Genel itibariyle incir polenlerinin solunmasından, temasından veya tüketilmesinden kaynaklanan reaksiyonlar ile ortaya çıkar. Bağışıklık sisteminin gösterdiği bu reaksiyonlar vücutta çeşitli döküntüler, kaşıntılar, öksürük ve buna benzer birtakım belirtiler meydana getirir. Bebek veya yetişkin fark etmeksizin her yaşta görülebilmektedir.
İncir Alerjisi Nedir?
İncir, çok uzun yıllardır yetiştirilen ve sıklıkla tüketilen bir besindir. İnsan sağlığına pek çok olumlu etkisi olduğu bilinen incir; alerjiye yatkın bünyelerde ise çeşitli reaksiyonlar oluşturabilmektedir. Alerjik reaksiyon; vücuttaki antikorların zararsız besinleri tehdit olarak algılaması sonucu çeşitli şekillerde meydana gelebilen bir durumdur. Hassas bünyeye sahip bebek veya yetişkinlerde solunum, sindirim veya temas yoluyla ortaya çıkabilmektedir.
İncir ağacının içerdiği kök öz suyu ve yaprakları, incirin sindirilmesine oranla vücutta daha hızlı reaksiyona sebep olur. Bunun yanı sıra incirin içeriğinden elde edilen sütü de alerjiye yatkın bünyelerde kolaylıkla alerjik reaksiyonlar yaratabilir.
İncirin içerdiği alerjenlerin çoğu ısıtılarak kaybolma eğiliminde olsa da, bu durumun incir alerjisine karşı hassaslığı bulunan bireyler üzerinde herhangi bir etkisi bulunmayabilir. İncire karşı farklı hassasiyeti bulunan kişilerde reaksiyonların belirme durumu hemen hemen her şekilde ortaya çıkabilmektedir.
İncir Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
İncir alerjisi, her bünyede farklı etkiler uyandırabilmektedir. Vücuttaki bağışıklık sistemi; zararsız besinleri tehdit olarak algılamasıyla birlikte vücuda histamin adı verilen bir kimyasal salgılar. Salgılanan bu kimyasal; sindirim, solunum veya temas yolu ile vücuda alınan alerjenle reaksiyona girer ve birtakım belirtiler oluşturur. Oluşan bu belirtilerin şiddeti her bünyede hafif veya daha ağır olmak üzere çeşitli şekillerde meydana gelebilir.
İncir alerjisine sahip bireyler çeşitli yollarla incir ile temasa geçtiğinde aşağıdaki gibi belirtiler meydana gelebilir;
• Hapşırma
• Öksürme
• Burun tıkanıklığı
• Deride döküntü veya kaşıntı
• Boğaz ağrısı
• Karın bölgesinde kramp veya benzeri ağrılar
• El, ayak veya yüzde oluşan şişmeler
• Midede bulantı hissi veya kusma
• Astım belirtileri
• Şiddetli bağ ağrısı
• Kurdeşen dökmek
• Vücutta anafilaksi adı verilen ağır reaksiyon durumu
Belirtilerin biri veya birkaçı aynı anda meydana gelebilmektedir. Hafif olan belirtiler kolaylıkla tedavi edilebileceği gibi; ağır belirtili reaksiyonlar için durumun kontrol altına alınması ve uzman hekimin müdahale etmesi oldukça önemlidir.
İncir Alerjisinde Çapraz Reaksiyon Ne Anlama Gelir?
İncir alerjisi, çok sık karşılaşılan bir durum olmamakla birlikte; bu alerjiye sahip bireylerin benzer proteinleri içeren farklı türdeki besin gruplarına da alerjik reaksiyonlar verdiği gözlemlenmiştir. Meyve sendromu olarak da bilinen ve incir alerjisiyle çapraz bağ içinde bulunan besinleri şu şekilde özetlemek mümkündür:
• Dut
• Lateks ve papaya
• Muz
• Avokado
• Kestane
• Çarkıfelek
• Ağlayan incir
• Banyan
İncir alerjisine sahip bireylerde meyve sendromundan kaynaklanan çapraz reaksiyonlar oluşabilir. Meyve sendromu, aynı proteini içeren besinlerin benzer reaksiyonlar göstermesi durumudur. Bağışıklık sisteminin salgıladığı kimyasallar, bu besinleri içerdikleri benzer proteinlerden dolayı incir ile eşit algılar ve bunun sonucunda vücutta çeşitli reaksiyonlar ortaya çıkarabilmektedir.
İncir Alerjisi Neden Olur?
İncir alerjisi, alerjiye yatkın bireylerde ortaya çıkması olağan bir durumdur. Vücuttaki antikorlar bazı zararsız besinleri zararlı olarak algılayabilmektedir. İncir ağacının sahip olduğu yaprakları ve öz suyu da buna etki edebilir.. İncir ağacının sahip olduğu yaprakları ve öz suyu, meyvesine oranla vücutta daha çabuk alerjik reaksiyonlar yaratabildiği için çoğunlukla bu yolla meydana gelebilmektedir.
İncir Alerjisi Nasıl Geçer?
İncir alerjisi belirtilerine sahipseniz, bu konudaki uzman doktorlara danışılması reaksiyonların kötüleşmemesi adına oldukça önemlidir. Uzman doktor, bireyin hastalık geçmişi ve gösterdiği alerjik reaksiyonlar hakkında bilgi edindikten sonra durumun kaynağını araştırabilir. Alerjinin neyden kaynaklandığını ve çapraz reaksiyon olup olmadığını bulabilmek için çeşitli alerji, deri ve kan testleri uygulanabilir.
Yapılan alerji testi sonucunda, incir alerjisine sahip bireylere gösterdikleri reaksiyonlara göre bir tedavi şekli belirlenir. Hafif reaksiyon gösteren bireyler belirli ilaç takviyeleri kullanarak sorunu iyileştirebilir, ağır reaksiyon eğiliminde olan bireylere ise anafilaksi için kullanılan tedavi yöntemi reçete edilebilir.
Uygulanan tedavi, alerjik reaksiyonun şiddetini ve etkisini azaltmayı sağlar. Doktorun sağladığı bilgi ve tedavilerin ışığında; incir alerjisine sahip bireylerin incir ve onunla çapraz reaksiyon oluşturan besinlerden uzak durması sağlığı açısından büyük önem taşır.
Sıkça Sorulan Sorular
İNCİR ALERJİSİ NASIL ORTAYA ÇIKAR?
İncir ile çeşitli yollarla etkileşime geçildiğinde; bağışıklık sisteminde salgılanan histamin vücutta çeşitli reaksiyonlar oluşturur. Oluşan bu reaksiyonlar zamanla ya da hemen ortaya çıkabilir. İncir ile etkileşime geçildiğinde deride kaşıntı, döküntü, belirli bölgelerde ağrılar, nefes sorunları gibi belirtiler meydana çıkabilir. Bu belirtilerin ortaya çıkması halinde, uzman doktora danışılması ve konuyla alakalı bilgilendirme yapılması oldukça önemlidir.
İNCİR ALERJİSİ NASIL ANLAŞILIR?
Uzman doktor konuya ilişkin bilgileri öğrendikten sonra, deri delme veya kan testi uygulaması yapabilir. Genel itibariyle deri delme testinde, incir alerjeni küçük bir iğne yardımıyla derinin altına yerleştirilir ve vücutta bir reaksiyon olması beklenir. Deride kızarıklık veya kabarma gözlemlenirse ilgili alerjene karşı hassasiyetiniz bulunduğu anlaşılabilir. Bu yöntemlerin sonucunda uzman doktor bireyi alerjisi konusunda bilgilendirir ve gerek gördüğü tedaviyi uygulayarak sonuca kavuşturabilmektedir.
BEBEKLERDE İNCİR ALERJİSİ OLUR MU?
Alerjik rahatsızlıklar, hemen her yaş grubunda ortaya çıkabilen durumdur. Özellikle bebek yaşta olanlar için alerjinin ne zaman ortaya çıkabileceği durumu çok zor anlaşılabilir. Bu sebeple bebek yaştaki bireylerin alerjiye karşı ekstra korunması gerekmektedir. Bebeklerde incir alerjisi belirtileri, yetişkinlerde meydana gelen reaksiyonlar gibi seyredebilir. Bebeklerin ek gıda döneminde alerjik durumları bilinmediğinden tek çeşit yemeleri ve alerjik durumlarının izlenmesi gerekebilir. Bunun yanı sıra bebekte alerjik durumun gözlemlenmesi aileden kaynaklı da olabilmektedir. Ailede bu alerjiye sahip başka bireyler varsa bebekte de olması muhtemel olabilir.
İNCİR ALERJİSİ GEÇİCİ MİDİR?
Alerjik durumların son bulması her bünyeye göre farklılık gösterebilir. Bazı bireylerde alerjik durumların yaş aldıkça kendiliğinden iyileştiği gözlemlenirken, bazı bireylerde ise yaşamı boyunca devam ettiği görülmektedir. Ancak genel itibariyle birçok alerjik rahatsızlığın kalıcı olduğu ve etkilerinin zaman zaman ortaya çıktığı gözlemlenen bir durumdur.
İNCİR ALERJİSİ BULAŞICI MIDIR?
Alerjik reaksiyonların şiddeti her bireyde farklı şekilde seyredebilir. İncir alerjisi bir enfeksiyon rahatsızlığı olmamakla birlikte; aileden kaynaklanan genetik yatkınlıklarda ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkabilmektedir. Doğal olarak bulaşıcı bir enfeksiyon rahatsızlığı değil, genetik bir hastalık olduğu bilinmesi gereken bir durumdur.
İNCİR ALERJİSİ TEHLİKELİ Mİ?
Hafif reaksiyon gösteren bireylerde ilaç tedavisi etkili olabilir ancak anafilaksi gibi ağırlaşan durumlarda alerjik reaksiyonlar tehlike yaratabilmektedir. Bu gibi durumlarda uzman hekime danışıldığında diğer testlerin dışında moleküler alerji testi de uygulanabilmektedir. Moleküler alerji testinin amaçları; kaynak alerjeni bulmak, şiddetini anlamak ve anafilaksinin gelişme durumunu gözlemlemek olarak sayılabilir. Test sonuçlarına göre anafilakside uygulanan tedavi yöntemine başvurulması gerekebilir.
İNCİR ALERJİSİNE KARŞI NASIL ÖNLEMLER ALINIR?
İncir alerjisi belirtilerine sahip bireyler öncelikle mutlaka uzman doktor yardımıyla alerjen testi ve çapraz reaksiyon durumlarını belirlemelidir. Sonraki süreçte; incir ağacı, incir ve çapraz reaksiyon gruplarına sahip besinlerden her anlamda uzak durabilir. İncir temasından sonra oluşabilecek reaksiyonlara karşı güneşten kaçınmak ve acil durumlar için gereken ilaçları yanında bulundurmak sağlık için ayrıca önemli sayılabilir.
Kaynak: Medicalpark