Çeşitli problemleri beraberinde getiren bu zehirlenme, kişinin kendini rahatsız hissetmesine yol açabilir.

D Vitamini Zehirlenmesi Nedir?

Karaciğer ve yağ dokusunda depolanan D vitamini, hormon gibi davranma özelliğine sahip bir vitamindir ve yağda çözülür. Büyük bir kısmı organizma tarafından sentezlenerek kullanılır ve kaliseferol olarak da anılır. İnsan vücudu ihtiyaç duyduğu D vitamininin büyük bir çoğunluğunu güneş ışığından alır. Bununla birlikte bazı besinler ve takviye edici gıdalar da D vitamini eksikliğinin giderilmesine yardımcı olabilir. D vitamini eksikliği yaşandığında kemik erimesi başta olmak üzere çok sayıda problem meydana gelebilir. Dolayısıyla vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi adına önemli bir rol oynar. Buna rağmen eğer vücuda gereğinden daha fazla D vitamini alınırsa bu durum D vitamini zehirlenmesine yol açabilir. D vitamini depoları dolmasına rağmen vücuda alınmaya devam eden vitaminler, zamanla vücudun olması gerekenden daha fazla kalsiyum depolamasına yol açar. Bu durum zehirlenme olarak adlandırılır. D vitamini zehirlenmesi besin zehirlenmeleri gibi kısa süre içerisinde anlaşılabilecek, atak olarak kendini gösteren bir durum değildir. Belirtiler uzun bir süreye yayılır ve yaşam konforunu düşürür. Dolayısıyla belirtilerden bir ya da birkaçını yaşıyorsanız mutlaka uzman bir doktor kontrolünde, problemin giderilmesi için tedavi sürecini başlatmalısınız.

D Vitamini Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

D vitamini zehirlenmesi belirtileri arasında:

*Kemiklerde ve kaslarda meydana gelen ağrı,

*Sersemlik ve ağız kuruluğu,

*Kabızlık ve hazım problemleri,

*Periyodik aralıklarla gerçekleşen ve uzun süre devam eden baş ağrısı,

*Susuzluk,

*Mide bulantısı ve buna bağlı olarak meydana gelen kusma,

*Kalp atışlarında düzensizlik yer alır.

Yaşam konforunu düşüren belirtilere sahip olan D vitamini zehirlenmesi, mutlaka müdahale edilmesi gereken bir problemdir. Eğer D vitamini zehirlenmesi belirtileri yaşıyorsanız vakit kaybetmeden size en yakın sağlık kuruluşuna danışmalısınız.

D Vitamini Zehirlenmesi Neden Olur?

Vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla vitamin takviyesi alması D vitamini zehirlenmesi nasıl olur sorusuna yanıt olarak verilebilir. Vücuda D vitamini alındığında böbreklerden kalsiyumun geri emilimini sağlar. Bu durum kandaki D vitamini seviyesini yükselmesinin kalsiyum düzeyinde de artışa yol açmasının sebebidir. Dolayısıyla D vitamini zehirlenmesi kalsiyum yüksekliği sebebiyle de gelişebilir. Bununla birlikte multi vitamin ya da vitamin desteği olarak D vitamini tüketimi de zehirlenmeye yol açabilir. Eğer kan tahlillerini sonucunda D vitamini eksikliği tespit edildiyse ve buna bağlı olarak vitamin kullanıyorsanız, doktorunuzun size belirttiği süre içerisinde yeniden kan tahlili yaptırmalısınız. Çoğu hasta tekrar kan tahlili yaptırmadan, uzun bir süre boyunca D vitamini takviyesi kullandığı için D vitamini zehirlenmesi yaşar.

D Vitamini Zehirlenmesi Kaç Saatte Belli Olur?

D vitamini zehirlenmesi belirtileri diğer gıda zehirlenmeleri gibi aniden gelişen ve hızlı bir şekilde kendini gösteren ataklar değildir. D vitamini zehirlenmesinin anlaşılması ayları bulabilir.

D Vitamini Zehirlenmesi Nasıl Geçer?   

D vitamini zehirlenmesi nasıl geçer sorusuna tek bir şekilde yanıt vermek mümkün değildir. Eğer bu gibi bir durumdan şüpheleniyorsanız öncelikle uzman bir doktora danışmalı ve kan tahlili yaptırmalısınız. Yaptırdığınız kan tahlili sonucunda doktor D vitamini seviyelerinize bakacak ve eğer gerçekten zehirlenme yaşıyorsanız bunu uygun bir tedavi başlatacaktır. D vitamini zehirlenmesi süreci boyunca genellikle ekstra bir ilaç kullanılması gerekmez. Eğer kullanılıyorsa D vitamini takviyesinin kesilmesi ve beslenme düzeninde bazı değişiklikler yapılması yeterlidir. Bununla birlikte bol su tüketimi ile vücutta bulunan fazla D vitamini idrar yoluyla atılabilir.

D Vitamini Zehirlenmesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

D Vitamini Zehirlenmesi Kaç Saat Sonra Belli Olur?

D vitamini zehirlenmesi bir atak olarak gerçekleşmediği için kaç saat sonra belli olur sorusuna tek bir şekilde yanıt vermek mümkün değildir. Genellikle birkaç hafta ya da birkaç ay içerisinde ortaya çıkan bir durum olarak ele alınabilir.

D Vitamini Zehirlenmesi Hangi Tahlille Anlaşılır?

D vitamini değerleri kan tahlili ile anlaşılır. Dolayısıyla D vitamini zehirlenmesi belirtileri yaşıyorsanız bir doktora danışmalı ve kan tahlili yaptırmalısınız. Danıştığınız uzman doktor kan tahlili sonuçlarını inceleyecek ve yaşadığınız problemin ne olduğunu tespit edecektir.

D Vitamini Zehirlenmesi Öldürür Mü?

Vücudun işlevini uygun şekilde gerçekleştirebilmesi için belirli vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Bunların başında ise D vitamini gelir. Bazı durumlarda, çeşitli sebeplerle D vitamini seviyeleri yükselebilir. D vitamini arttığında kalsiyum vücutta aşırı dozda birikebilir. Buna bağlı olarak böbreklerde böbrek taşı gibi hasarlar meydana gelebilir. Ancak D vitamini zehirlenmesi genellikle hızla müdahale edilen ve kolay tedavi edilebilecek bir durumdur. Bu gibi bir durumda yaşam fonksiyonlarını tehlikeye atacak, ciddi problemleri beraberinde getirmez.

D Vitamini Zehirlenmesi Kaç Günde Geçer?

D vitamini depolarının dolması ve vitamin takviyesi almaya devam edilmesi sonucu oluşan problemler D vitamini zehirlenmesi nedir sorusuna yanıt olarak veriliyor. Bu problem çeşitli belirtileri beraberinde getiriyor. Zehirlenme etkilerinin giderilmesi için öncelikle vitamin takviyesi almayı bırakmak gerekiyor. Buna rağmen iyileşme birkaç ayı bulabiliyor.

D Vitamini Zehirlenmesi Baş Ağrısı Yapar Mı?

D vitamini depolarının artması ve buna bağlı olarak vücutta olması gerekenden daha fazla kalsiyum birikmesi ile meydana gelen zehirlenme baş ağrısına yol açabiliyor. Bununla birlikte yorgunluk, baş dönmesi ve kafa karışıklığı gibi yan etkiler de yaratıyor.

D Vitamini Zehirlenmesi Evde Tedavisi Nasıl Olur?

Vücudun ihtiyaç duyduğu bir vitamin olan D vitamini yüksek seviyede bulunduğu takdirde çeşitli problemleri beraberinde getirebilir. Bunların başında ise D vitamini zehirlenmesi gelir. D vitamini fazlalığı sebebiyle gelişen bu zehirlenme çoğunlukla içerisinde D vitamini içeren bir multi vitamin veya D vitamini damlası kullanımı sonucu meydana gelir. Eğer bu gibi bir vitamin desteği alıyorsanız ve D vitamini zehirlenmesi yaşarsanız doktorunuz sizden vitaminleri kesmenizi talep edecektir. D vitamini zehirlenmesi yaşadığını düşünen kişiler genellikle doktor kontrolünde olmaksızın kullandıkları multi vitamin ve vitamin desteklerini aniden keserler. Ancak bu durumun yanlış olduğunu, D vitamini zehirlenmesi yaşadığınızı düşünüyorsanız mutlaka bir doktora danışmanız gerektiğini bilmelisiniz. Danıştığınız doktor tahlillerin sonucunda hayatınızda ve tükettiğiniz besinlerde ne gibi değişiklikler yapmanız gerektiği ile ilgili sizleri bilgilendirecektir.

D Vitamini Zehirlenmesi Ateş Yapar Mı?

D vitamini zehirlenmesi nadir de olsa ateşe yol açabilir.

D Vitamini Zehirlenmesi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı? 

D vitamini zehirlenmesi sonrasında mutlaka kandaki D vitamini düzeyinin kontrol altına alınması gerekir. Bunun içinde D vitamini bulunduran besinler tüketmekten uzak durmalı, hazmedilmesi kolay, baharatsız ve tuzsuz yiyecekler tercih etmelisiniz. Bununla birlikte iyileşme sürecini desteklemek için bol su tüketmelisiniz.

Fazla D Vitamini Vücuttan Nasıl Atılır?

D vitamininin fazlalığı idrar ile atılabilir. Bunun için zehirlenme durumunda bol su tüketmek gerekir.

D Vitamini Fazlalığı Nasıl Anlaşılır?

Vücutta D vitamininin fazla olduğunu gösteren bazı belirtiler bulunur. Ancak anlaşılması için mutlaka tahlil yaptırmak gerekir.

Haber Merkezi