Toplantıya ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu’nun yaptığı gündem dışı konuşma damgasını vurdu. Oda üyelerine ve meclis üyelerine çağrıda bulunan Semizoğlu, onların daha aktif rol almalarını ve fikirlerini çekinmeden dile getirmelerini istedi.

 

“Kaynaşacağımız Kadar Kaynaştık Atık Proje Üretelim”

 

Toplantının başlangıcında yapılan rutin bilgilendirmelerin ardından söz alan ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu, üyelerin katılımını teşvik etmek ve odayı daha etkin yönetmeleri için bir dizi önemli açıklamalarda bulundu. Semizoğlu, meclis ve oda üyelerine seslenerek, ticaretle uğraşmayan kişilerin, ticaret yapanların karşılaştığı zorlukları anlamayacağını ifade etti. Bu bağlamda üyelerin fikirlerini cesurca dile getirmeleri gerektiğini belirtti. Semizoğlu, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi. “Yeni Valimiz Doç.Dr. Sayın Ömer Toraman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundum. Daha sonra kendisini ev sahipliği yaptığımız İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısından sonra  Odamızda misafir ettik.  Önümüzdeki günler tekrar Yönetim Kurulumuzla birlikte buluşma sözü aldık. İlimizin ticaret aleminin, sanayicinin sorunlarını ilk ağzından kendilerini anlatmak için. Bugün geçen Meclis Toplantılarında yaptığım gibi gerçekleştirilen faaliyetlere değinmeyeceğim. Çünkü onların sosyal medyada haberleri var. Ben bugün benim değil sizlerin konuşmasını istiyorum. Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarımın hepsi burada, bir tek Volkan ve Akın Bey yok. Volkan Bey Yönetim Kurulu toplantısına zoomdan katıldı. Bugün biz saat 14:00’den beri buradayız. Yaz ayıdır anlayışla karşılıyorum. Ama Meclisin bizi yönetmesi lazım, komitelerin bizi yönlendirmesi lazım. Bugün Yönetim Kurulunda tartıştığımız bir olay; bir dernek şunu istiyor ya bu dernek bize projelerle gelsin. Komiteler olarak bir yerde yemek organizasyonu yapıp üyelerle kaynaşalım diye karar almayın. Kaynaştığımız kadar kaynaştık artık proje üretelim. İsteklerinizi somut olarak bildirin. Bir konuda eğitim isteyin. Biz bunları istiyoruz. Biraz sonra mali tablomuzu göreceksiniz. Öngörülen bütçemizin %91'e yakınını, giderimizin de %44’ünü gerçekleştirmişiz. Biz para kazanmak, para biriktirmek için oluşturulmuş bir kurum değiliz. Bu parayı yemeklerde kaynaşmak için yiyip, içmek için de harcamamız doğru değil. Somut şeyler yapalım, güncel verimli olacak şeylerle komitelerimizi lütfen çalıştıralım. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası yaklaşık 10 bin  üyemiz var. %60 katılımla Ekim 2022’de seçim gerçekleştirdik. Her birimiz seçim atmosferinde rakibimize, komşumuza, arkadaşlarımızı organize ettik. Bu oturduğumuz koltuklara oturmak için mücadele ettik. Şimdi niye fazla bir şey yapmıyoruz? Bizi zorlayın. Zorlayan komitelerin istekleri oluyor, zorlamayan komitelerde hiçbir şey olmuyor”

 

“Vergi Açısından İşletmelerimizi Çok Zor Günler Bekliyor”

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odsı Başkanı Selçuk Semizoğlu, konuşmasında yeni vergi paketine de değinerek “Geçen ay konuşmamda yeni vergi paketini karşılamaya hazırlanıyoruz diye bahsetmiştim. 02 Ağustos’ta yayımlanan Kanun ile pek çok yeni düzenleme hayatımıza girdi. Bunlardan bazıları şöyle; Kurumlar Vergisi Kanunu’na yerel ve küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisi getirilmesine ilişkin bir bölüm eklendi ve küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisinin oranı % 15 oldu.  Hesaplanan kurumlar vergisinin, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10’undan az olamayacağına ilişkin düzenleme yapıldı. Beş yıl süresince indirilemeyen katma değer vergisinin indirim hesabından çıkartılarak özel bir hesaba alınmasına ve mükellefin talebi üzerine inceleme sonucuna göre gider yazılabilmesine ilişkin düzenleme yapıldı. Vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkartıldı.

 Birinci derece usulsüzlük cezası 20.000 TL oldu. Önceden 1.100 TL idi. Yurt dışı çıkış harcı 500 lira olarak belirlendi. Bazı ödemelerin gelir ve kurumlar vergisi tevkifatı kapsamına alınabilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verildi.  Bunları biz aynı gün üyelerimize duyurduk ama tekrar etmekte fayda görüyorum. İlkokuldan beri vergi ödemenin bir vatandaşlık borcu olduğu hepimizin zihnine kazınmıştır. Eyvallah kazanca göre vergi ödersek biz de mutlu olacağız. Elbette ki hepimiz bu memlekette yaşıyoruz. Hepimiz bu memleketin suyunu içiyoruz, ekmeğini yiyoruz. Enflasyon Muhasebesi istedik. Bunu defalarca geçen sene Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği vasıtasıyla da dile getirdik. Enflasyon muhasebesi geldi ama yanında öyle şeyler de geldi ki şu anda keşke istemeseydik diye düşünüyorum. Vergi açısından işletmelerimizi çok zor günler bekliyor arkadaşlar bunu söylemek istiyorum. Bugün SMMM Başkanı Hakkı Bey ile görüştüm, bu çok ciddi bir konu. Yarın öbür gün biz mali müşavirlerimizle karşı karşıya geleceğiz. Öyle şeyler çıkacak ki önümüzdeki günlerde hem muhasebecilerimizi, hem şirket sahiplerini yani vergi ödeyenleri ve uzmanları bu salonda toplayıp soru cevap şeklinde bir bilgilendirme toplantısı rica ettim Hakkı Başkandan. Dost olarak ve üyesi olduğunuz Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasının Başkanı olarak bu toplantıyı kaçırmamanızı rica ediyorum. Çünkü gerçekten piyango gibi şeyler çıkabilecek karşımıza. Onun için çok dikkatli olmamız lazım” dedi.  

“Çanakkale’yi Böyle Kalkındıramayız”

Semizoğlu konuşmasının son bölümündeÇanakkale’yi kalkındıracak projeler öğretilmesi gerektiğinin altını çizerek Çanakkale evi projelerinin bakanlık tarafından uygun görülmediğini ifade ederek şunları söyledi. “Sizlerin önerilerinize ihtiyacımız var. Çanakkale'nin tanıtımı, Çanakkale'nin ticaretinin gelişmesi veya hangi konuda bir uzman getirelim, oturup hep beraber dinleyelim. Ama bu salonu dolduracaksak bunu yapalım. Toplantılarımızın daha işlevsel hale gelmesini istiyorum. Daha verimli olmasını istiyorum.  Meclis toplantımızın tarihi belli, her ayın ikinci Çarşamba günü gerçekleştiriliyor. Sağlık veya başka çok önemli bir şeyimiz olmadığı sürece katılım sağlayalım. Rifat Başkanın toplantılarda hep konuştuğu şu; Bizim kanun yapma, ceza kesme veya birine bir yaptırım yapma yetkimiz yok. Bu Mecliste sizler işlerinizin, meslektaşlarınızın, rakiplerinizin seçtikleri insanlarsınız. Dolayısıyla kanaat önderisiniz. Bizim gücümüz bu mikrofona söylediklerimiz, dile getirdiklerimiz. Bu konuşmalar burada gerçekleştiriliyor, inanın herhangi bir kurum hakkında doğruları konuşuyoruz neticede. O gün veya ertesi gün ilgili bürokrat o konu öyle değil bu şekildeydi veya ‘Başkanım bunu düzelteceğiz’ diyor. Her birinizin komite kararları her Yönetim Kurulu toplantısında ayrıntılı bir şekilde konuşuluyor. Gastronomi gelişim projesine de değinen ve desteğin verilmediğine de dikkat çeken Selçuk Semizoğlu “Ben yaklaşık 7 yıldır GMKA’nın Yönetim Kurulu Üyesiyim. GMKA, TR 22 kodlu Balıkesir ve Çanakkale’nin Kalkınma Ajansıdır. Bu konuda şanslıyız. Anadolu’da 4-5 il oluyor. GMKA’nın Yönetiminde İllerin Valileri, Büyük Şehir ise Büyükşehir Belediye Başkanları, Büyükşehir değilse Belediye Başkanı ile İl Genel Meclis Başkanı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları toplanıyoruz. 2022 yılının Haziran ayında Çanakkale turizmine bir destinasyon sağlayalım diye ÇTSO Çanakkale Evi dediğimiz eski hizmet binamızı Gastronomi Merkezine dönüştürmek için bir başvuru yaptık. Bu konu ile ilgili ÇOMÜ’nün Gastronomi Bölümü ile de görüştük. Eş finansmanla güdümlü proje başvurusuna 26 ay sonra Bakanlık görüşü uygun görülmemiştir diye cevap geldi. 26 ayda Kamu Kurumu niteliğinde bir Odanın eş finansmanla istediği ve bize önerdikleri proje için başvurmuşuz. 26 ay sonra da olumsuz cevap almışız. Çanakkale’yi böyle kalkındıramayız. Çanakkale’yi bizler kalkındırabiliriz. Ben şunu söylüyorum; birçok toplantıya katılıyoruz başarılı bürokratlarımız var. Ama bizim halimizden biz anlarız. Hayatında sakız alıp satmamış adam, gelip de bir otel sahibine otelin nasıl çalıştıracağını anlatamaz. Onun için lütfen bu Meclis konuşmamı unutmayın. Diğer Meclis toplantılarında lütfen söz alıp, fikir verin” dedi.

Ogün İnal