Kumköyü yakınlarında çıkan yangın 800 futbol sahası büyüklüğündeki alanda etkili olmuş ve Gelibolu Yarımadası’nın üzeri çıkan yangında dumanla kaplanmıştı bu yangının hemen ardından Ezine’de çöplük alanda başlayan yangın şiddetli rüzgarında etkisi ile kısa sürede ormanlık alana sıçrayarak devam etti ve büyük bir yangına dönüştü. Ateş savaşçıları bu yangına müdahale ederken aynı saatlerde Gelibolu’ da da yangın çıktı ekipler o yangının büyümemesi için o yangına da müdahale etti. Aynı saatlerde çıkan yangın ateş savaşçılarının bölünmesine neden oldu. Bu iki yangının kontrol altına alınmasının hemen ardından da bu seferde Ayvacık Çamköy köyü yakınlarında ormanlık alanda yangın çıktı. Bayramın üçüncü günü başlayan ve Çanakkale’nin her birçok yerinde başlayan yangınlarda Çanakkale’nin adeta ciğerleri yanıp kül oldu. Ormanlık alanların yanı sıra tarım arazileri ve köylerde bazı evlerde alevlerin yıkıcı etkisinden nasibini aldı. Çıkan yangınlar kontrol altına alınırken soğutma çalışmaları da devam ediyor

Gelibolu Yarımadasında Çıkan Yangında Zarar Çok Büyük

Çanakkale, son günlerde ardı ardına çıkan yangınlarla büyük bir felaket yaşadı. Kumköyü yakınlarında tarım arazisinde başlayarak ormana sıçrayan yangın, 24 saat süren yoğun müdahaleler sonucu kontrol altına alınabildi. Kumköyü köyü yakınlarında tarım arazisinde başlayarak, ormana sıçrayan yangın 24. saatinde kontrol altına alınmış, 575 hektarlık alan zarar gördü Ancak bu yangın daha söndürülmeden, Gelibolu, Ezine ve Ayvacık'ta yeni yangınlar çıktı ve bu bölgelerdeki ormanlık alanlar büyük zarar gördü.

Gelibolu’daki Yangına Zamanında Müdahale Edilmesi Büyük Zararın Önüne Geçti

Gelibolu’da çıkan yangın da hızla yayıldı ve ormanlık alanları tehdit etti. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, yangına hem havadan hem de karadan müdahale etti. Bölgedeki yangınlar büyük oranda kontrol altına alınsa da, bazı alanlarda hala soğutma çalışmaları sürüyor.

Ezine’deki Yangın Çöplükten Sıçrayarak Hızla Ormana Yangınına Dönüştü

Ezine ilçesinde çöplükte başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle hızla makilik ve ormanlık alana sıçradı. Yangın nedeniyle Kiremitoba ve Aladağ köyleri tedbir amaçlı tahliye edildi. Bu köylerde bazı evler ve ahırlar yangında hasar gördü. Ezine'deki yangın, itfaiye ekiplerinin havadan ve karadan yoğun müdahaleleri sayesinde kontrol altına alındı, ancak bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor??.

Ayvacık’taki Yangın Şiddetli Rüzgarı Etkisi İle Hızla Büyüdü

Ayvacık ilçesine bağlı Çamköy köyü yakınlarında ormanlık alanda çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle hızla büyüdü. Yangına yakın olan Çamköy köyü tedbir amaçlı boşaltıldı. Ekiplerin yoğun çabaları sonucu bu yangın da kontrol altına alındı. Çevredeki köylerde yaşayan vatandaşlar, yangın söndürme çalışmalarına destek verdi. Ekiplerin yangını kontrol altına almak için mücadele ettiğini ifade eden Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, "Gece 00.30 civarında Çamköy’deki yangınımıza orman teşkilatımız başta olmak üzere diğer kamu, kurum, kuruluşların araç, gereç ve personeliyle müdahale devam ediyor. Çamköy tedbiren boşaltıldı. Bu gece vatandaşlarımızı Ayvacık ilçemizde misafir edeceğiz. Yangın köyün içinde başlamasına rağmen köye doğru değil, yangın dış tarafa doğru ilerledi. Ekiplerimiz yangını kontrol altına almak için mücadele ediyorlar. İnşallah en kısa sürede ’kontrol altına alındı’ haberini vermeyi ümit ediyoruz” şeklinde konuştu. Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamada ise, “Ayvacık ilçesi Çamköy köyü civarında devam eden orman yangınına orman ekiplerimiz havadan ve karadan müdahale etmektedir. Devam eden orman yangını söndürme çalışmaları Vali İlhami Aktaş tarafından yerinde koordine ediliyor. Çamköy köyü tedbir amaçlı boşaltılmış olup, rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köylerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir” ifadeleri de kullanıldı.

Bakan Yumaklı ve Söndürme Ekipleri Yoğun Caba Harcadı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangınları gece boyu takip etti ve sahadan sürekli bilgi aldı. Yangın Yönetim Aracı'nda ekiplerin çalışmalarını koordine eden Yumaklı, yangın bölgelerinde de incelemelerde bulundu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yangın bölgesine 1489 personel, 8 uçak, 26 helikopter ve çok sayıda kara aracı sevk edildiğini belirtti. Ayrıca, bölgede 1251 vatandaşın tahliye edildiğini duyurdu?.

Ogün İnal