Bu ziyaretlerin ana amacı, avukatların yaşadığı mesleki sorunları tespit etmek ve bu sorunlara çözüm önerileri sunmak oldu.

İlk Ziyaret Gökçeada Adliyesine

Çanakkale Barosu Başkanı Av. Hande Keskin ve beraberindeki baro heyeti ziyaretler gerçekleştirdi. Ziyaret programına, Gökçeada'da faaliyet gösteren baro üyesi avukatlarla yapılan toplantı ile başlandı. Avukatlar, yeni binaya taşınan Gökçeada Adliyesinde bulunan Avukatlar odasına yönelik taleplerini Baro Başkanına İletmiş Baro Başkanı da sorunu Cumhuriyet Baş Savcılığı ziyaretinde dile getirmişti. Yeni binasında hizmet vermeye başlayan Gökçeada Adliyesindeki her iki Avukatlar Odalarının teftişi tamamlandıktan sonra oda sayısı arttırıldı.  Bu hizmet için teşekkürlerini ileten Baro Başkanı Av. Hande Keskin “Odaların tefrişatı için katkılarından dolayı Türkiye Barolar Birliği’ne, oda sayısının ikiye çıkartılması yönünde tasarrufta bulunan Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin’e ve katkılarından dolayı Gökçeada Cumhuriyet Başsavcısı Barış Koçum’a ve Gökçeada İlçe Temsilcimiz Av. Bülent Yıldırım’a teşekkürlerimizi sunarız” dedi. Ziyarette Avukatlarla birebir görüşen Başkan Keskin, onların sorunlarını dinleyerek çözüm bekleyen konular hakkında bilgi aldı. Bu toplantının ardından heyet, Gökçeada Cumhuriyet Başsavcısı Barış Koçum ve tayini çıkan Hakim Şenay Arat ile görüştü. Görüşmelerde avukatların mesleki sıkıntıları ve yargı sürecindeki aksaklıklar ele alındı, çözüm önerileri hakkında fikir alışverişi yapıldı. Baro Başkanı Av. Hande Keskin, avukatların adalet sistemindeki önemine vurgu yaparak, "Avukat olmadan adil yargılanma olmaz. Adil yargılanma olmadan da toplumsal barış ve güven tesis edilemez" dedi. Keskin, avukatların yalnızca müvekkillerinin değil, savunma hakkının da temsilcisi olduklarını belirterek, hukuk devletinin işlerliğinde avukatların kritik bir rol üstlendiğini ifade etti. Heyetin sonraki durağı ise Gökçeada Belediye Başkanı Bülent Ecevit Atalay oldu. Bu görüşmede, yerel yönetim ile avukatların ortaklaşa gerçekleştirebileceği projeler ve hukuki süreçlerde karşılaşılan zorluklar tartışıldı. Avukatların taleplerini aktaran Keskin, çözüm bekleyen konuları belediye başkanı ile paylaşarak, yerel yönetimden destek talep etti. Baro heyetinde, Yönetim Kurulu Üyeleri Avukat Eyüp Algül ve Avukat Tugay Yılmaz da yer aldı. Heyet, Gökçeada'daki adliyenin fiziki koşulları ve adli süreçlerdeki eksiklikler konusunda detaylı incelemelerde bulundu. Görüşmelerde, adliye binasındaki altyapı sorunları ve personel eksikliklerinin giderilmesi için önerilerde bulunuldu.

Gökçeada Belediye Başkanına Ziyaret

Baro heyetinin ada ziyaretindeki ikinci durağı ise Gökçeada Belediyesi oldu. Burada da Belediye Başkanı Bülent Ecevit Atalay ile bir araya geldiler. Baro Başkanı Av. Hande Keskin, Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Eyüp Algül, Av. Tugay Yılmaz, Gökçeada İlçe Temsilcisi Av. Bülent Yıldırım ve avukatların yer aldığı baro heyeti, Gökçeada Belediyesi Başkanı Bülent Ecevit Atalay’a ziyarette bulundular.  Ziyarette Baro Başkanı Av. Hande Keskin 1136 sayılı yasanın 180/b maddesindeki düzenleme gereğince Çanakkale Barosu Adli Yardım Bürosundan yapılan ‘Adli Yardım kapsamındaki’ görevlendirmelerin yoğunluğuna dikkat çekerek, Baroya ek kaynak yaratılması kapsamında ‘Adli Yardım Ödeneği’ kapsamında işbirliği olanakları hakkında talep ve görüşlerini iletti.  Karşılıklı sohbet havasında gerçekleştirilen ziyarette Başkan Ecevit, Baro Başkanı ve heyetine teşekkür etti.

Murat Çağlayan