Çanakkale’ kiralık evlerde sıkıntı olduğunun altını çizen Akkoca satılık ev konusunda yaptığı değerlendirmede de “konut satışı azaldı ama tamamen durmuş değil “dedi.

“Konut Arz Sıkıntısı Var”

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Çanakkale İl Başkanı Mustafa Alptuğ Akkoca Çanakkale’de emlak piyasasını değerledirdi. Değerlendirmeye kiralık daire ile başlayan Akkoca “Aslında Çanakkale’de güncel olarak konut arzı sıkıntısı var. Özellikle tayin dönemlerinde, yeni yuva kuran gençlerin düğün sezonlarında ve pek tabi deprem etkisiyle konut arzında dönemsel sorunlar yaşanmakta. Bunu açacak olursak, tayin döneminde olan memurların kente göç etmesiyle birlikte imkanı olanların gittiği kentten mülk alması beklenen bir durum olsa da, konut finansmanının yani konut kredilerinin kapalı ya da yüksek faiz oranlı olması sebebiyle kiralık daireye yönelimin ve talebin artması söz konusu oluyor. Deprem etkisiyle talebin şekli eski yapıların tercih edilmemesi ve daha çok yeni yapıların tercih edilmesi sonucuyla birleşince talebin arzı köşeye sıkıştırdığı ve yeni yapıdaki mülk sahiplerinin daha yüksek tutarlarda kira beklentisine ulaştıkları görünüyor. Bu da bireysel yaşamanın dışında bir aile hayatıyla arayışta olan kiracıların genel anlamda 2+1 ve 3+1 daire arayışı esnasında bazı dönemlerde neredeyse hiç ilan bulamamasına sebep oluyor.” dedi.

Yüksek Faiz Getirisi Ev Satışlarını Düşürdü

Akkoca Ev satışları ile ilgili yaptığı değerledirmede de eski dönemlere göre ev satışlarında çok ciddi düşüş olduğunu ancak ev satışlarının da tamamen durmadığını ifade ederek “Çanakkale merkezi değerlendirecek olursak özellikle seçim sonrası dönemde konut satışındaki hareketliliğin geçmiş dönemlerdeki gibi olmadığını söyleyebiliriz. Fakat bu konut satılmıyor anlamına da gelmemeli çünkü piyasada çok net görülen bir şey de doğru fiyatlı konutların çok hızlı alıcı bulabilmesidir. Bu gibi dönemlerde vatandaşlar konutların satılmaması bekler, yüksek faiz getirisi birçok vatandaşın ve yatırımcının aklını çelecek tutarlara ulaştığı için. Ama okurlarımızın da fark ettiğini düşündüğüm bu konuyla ilintili bir diğer değişken Konut fiyatlarının hala artmaya devam etmesidir. Birçok satıcı, müteahhit ya da emlak danışmanının konut fiyatlarındaki yükselişe rağmen konut satışı yapabilmelerinin ardında ise konut kredilerinin yok denecek kadar az olduğu ya da yüksek oranlı olduğu bu dönemde vatandaşın alım kararı ardından kullandığı diğer pazarlık ve uzlaşma yöntemleri etkili oluyor. Örneğin çokça takas teklifi, araba + nakit, daire üstüne nakit gibi pazarlıkların ve anlaşmaların olduğu bir dönem yaşıyoruz. Elbette nakiti olan alıcıların daha rahat hareket ettiği daha düşük teklifler verdiği ve daha sıkı pazarlık yaptığı bir dönemdeyiz. Alıcı piyasasında olduğumuzu bilen herkesin bu çizgilerde adımlar atarak aşabileceği piyasanın nazlı olduğu bir dönem olsa da ev satışlarının durmadığı devam ettiğini söyleyebilirim.

“Kira Artış Limiti Uygulaması Tüm Dengeleri Altüst Etti”

Ev kiralama fiyatlarının neden bu kadar arttığı konusunda da açıklama yapan Akkoca “Bunu bir barajın kapaklarının açılmasına benzetebilirsiniz. Bir şeyi ne kadar baskılarsanız o kadar dikkati ve odağı onun üzerine toplarsınız. Kira artış limiti uygulaması maalesef Türkiye’nin kiralama, kiracı ve ev sahibi arasındaki bütün dengeyi altüst etmiştir. Bu uygulamadan dönülmesinin çok önemli olduğunu defalarca mesleki kuruluşlar ve temsilciler dile getirmiştik ama geç de olsa bu uygulamanın son buluyor olması piyasa dengelerinin kısa sürede oluşmayacağını bilsek de orta vadede dengenin sağlanacağını umuyoruz.

Ogün inal