Kirada % 25 zam sınırlamasının kalkmasıyla birlikte, kira sözleşmesi sona eren vatandaşlar TÜFE üzerinden ev sahiplerine zam yapacak. Konut kiraları ile ilgili bu gelişmeyi değerlendiren Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Çanakkale İl Başkanı Mustafa Alptuğ Akkoca 2 yıldır sürdürülen % 25 kira artış oranının kaldırılması ile ev sahiplerinin yıllık TÜFE ortalamasına göre kira zammı yapacaklarını ancak 2 yıldır ciddi kayıpları olan ev sahiplerinin bu artış oranların dışında da zam talep etmeye hazırlandıklarını söyledi.

Ev Sahipleri Kiralık Konutlarını, En Yüksek Fiyattan Kiraya Vermek İsteyecek

Kira artışında yüzde 25'lik zam sınırı 2 Temmuz'da sona erdi. Yeni dönemde kira artışı 12 aylık TÜFE oranına göre belirlenecek. Ev sahibi TÜFE sınırını aşamayacak, zam dönemi temmuz öncesi olanlardan bu yıl için yeni artış talep edilemeyecek. Buna göre; Kirada yüzde 25 zam sınırlaması 2 Temmuz 2024 tarihinde sona erdi. Böylelikle kontrat süresi dolan konut kiracıları, TÜFE rakamlarına kayıtlı kalarak ev sahiplerine temmuz ayında 12 aylık TÜFE oranı üzerinden zam yapacak. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Çanakkale İl Başkanı Mustafa Alptuğ Akkoca kira artış oranlarında artık %25 kiriterinin olmayacağını ve kira artış oranının artık 12 aylık TÜFE rakamları baz alınarak yapılşacağını söyledi. 12 aylık TÜFE oranının da % 65,07 olduğunun altını çizen Akkoca “Kira Artışları Artık Bu Yüzdelik Rakam Baz Alınarak Yapılacak” dedi. Akkoca “konutlardaki bu yeni durum, ev sahibi, kiracı ilişkilerini nasıl etliler” sorusunu şu cümleler ile yanıtladı. Hepimizin bildiği üzere Türk Borçlar Kanunu'na 8 Haziran 2022'de eklenen geçici madde ile konut kiralarına yüzde 25 kira artış zam sınırı getirilmişti. Bu sınırlama 1 Temmuz 2024'e kadar uzatılmıştı. Bu düzenleme kapsamında konut kira artış oranının tavanı yüzde 25'le sınırlandırılmıştı. Fakat 1 Temmuz 2024 te bu uygulama artık son buldu. Pek tabi bu uygulama birçok kiracı ve mülk sahibi arasında anlaşmazlıklara hatta ve hatta birçok davaya dönüşerek tarafların yaşadığı sorunlara sebebiyet verdi. Bu uygulama sonrasında belirlenen kira artış oranının yani %25 in enflasyonun çok çok altında kalması sebebiyle mülk sahipleri ciddi oranda mağdur olurken, kira getirisinden memnun olmayan ev sahiplerinin evlerini satılığa çıkarmasıyla da pek çok kiracıyı evsiz bırakan ya da evden çıkmak zorunda bırakan bir uygulamaya dönüştü. Çokça karşılaştığımız piyasa durumlarının dışında nadir de olsa yan yana iki dairenin kira getirisi oranlarına baktığımızda bir daire 1.700 TL kira getirirken yan dairesi 17.000 TL kira getirir oldu. İki daire tamamen aynı büyüklükte olmasına rağmen kiracıların kiraladığı tarihler arasındaki farklılık maalesef bu haksızlığı da beraberinde getirdi. Önümüzdeki dönemde kira artışlarının tefe tüfe ortalaması üzerinden belirlenmesi uygulamasına devam edilecek. kiraya vermek üzere mülk satın almak isteyecek kişilerin sayısında bir artışa sebep olurken, mevcut kiradan memnun olmayan mülk sahiplerinin de kiracılara serbest oranda kira artışı yapmasını da sağlayabilir. Bu her ne kadar hukuki olmayacak olsa da reel piyasada 2 yıldır baskılanan mülk sahiplerinin kiracılarıyla yapacağı görüşmelere mutlaka kiracı aleyhine etki edecektir. Yeni kiraya verilecek evlerde ise mülk sahiplerinin önümüzdeki yıl kira artışı sınırı uygulaması olmayacağı için en yüksek tutardan kiraya verme isteği törpülenecektir.” dedi.

Çanakkale’de Ev Fiyatları Öğrencilerin Gelmesi İle Dahada Artacak

Çanakkale’ de ki kira fiyatlarını da değerlendiren Çanakkale’de Haziran ayı itibariyle 1+1 daireler 10-12 Bin bandında, 2+1 daireler 13 Binden 20 Bine kadar değişiklik gösteriyor, 3+1 daireler ise 18 Binden başlayan fiyatlarla kiracı buluyor. 3+1 bir dairenin kiralama fiyatı 30 bin TL’yi bulabiliyor. Özellikle tayin dönemlerinde ve bu gibi yaz aylarında düğün sezonu dolayısıyla yeni yuva kuracak gençlerin ev arayışı ve öğrencilerin memleketlerine dönmesiyle birlikte kiralık daire piyasasında ani değişimler gerçekleşebiliyor. Özellikle Eylül ayına kadar kiralık piyasasında çok ciddi bir fiyat artışı beklemiyoruz. Fakat öğrencilerin yeniden kente gelmesi ve yeni talep oluşturacak grupların da gelmesiyle Eylül 2024 itibariyle kiraların artacağını öngörmekteyiz.” dedi.

Ogün İnal