Perinçek sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “önceki gün Bahçeli Köy dolayında yaşadığımız deprem ve iki hafta önce Ezine kuzeyinde Köprübaşı Köyü yakınında olan depremler bölgedeki fayların aktif olduğunu gösterdi.” ifadelerine yer verdi.

“Bölgede Olası Büyük Depremlere Karşı Hazırlıklı Olmamız Gerekiyor”

Önceki akşam saat 17.39'da Çanakkale'nin Ezine ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki deprem, bölgeyi sarsarak geniş bir alanda hissedildi. Depremin etkisiyle Çanakkale'nin yanı sıra İzmir, Manisa, Balıkesir, Bursa ve İstanbul gibi illerde kısa süreli panik yaşandı. Vatandaşlar, sarsıntının etkisiyle binalardan çıkarak açık alanlarda bir süre beklemek zorunda kaldı. Meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki deprem, bölgedeki aktif faylar konusunda ciddi uyarıları beraberinde getirdi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, sosyal medya hesabından önemli açıklamalarda bulundu. Perinçek, Ezine'nin kuzeyindeki Köprübaşı Köyü civarındaki depremlerin, bölgede bulunan fayların aktifliğini kanıtladığını vurguladı. Bu tür depremlerin, bölgenin aktif fay hattı üzerinde olduğuna işaret ettiğini belirten Perinçek, "Bölgedeki fayların aktif olduğu ve depremlerin bu fay hatlarında meydana geldiği gözlemleniyor. Bu durum, bölgede olası büyük depremlere karşı hazırlıklı olmamız gerektiğini gösteriyor" dedi.

“Deprem Yeni Aktif Fayları Açığa Çıkardı”

Perinçek Ezine merkezli yaşanan deprem ile ilgili yaptığı açıklamada, paylaştığı harita depremim bölgedeki fayları ortaya çıkardığını belirterek “Haritada deprem yaşanan Bahçeli Köyü işaretlenmiştir. Bu harita Çan, Bayramiç, Ayvacık, Ezine dolayında bulunan fayları gösteriyor. Çalışma henüz sonlanmadı. Çalışmanın amacı bölgede var olan aktif fayları ve bunun morfolojiye geçmişte etkisini araştırmak. MTA aktif fay haritasında çok az sayıda fay (Mavi ile işaretli faylar) gösterilmiş. Hazırladığımız haritada beyaz ve yeşil renk ile gösterilen faylar var. Bunların çoğunun aktif fay olduğunu düşünüyorum. Çalışma bittiğinde fayların az bir kısmı pasif faya dönebilir. Ezine ovasının oluşumunu yeşil, beyaz ve kırmızı ile işaretli faylar sağlamış. Yeşil faylar Ezine ovasını batıdan sınırlıyor ve önceki gün onların üzerinde 4.7 büyüklükte bir deprem oldu. Artçılar yeşil faylar dolayında devam ediyor. Önceki gün Bahçeli Köy dolayında yaşadığımız deprem ve iki hafta önce Ezine kuzeyinde Köprübaşı Köyü yakınında olan depremler YEŞİL ile işaretlediğimiz fayların aktif olduğunu gösterdi.” dedi.

Ogün İnal