ÇGC Başkanı Hafize Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, basın özgürlüğü konusundaki tarihi sözlerini tekrar ederek, "Basın Hürdür, Sansür Edilemez," dedi.

Basın Özgürlüğü Tartışılamaz

Türk basınında sansürün kaldırılışının 116. yıl dönümü olan ve Basın Bayramı olarak kutlanan 24 temmuz nedeni ile Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hafize Akıncı, demokrasinin ileri seviyelere taşınması için basın özgürlüğünün tartışılmaz bir gereklilik olduğunu vurguladı. 24 Temmuz 1908'de 2. Meşrutiyet'in ilanı ile birlikte gazetelerde sansürün kaldırıldığını ve bu tarihten itibaren gazetelerin sansür memurlarının kontrolünden geçmeden basılmaya başladığını hatırlattı. Akıncı, "Bu tarihte gazeteler ilk kez sansürsüz olarak yayınlanmaya başladı. Günümüzde ise basın, çağdaş ve demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biridir," ifadelerini kullandı. Türk basınının, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olduğunu belirten Akıncı, yerel ve ulusal basının kamuoyu oluşumunda büyük bir güce sahip olduğunun altını çizdi. Bu önemli görevi yerine getirmek için özveri ile çalışan tüm basın çalışanlarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'nı kutladı ve onlara sağlık, başarı ve esenlikler diledi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün  Sözüne Vurgu Yaptı

Akıncı, 24 Temmuz'un Türk basını için bir başkaldırı simgesi olduğunu ifade ederken, günümüzde bile basın özgürlüğünün tartışıldığını ve Basın Bayramı'nı buruk da olsa kutladıklarını söyledi. Akıncı, "Ülkemizde halen dahi basının özgürlüğü tartışılsa da, Türk basınında sansürün kaldırılışının, yani Basın Bayramı'nın yıl dönümünü buruk da olsa kutluyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de önemle vurguladığı gibi: 'Basın Hürdür, Sansür Edilemez,'" diyerek mesajını sonlandırdı. ÇGC'nin mesajı ve yerel yöneticilerin basın özgürlüğüne yönelik açıklamaları, Türkiye'de basın özgürlüğünün önemini bir kez daha gündeme taşıdı. Bu vesileyle, basın çalışanlarının karşılaştığı zorluklar ve özgürlük mücadeleleri yeniden hatırlatıldı.

Ogün İnal