Pandemi önlemleri kapsamında uzun süredir dar alanlarda gerçekleştirilen mezuniyet törenleri, bu yıl 18 Mart Stadyumu'nda muhteşem bir atmosferde gerçekleşti. Koronavirüs salgını sebebiyle alınan tedbirler doğrultusunda düzenlenen törende, 7 bin 500 öğrenci ve aileleri bir araya geldi. Günün anlam ve önemini vurgulayan törende, mezun öğrenciler büyük bir gurur ve mutlulukla diplomalarını aldılar. Stadyumu dolduran aileler, çocuklarının bu önemli anında duygusal anlar yaşadılar. Mezuniyet coşkusunu simgeleyen kıyafetler ve akademik şaplarla törene katılan öğrenciler, uzun bir süre emek verdikleri eğitimlerinin ardından bu anı birlikte kutladılar.

ÇOMÜ, 2023-2024 Mezuniyet Töreni Coşkuyla Gerçekleştirildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), bu yılki mezuniyet törenini muhteşem bir coşkuyla kutladı. Geçtiğimiz yılların aksine, tüm fakültelerin ve bölümlerin katılımıyla 18 Mart Stadyumu'nda gerçekleştirilen törende, binlerce öğrenci ve aileleri bir araya geldi. Vali Vekili Abdulkadir Duran, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Öznur Benderlioğlu Doğangün, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir'in de aralarında bulunduğu birçok önemli isim törene katıldı. Mezuniyet töreni, akademisyenlerin ve öğrencilerin muhteşem geçit töreni ile başladı. Rektör Cüneyt Erenoğlu önderliğindeki akademisyenler, tribünleri dolduran gururlu aileler ve öğrencileri selamlayarak törene başladılar. Ardından fakülteler, bölümler ve Meslek Yüksek Okulları öğrencileri, mezuniyet coşkusunu yaşamak için sırayla tribünlere geçerek ailelerini selamladılar. Stadın tribünlerini dolduran aileler, öğrencilerinin bu önemli gününde büyük bir gurur ve sevinç yaşadılar. Geçmiş yıllardan farklı olarak, 7 bin 500 öğrencinin mezun olduğu bu yılki tören, daha da büyük bir katılımla ve coşkuyla gerçekleşti. Mezun öğrenciler, eğitim hayatlarının bu önemli dönemini gururla tamamlamanın mutluluğunu yaşarken, aileleri de çocuklarının başarılarına tanıklık etmenin sevincini yaşadılar.

Yılmadık, Daha Çok Çalıştık ve Başardık

Öğrencilerin yürüyüşünün ardından törene geçildi.  Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından  programa geçildi ve  İlk Konuşmayı  mezunlar adına Filiz  Tekeli gerçekleştirdi.  Okul birincisi olan ve öğrenciler adına konuşma yapan Tekeli  “Anayurdun Bozkırlarından doğan  ve Dünya’nın üçte ikisine yayılan Türk sanatının n eşsiz, motif, desen  kompozisyonlarının bir çizgiden gelerek, evrenin sonsuzluğunu ve dengesini, suyun akışkanlığından gelerek evrenin yaratılış prensiplerini  ve bir çiçeğin kesişinden başlayarak , cennet bahçelerinin güzelliğini bir sanat anlayışı ile takdir edildiğini  mezun olduğum Geleneksel Türk Sanatları Bölümünde öğrendim.  Bir noktanın ölçüsünün, konumunun metinde neyi ifade ettiğini her hafta en az 30 saat boyunca yılmadan hüsnü hat sanatlarıma çalışırken  idrak ettim.  Tek bir kalem ve fırça hareketinin bir desene, bir esere neler kattığını ve haftalarca emek ile üretilmiş bir ödevi nasıl yok ettiğini bütün arkadaşlarımın da çok iyi bildiği gibi deneyimledik.  Ama hiç birimiz yılmadık, daha çok çalışıp daha iyisini ürettik.  Geleneksel Türk Sanatı Öğrencilerine, sanatın özünü, mitolojisini, değer yargılarını, nereden gelip nereye evrildiğini ham maddesinden sırrın sırrına nasıl vardığını, renkler, motifler ve harfler ile bütün duygularımızı ortaya çıkaracağımızı, çömlekçi çarkından başlayarak çinilik, tezhip fırçası ve  hat kalemi ile  nerelere ulaşacağımızı  bize özgürce öğreten  bölüm hocalarımıza teşekkür ederim.  ‘Öğrenmenin yaşı yok’ desem de öğrenme koşulları siz ailelerin özverileri ile gerçekleştiği için  bütün mezunlar ve öğrenciler adına tüm ailelere, bize verdiğiniz destekler için  teşekkür ederim.    Sevgili mezun olacak öğrenci arkadaşlarım,  yeni hayatlarınızda başarılı olacaksınız. Sormaktan, sorgulamaktan korkmayın.   Sizler güvenli ve donanımlı bireyler olarak  sizi ileriye taşıyacak bilgiye sahip olun. Yolunuz ve bahtınız açık olsun” dedi.

“Üniversitemiz Her Geçen Yıl Daha Da Güçlenerek Büyüyor”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu’da mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada  “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Üniversitesi adına sizleri burada görmekten büyük bir mutluluk ve onur duyuyorum. Hepiniz 2023-2024   akademik yılı mezuniyet törenimize hoş geldiniz. Bugün üniversitemiz için tarihi bir gün. On sekiz Mart Stadyumu'nda düzenlenen en son tören 2018-2019  akademik yılı için gerçekleştirilmiştir. Özellikle pandemi ve yüz yıllık felaketi Kahramanmaraş depremleri döneminde verilen uzaktan öğretim sırasında, birçok yüksek öğretim kurumunda olduğu gibi üniversitemizde de mezuniyet tören bir süre birim bazlı ve kısıtlı katılımcıyla gerçekleşti. İşte bu 5 yıllık aradan sonra mezuniyet törenimizi Çanakkale On Sekiz Mart Stadyumu'nda tüm fakülte ve meslek yüksekokullarımızın katılımıyla coşku içinde hep birlikte kutlamanın gururunu yaşıyoruz. Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi olarak yürütmekte olduğumuz eğitim, öğretim, araştırma geliştirme ve toplumsal Faaliyetlerinde her zaman ileriye dönük, yenilikçi ve sürdürülebilir bir vizyonla hareket etmekteyiz. Bu noktada üniversitemizin misyonu, evrensel değerleri benimseyen, bilgiye dayalı, yaratıcı ve eleştirel düşünebilen yönüyle bireyler yetiştirmek arzusundayız. Temel değerlerimiz doğruluk, Adalet ve sorumluluk bilincidir. Bugün burada toplandığımız bu kıymetli stadyum, tarihin ve özgürlüğün simgesi olan Çanakkale'nin bağrında, eğitim ve öğretim biliminin ışığını yaymak misyonumuzu sembolize etmektedir. Bu misyonu yalnızca Türkiye'nin değil, dünyanın her köşesinden gelen öğrencilerimize kapılarını açan, evrensel değerleri benimseyen ve topluma doğrudan katkı sunan bireyleri yetiştirme amacındayız. Bu hedef doğrultusunda üniversitemiz her geçen yıl daha da güçlenmekte ve büyümektedir. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Üniversitenin Uluslararası çalışmalara katılmak ve bu alanda yükselmek için çalıştıklarını belirttiği açıklamasında “Stratejik hedeflerimiz arasında uluslararasılaşma ve uluslararası standartlarda eğitim ve araştırma faaliyetlerini yürütmek, bunun yanı sıra toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilen projeler geliştirmek ve üniversitemizin küresel ölçeklere tanınırlığını arttırmayı amaçlıyoruz. Bu bağlamda uluslararasılaşma odaklı kalite çalışmalarımızda önemli adımlar attık. Yükseköğretim kurumsal akreditasyon programı kapsamında gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla kalite standartlarımızı sürekli olarak iyileştirmekteyiz. Bu yıl araştırma ve geliştirme faaliyetlerimize de önemli ilerlemeler kaydettik. Özellikle bilimsel araştırma projelerinde ulusal ve uluslararası alanda birçok ödül kazandık” dedi.

“Gazzedeki Üniversiteler Bu Yıl Tek Mezun Bile Vermediler”

Konuşmasında Filistin’i de Unutmayan Rektör Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu “ Şimdi sizlere uluslararası birkaç üniversiteden bahsetmek istiyorum İstanbul Üniversitesi Bu üniversite  1978 yılında kurulmuş bölgesinin en  büyük, en eski üniversitelerinden biri olup  uluslararası ölçekte fakülteler ve programlarda eğitim öğretim sürdürmektedir  Gazze İslam Üniversitesi  1991 yılında kurulan Bu üniversite geniş bir yelpazede lisans ve lisans programlarıyla eğitim vermektedir. Dünyanın en eski ve en köklü eğitim kurumlarından biri olan Kahire'deki El-Ezher Üniversitesi ile bağlantı halindedir. El -Aksa Üniversitesi de 1991 yılında kurulmuş ilk devlet üniversitesidir. bölgenin yine çeşitli bölümlerde bölgesinde en etkin eğitim kurumlarından bir tanesi. Son olarak  Islamic University of Gaza  Üniversitesi. Bu Üniversite de   farklı alanlarda akademik programlarda eğitim veriyor.  Bu üniversiteler Gazze şehrinde yüksek öğretim hizmeti sunan, Yükseköğretim kurumları ve bu yıl ne yazık ki bu üniversiteler tek bir mezun bile vermedi. Bugün burada yalnızca sevinçlerimizi değil, dünyanın farklı köşelerinde yaşanan acıları da yüreğimizde hissediyoruz. Özellikle Gazze'de yaşanan insanlık dramı hepimizi derinden yaramaktadır. Gazze'de masum sivillerin çocukların kadınların ve yaşlıların maruz kaldığı zulüm, vicdan sahibi herkesin yüreğinde değin bir yara açmaktadır. İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği mezalimi şiddetle kınıyor, bu insanlık dışı saldırılarının barışçıl yöntemlerle bir an önce son bulmasını Çanakkale Onsekiz  Mart Üniversitesi olarak diliyoruz. İnsan haklarına uluslararası hukuka ve vicdana aykırı bu saldırılar karşısında sessiz kalmamız mümkün değildir Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak Bizler mazlumun yanında zalimin karşısında olduğumuzu bir kez daha önemle vurgulamak istiyoruz” dedi. Yapılan konuşmaların ardından dereceye giren okul ve bölüm birincilerine Protokol üyeleri tarafından  hediyeleri takdim edildi. Ardından 7 bin 500 öğrenci kep fırlatarak mezun oldu.

Ogün İnal