15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ/PDY terör örgütünün hain darbe girişiminin 8. Yıl dönümünde 15 Temmuz Milli Birlik Yürüyüşü öncesinde Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende Vali İlhami AKTAŞ tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Protokol üyeleri ve vatandaşların katıldığı programda bir dakikalık saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Ardından, 25 milli sporcu, 2 bin 500 metrelik mesafeyi, “Demokrasi Bilinci, Elden Ele Taşınan Bir Bayrak Yarışıdır” sloganıyla 15 Temmuz Sancak Koşusunun başlamasının sonrasında ellerinde Türk bayrakları ile protokol üyeleri ve vatandaşlar Milli Birlik yürüyüşüne geçti. 15 Temmuz Milli Birlik Yürüyüşüne; Vali İlhami Aktaş ve eşi Songül Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Belediye Başkan V. Bülent Şarlan, Çanakkale Baro Başkan V. Av. Ezgi Deniz Ünsal, Vali Yardımcıları Hakkı Uzun, Mustafa Özsoy, Abdül Kadir Duran,  İl Emniyet Müdürü Selim Arıcı, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Sadi Akman, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı SG. Yb. Ercan Oran, AK PARTİ İl Başkanı Naim Makas, MHP İl Başkanı Ali Tuğrul Yıldırım, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Muharrem Şahin, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Erol Günaydın, Emniyet Teşkilatı Vazife Malulü ve Şehit Aileleri Vakfı Çanakkale il Başkanı Gökhan Uz, İl Müdürleri, protokol üyeleri, askeri ve mülki erkan ile siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayan ve Çanakkale İskelesi Meydanı’nda devam eden “15 Temmuz Milli Birlik Yürüyüşü” esnasında kordon boyunca tekneler ve gemiler gösterileriyle yürüyüşe eşlik etti.

“Yüce Milletimiz O Hain FETÖ Girişimine Dur Demiştir”

15 Temmuz Milli Birlik Yürüyüşü’ nün ardından iskele meydanında 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programı başladı. İskele meydanındaki tören Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programında, “Demokrasi Bilinci, Elden Ele Taşınan Bir Bayrak Yarışıdır” sloganıyla 15 Temmuz Sancak Koşusunda sancağı taşıyan Milli Atlet Oğuz Uyar ile Milli Sporcu Derya Can Göçen tarafından sancak Vali İlhami Aktaş’a teslim edildi. Vali İlhami Aktaş, Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayan 15 Temmuz Demokrasi Şehitlerini Anma Sancak Koşusuna katılan 25 milli sporcumuza karanfil vererek milli sporcular ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Çanakkale Merkez Özbek Köyü Camii İmam Hatibi Yunus Dalkıran’ ın Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve İl Müftüsü Mustafa BİLGİÇ’ in Şehitlerimiz için dua ettirmesiyle devam eden programda Vali İlhami Aktaş tarafından günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapıldı. Vali Aktaş konuşmasında “Bugün burada Cumhuriyetin önsözünün yazıldığı, Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal Atatürk'ün tarih sahnesine çıktığı en kutsal şehirlerimizden biri olan Çanakkale'de tarihimizin en karanlık günlerinden birini yaşadığı 15 Temmuz'un sekizinci yıl dönümünde demokrasimize sahip çıkmak, demokrasimizi korumak ve o gecede yapılan mücadeleleri tekrar anlamak için bir araya gelmiş bulunmaktayız. 8 yıl önce bu gece, bu saatlerde başlayan dünyanın hiçbir yerinde karşılaşmayacağımız büyük bir akıl tutulmasıyla milletin parasıyla alınan mermiler, milletin parasıyla alınan uçaklar milletin meclisini bombalamaya başlamış, milletin üzerine kurşunlar yağdırmış, milletin üzerine tanklar sürülmüştür. Çok iyi yetiştirilmiş olan  F-16 altı pilotları maalesef kendi hakkının üzerine hiçbir gerekçe olmada, hiçbir haklı tarafı olmadan kurşun yağdırmıştır. Tarihimize kara harflerle yazılan bir gece olmuştur 15 Temmuz. 15 temmuzu yaratan hainler halkın direnişini hesaba katmamıştır. Burada milletin iradesi ve onun temsilcisi olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarının iradesiydi. Sayın Cumhurbaşkanımızın istekleriyle tüm halkımız bugün olduğu gibi meydanları doldurmuş, bugün olduğu gibi sokaklara dökülmüş, bugün olduğu gibi o kargaşaya, o kalkışmaya, o hain FETÖ girişimine dur demiştir.

“Bu Millet Demokrasisine Sahip Çıkmak İçin Canını Vermiştir”

Vali Aktaş konuşmasının şu cümleler ile noktaları “Her zaman söylediğimiz gibi, o tanktan sesleri kapı gıcırtısı gibi gelmiş uçakların sesleri, insanlarımıza sivrisinek sesi gibi gelmiştir. Ve bir daha gördük ki milletin iradesinden üstün hiçbir şey yoktur. Bu millet demokrasisine sahip çıkmak için canını vermiştir, verecektir. Vermeye de devam edecektir. Demokrasisi için, vatanı için, dini için, milleti için hayatını kaybeden tüm şehitlerimize, organlarını kaybeden tüm gazilerimizin adına bugünleri tekrar alarak unutturmayacağımızı, gençliğimizin bu gece yaşananları hafızalarından çıkmasını, çıkmamasını sağlayacağımızı genç dimağları diri tutacağımıza hep söz verdik. Unutmayacağız, unutturmayacağız, unutturmasına fırsat vermeyeceğiz. Ülkemiz O günden sonra da her türlü terör örgütüyle FETÖ'süyle, PKK'sıyla, DEAŞ'ıyla tüm terör örgütleriyle amansız bir şekilde mücadele ettik. Bu sadece ülkemiz içinde değil, ülkemiz dışında da Milli Savunma alanında yaptığımız ilerlemelerle katlettiğimiz gelişmelerle ülkemiz dışında da teröre dur denmiş, bugün geldiğimiz noktada ülkemiz coğrafyasında Azerbaycan'ından Kafkaslara, Libya'sından Irak'lar, Suriye'sine kadar tüm coğrafyada çok açık bir şekilde askeri bir üstünlük elde etmiş ve ülkesini korumak için, topraklarını korumak için, demokrasisini korumak için, vatanını korumak için ülke dışında da her türlü faaliyeti yapabilir bir hale geldik. Yalnız bunlar kolay olmadı. Bunların kolay olmadığını en iyi siz Çanakkaleli hemşehrilerimiz biliyorsunuz. Çanakkale'de verdiğiniz 250  bin şehidimizden sonra maalesef terör örgütleri durmamış, devam etmiş ve şehitlerimizin kanı akmaya devam etmiştir. Ama bizler Tüm Türkiye  olarak, tüm devlet görevlileri olarak kadınıyla erkeğiyle her birlikte söz veriyoruz ki hiçbir terör örgütü barınamayacak. Bir karış verilecek toprağımız hatta bir çakı taşımız bile yoktur. Ben bu duygu ve düşüncelerle bu meydanı doldurduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum. Başta Anafartalar kahramanlığı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere onun tüm silah arkadaşlarını, gazilerimizi, şehitlerimizi rahmet ve anıyorum. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.

Konuşmasının Sonunda Çanakkale’ Ye Veda Etti

Kısa süre önce Kocaeli Valisi olarak atanan Vali İlhami Aktaş konuşmasının son bölümünde Çanakkale’ ye veda etti. Vali Aktaş konuşmasının sonunda şunları söyledi. Programın akışını bozmadan hepinizi müsaadesiyle hakkınızı helal etmenizi istiyorum. Görev değişikliği sebebiyle kısa bir süre sonra ilimizden ayrılacağım. Kocaeli’de de çalabileceğiniz bir kapı var. Hepiniz hakkınızı helal edin. Kalın sağlıcakla.”

Program Gece Boyunca Devam Etti

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Millete Sesleniş Konuşmaları, kurulan dev ekranlardan canlı olarak izlendi. Ömer Mart Ortaokulu öğrencisi Hatice Kübra Yaman tarafından “15 Temmuz“ isimli şiirin okunmasının sonrasında Şehit Ömer Halisdemir İmam Hatip Ortaokulu tarafından hazırlanan 15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Zaferi Oratoryosu gösterisi izlendi. Sonrasında Ömer Mart Ortaokulu öğrencisi Poyraz BEYAZ tarafından “Nasıl Unutulur Ki 15 Temmuz Gecesi “isimli şiir okundu. Çanakkale Mehteran Derneğinin gösterisinin ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan 15 Temmuz konulu belgesel gösterimi izlendi. Çanakkale Türk Tasavvuf Musiki Korusu tarafından ilahi, kaside ve kahramanlık türküleri okumasının ardından Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve duaların okunmasıyla devam eden programda 15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan saatte bütün Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’deki bütün Camilerde ve İskele Meydanında da sela okundu.

Ogün İnal