içerikleri analitik yöntemlerin kalitesine göre değişkenlik gösterir. İçeriğinde yüksek oranda bulunan etken madde peptidoglikanlardır, diğer bir ifadeyle b-glukanlar açısından zengindir. Ayrıca triterpenler ve polisakkaritler de baskın etken maddelerdendir. Ek olarak, kumarin, mannitol, lakton gibi aminoasitler; alkoloidler, omega 3 gibi doymamış yağ asitleri açısından da zengindir. Minerallerden iyot ve selenyum açısından da yüksek bir içeriğe sahiptir.  Polisakkarit ve b-glukan içeriği fonksiyonel şekerler grubundadır; bu sayede enerji metabolizmasına, immun sisteme ve otoimmun hastalıkların tedavisine destek yaklaşımlar kazandırır. Ayrıca b-glukan içeriğiyle bağırsak florasını düzenlemeye destek olurken yararlı bakterilerin daha uzun yaşamasına büyük katkı sağlar. Bu kapsamda, probiyotik/prebiyotik içerikli ürünlerle de sinerjik etkili olduğu sıkça vurgulanır. Bu içeriklere sahip olması terapötik anlamda antidiyabetik, antioksidan, iltihap kurutucu, yara iyileştirme potansiyeli, kan sulandırıcı özellikleri ürüne kazandırır.

Kullanım Şekli İle Reishi Mantarı Faydaları Arasındaki İlişki

Ganoderma Lucidum'un doğrudan tozu öğütülerek elde edilebilir. Bu durumda lezzet ve aroma katması için çorba ya da smoothie içeceklerine ek gıda olarak ilave edilebilir. Ayrıca yiyeceklere ve içeceklere ilave edilen üründe acı tat baskılanmış olur, böylece kullanım kolaylığı yaratır. Kültür mantarının aksine pişirilerek yemekte tüketilen bir ürün değildir. Bu nedenle farklı alternatifler şeklinde kullanımı sağlanabilir. Öğütülmüş toz formu ya da ekstraktı çay ya da kahvede kullanılarak pozitif bir etki oluşturabilir. Ekstrakt türevinin gıda takviyesinde kullanımı sağlanabilir, yapılan bilimsel çalışmalarda günlük kullanım dozu da 200-1200 mg arasında belirtilmektedir. Günlük olarak 1-2 kapsül şeklinde kullanımı önerilir ve en az 3 boyunca düzenli kullanımına devam edilmesi tavsiyeler arasındadır. Besin takviyesi olarak ürünün kullanımında kişinin yaşı, kilosu, sağlık profili ya da hastalıklarının varlığına göre günlük alım dozu gerçekleştirilebilir.

Reishi Mantarı Faydaları ve Zararları

Ürünü günlük kullanım dozlarına doktor önerisinde alınması önemlidir. Ekstrakt olarak uygun dozda kullanılsa da kişinin bazı hastalıklarına ya da hassasiyetlerine göre yan etki gözlemlenebilir. Bu doğrultuda, kullandığında sakınca oluşturabilecek durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir: Diyabet ve yüksek tansiyon hastaları düzenli ilaç kullandığı için doktor kontrolünde kullanılması gereklidir. Bireyin kanı gereğinden fazla sıvıysa ya da hemofili hastalığı varsa ürünün kullanımı önerilmez. Kişinin mantar türlerine karşı alerjisi varsa yan etki oluşabileceğinden alımı tavsiye edilmez. Hamile ve emziren annelerin metabolik dengesi değiştiği için doktora danışarak kullanması önemlidir. Kişi 2-3 haftalık süreçte ameliyata girecekse kan sulandırıcı riskine karşı kullanımına bir süre ara verilmesi tavsiye edilir. Kadınların adet döneminde kanaması yüksekse bir süre gıda takviyesi kullanımına ara verilmesi doktor kontrolünde önerilebilir.

Diyabet Hastalarında Reishi Mantarı Faydaları Nelerdir?

Fonksiyonel şekerleri içeren hammadde pankreas organının rejenerasyon yeteneğinin artmasına yardımcı olur. Bu sayede, insülin ve glukagon hormon dengesinin korunmasına destek olur. Ayrıca, b-glukan gibi bağırsak florasını destekleyen içeriğe sahip olması besinlerin emilimini yavaşlatmayı destekler. Kan şekerinin de yükselmesi belirli bir ölçüde kısıtlanmış olur, bu sayede vücutta karbonhidrat ve yağ depolarında artışın engellenmesinin desteklenmesi sağlanır.

Reishi Mantarı Faydalarının Görülebilmesi İçin Günlük Kullanımı Ne Kadar Olmalıdır?

Ham maddenin ekstrakt olarak üretildiğinde bileşenleri konsantre olarak içermesi biyo verimliliğinin yükselmesinin ana nedenidir. Bu nedenle günlük 200- 1200 mg arasında 1 ya da 2 kapsül şeklinde ürünü kullanılması daha hızlı sonuç alınmasını sağlayabilir.

Haber Merkezi