Taze soğan olarak da bilinen yeşil soğan hem çiğ olarak hem de pişirilerek tüketilebilir. Kuru soğanın toprak yüzeyine çıkarttığı ve gelişimini tamamladığı besin maddesi olarak bilinen yeşil soğan, Uzak Doğu’da alternatif tıp alanında sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle vücuttaki iltihap oluşumlarının giderilmesi için tercih edilen yeşil soğan, vücudun farklı sistemleri üzerinde de olumlu etkilere sahiptir.

 

Botanik gruplardan ‘Allium cepa’ üyesi olan yeşil soğan, taze soğan olarak da bilinmektedir. Demetler halinde pazarlarda ve marketlerde satışa sunulan bu doğal şifa kaynağı aynı zamanda bahçelerde ve evlerde de de kolaylıkla yetiştirilebilir.

 

Uzak Doğu ülkelerinde oldukça sık bir şekilde kullanımı tercih edilen yeşil soğan hem yemek ve salatalarda hem de alternatif tıpta önemli bir yere sahiptir. Yeşil soğan faydaları ile ön plana çıkan besin öğeleri arasında yer alır.

 

Yüksek oranda vitamin ve mineral içeriğine sahip olan yeşil soğan, çiğ ya da pişmiş formlarda tüketilmektedir. Ülkemizde ise genellikle kısırın içerisinde ve salatalarda yeşil soğan kullanımı sıklıkla tercih edilmektedir.

 

Yeşil Soğanın Besin Değeri Nedir?

Yeşil soğan, insan vücudunun günlük ihtiyacı olan K vitaminin ortalama olarak iki katını içerir. İçerisinde hiç yağ barındırmayan bu yeşillik, karbonhidrat içeriğine sahiptir. Yeşil soğanın içerisinde yer alan karbonhidrat glisemik indeks için test edilemez düzeydedir.

 

Bunların yanı sıra on beş gramlık yeşil soğanın içerisindeki besinler ve bu besinlerin değerleri şu şekilde sıralanabilir:

 

Kalori: 4,8 kcal

Yağ: 0 gram

Şeker: 0,4 gram

Protein: 0,3 gram

Sodyum: 2,4 mg

Karbonhidratlar: 1,1 gram

Yeşil Soğanın Faydaları Nedir?

Yeşil soğanın faydaları hem çiğ hem de pişmiş formu ile etki etmektedir. Yumuşak ve acı olmayan bir tada sahip olan yeşil soğan faydaları genel olarak şu şekilde sıralanabilir;

 

Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar

Hücrelerin seviyesinin artmasını ve aktivitelerinin artmasını sağlar

Hastalıklara ve özellikle enfeksiyonlara karşı vücudu korur

Yeşil soğanın porsiyonlarında bulunan C vitamini, vücudun savunma mekanizmasının güçlenmesine destek olur

Kan pıhtılaşmasında önemli bir role sahip olan K vitamini bakımından zengin olan yeşil soğan, günlük K vitamini ihtiyacını fazlası ile karşılar

K vitamini, arter duvarında kalsiyum birikmesini engeller ve bu sayede arterlerin sertleşmesini engelleyerek kalp sağlığını korur. Yeşil soğanın içerisinde yer alan K vitamini de bu yeşilliğin kalp sağlığını korumasını sağlar

Kemik yapılarını ve kemik yoğunluğunu korur

Kanserli hücre yapılarının büyümesini engeller

Besin değeri bakımından zengin olan yeşil soğan düşük kalorisi ve yüksek lif oranı ile kişilerin kilo verme sürecine destek olur

Vücutta biriken toksinlerin atılmasına katkıda bulunur

Sindirim sisteminin daha düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar

Ödem oluşumunu engeller

Ürik asit nedeni ile kemik ve kas yapılarında biriken iltihaplı ödemin vücuttan atılmasını sağlar

Vücutta iltihap birikmesine izin vermez

Astım krizlerinde yeşil soğan doğal bir ilaç yerine geçer ve akciğerlerdeki iltihabın temizlenmesini sağlar

Yeşil soğanın balgam söktürücü etkisi vardır

Boğazdan yemek borusuna kadar olan vücut bölümünde yer alan hücrelerin yenilenmesini sağlar ve bu bölümde meydana gelebilecek kanserin meydana gelme riskini azaltır

Yüksek oranda A vitamini içeren yeşil soğan, göz sağlığının korumasında son derece etkilidir

Mide duvarının güçlenmesini sağlar ve mide ile ilgili hastalıkların meydana gelme riskini düşürür

Kükürt krom içeriği ile kan şekeri seviyesini dengeler

Yeşil Soğanın Zararları Nelerdir?

 

 

Yeşil soğanın faydaları nedir, sorusu kadar, yeşil soğanın insan sağlığı üzerindeki yan etkilerinin de neler olduğunun bilinmesi son derece önemlidir. Nitekim bazı kişilerin yeşil soğan tüketerek ile olumlu sonuçlar elde etmesi beklenirken, olumsuz sonuçların meydana gelmesi de yaşanabilecek durumlar arasında yer alır.

 

Yeşil soğanın faydaları ve zararları net bir şekilde bilinmeli ve kişinin kendi sağlık durumunu göz önüne alarak bu besin ögesini kontrollü bir şekilde tüketmesi gerekir.

 

Yeşil soğanın bilinen yan etkileri şu şekilde sıralanabilir:

 

Mide duvarının güçlenmesini sağlayan yeşil soğan, mide rahatsızlığına sahip olan kişilerde bazı semptomların meydana gelmesine neden olabilir. Mide ağrısı, mide zarında tahriş ya da mide hassasiyetinin artması bu semptomlar arasında yer alır.

Normalden fazla yeşil soğan tüketimi, sindirim sistemi ile ilgili sorun yaşayan kişilerde gaz oluşumuna neden olur. Bu da hazımsızlığı beraberinde getirir. Kronik sindirim sistemi sorunu olan kişilerin yeşil soğan tüketiminde son derece dikkatli olması gerekir.

Alerjen yapıya sahip olan yeşil soğan, bazı kişilerde alerjik reaksiyonların meydana gelmesine de neden olabilir. Özellikle alerji geçmişi olan kişilerin ve hali hazırda belli başlı gıdalara alerjisi olan kişilerin yeşil soğan tüketiminden önce uzman hekimlere danışması sağlıkları açısından büyük bir önem arz eder.

Kan sulandırıcı etkisi bulunan yeşil soğanın, kan sulandırıcı ilaçlar ile birlikte tüketilmesi beklenmedik sağlık sorunlarının meydana gelmesine neden olabilir. Bu nedenle özellikle düzenli olarak kan sulandırıcı ilaç kullananların ve farklı ilaç kullananların yeşil soğan tüketimi için hekimlerine danışması önerilmektedir.

 

Yeşil Soğan Nasıl Tüketilir?

Yeşil soğanın faydalarından yararlanmak için doğru bir şekilde tüketilmesi gerekir. Yeşil soğanın faydalarından yararlanmak için tercih edilebilecek bazı tarifler şu şekilde sıralanabilir;

 

Yeşil soğan yıkandıktan sonra küçük küçük doğranarak salatalara ilave edilebilir

Kısır, patates salatası ve mercimek köftesinin içerisine dahil edilir

Et yemeklerine dahil edilerek pişmiş bir şekilde tüketilebilir

Sebze yemeklerine dahil edilebilir

Özellikle çorba çeşitlerine dahil edilen yeşil soğan hem sağlık açısından hem de lezzet açısından ülkemizde sıklıkla tercih edilmektedir

Omlet ve yumurtalı tariflerde kullanılabilir

Sushi ve Asya yemeklerine dahil edilebilir

Sos ve dip soslarda tercih edilebilir. Özellikle yoğurdun ön planda olduğu ya da baharat karışımlarının öne çıktığı soslara yeşil soğan bir hayli yakışmaktadır

Garnitür olarak yeşil soğan kullanımı tercih edilebilir

Etlerin marine edilmesinde ve yemekler için özel olarak hazırlanan soslarda da yine yeşil soğan

kullanımı tercih edilebilir

 

Yeşil Soğan Nasıl Saklanmalıdır?

Yeşil soğanın faydaları saklanma koşullarına bağlı olarak aktifliğini sürdürür. Yeşil soğanın saklanması için buzdolabındaki sebze bölümü, sulu yeşillik saklama kapları, nemli bir bez, hava almayan kaplar, fırın poşetleri ya da dondurma tekniği tercih edilebilir. Yeşil doğanın küçük küçük doğranarak buzlukta muhafaza edilmesi, pratik kullanım kolaylığı da sunar.

 

Yeşil Soğan Suyu Nasıl Hazırlanır?

Bir demet yeşil soğan ortadan ikiye bölünür ve temizlenir. Tencerede, üzerine geçecek kadar su ile kaynatılır ve soğuduktan sonra kullanılır. Yeşil soğanın suyu, doktor onayı ile tüketilmelidir. Bu su sayesinde vücuttaki ödemden kurtulmak mümkündür.

 

Haşlanmış Yeşil Soğan Ağrıyı Keser mi?

Yeşil soğan suyu için kullanılan yeşil soğanlar, süzüldükten sonra cilt üzerindeki hasarların giderilmesi için ya da diz ağrılarının giderilmesi için kullanılabilir. Bunun için yeşil soğanların hasarlı bölgenin üzerine yerleştirilmesi ve streç film ile sarılarak yarım saat bekletilmesi yeterlidir. Ardından ilgili bölgenin temizlenmesi gerekir.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr